Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 05:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 06:05 
przedszkolak
przedszkolak

pryskać, ale czym??

Czym, żeby nie zaszkodzić. Te winogrona raczej nie pójda do wina - na 99,9% i smiało mogę je pryskać tylko powiedzcie czym. Tych zarażonych mam 2 krzaczki, zaraz obok rosną inne odmiany i są zupełnie zdrowe (przynajmniej przedwczoraj były). Tych zdrowych oczywiście nie muszę pryskać (mam nadzieję)

1stgreen - o jakich sokach mówisz ?? wycisnąć z grejfruta sok i pryskać?? - rozcieńczać jakoś?? Jak pryskać (zarażone i zdrowe, czy tylko zarażone)??

będę wdzięczny za każdą odpowiedź i przepraszam jeśli kogoś denerwują moje pytania, ale całkiem zielonym jest :(

Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 06:37 
Kiper
Kiper

Ekstrakt z pestek grejfruta - Biosept 33 SL.

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 20:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"][quote="Heniek"]Prawdopodobnie dostały "udaru słonecznego" . Mączniaki zaobserwowałbyś też na liściach.
Heniek

Udar słoneczny - żartujesz Heńku?

Pozdrawiam

Zdzich

Nie żartuję tak wygląda porażenie słońcem młodych owoców Izy

Obrazek

Przed tymi upałami co ostatnio były, podkusiło mnie żeby doświetlić grona i poobrywałem liście żeby szybciej dojrzewały, no i efekt widzicie. Poobrywałem porażone jagody i na na razie jest OK żadna pleśń ani szara ani biała się nie pojawiła.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 20:07 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"] ... podkusiło mnie żeby doświetlić grona ...
Heniek

:)
Co, zachciało się więkrzej zawartości cukru w cukrze :D

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Iza (ostatnia z 5) rośnie u mnie jeszcze... eksperymentalnie, nikt tego nie chce jeść. Czekają na inne.. to sę mogę na niej pozwolić z eksperymentami :)

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 20:21 
Kiper
Kiper

Henryku nawet osy :?: :wink:

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 22:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="1stgreen"][quote="Heniek"] ... podkusiło mnie żeby doświetlić grona ...
Heniek

:)
Co, zachciało się więkrzej zawartości cukru w cukrze :D

Mógłbyś to bliżej wytłumaczyć w jaki sposób doświetlenie owoców wpływa na zawartość cukru w owocach?

No i Heńku, tak się składa, że u mnie owoce mają nadal blisko 100% zacienienia, zatem w moim przypadku trudno mówić o udarze słonecznym - a liście wyglądają zdrowo. Założyłem, że Agent nic nie kombinował z winoroślą (obrywanie liści), skoro nic o tym nie wspominał. A w takim wypadku "udar słoneczny" brzmi dość żartobliwie.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 23:26 
Ekspert
Ekspert

Jak to wytłumaczyć? Nie bardzo wiem jak :roll: , może te resztki chlorofilu co są w owocch to jeszcze pracują i dają dodatkową słodycz. W każdym bąć razie fakt jest taki, że owoce od strony nasłonecznienia czyli od południa zawsze są bardziej dojrzałe, słodsze i wybarwione na takie "słoneczne" odcienie (oczywiście to w przypadku odmian jasnych).
A co do "udaru słonecznego" nie znam innej nazwy polskiej, a taka mi przyszła do głowy,ale się nie upieram, że Wy też to macie. Jest masa innych możliwości: mączniak właściwy i rzekomy, jakieś zgorzele łodyg, choroby grzybowe na które w Polsce nazwy jeszcze nikt nie nadał, choć Lisek np jedną określił jako nekrozę korową, a objawy jakie opisał są podobne do 2 chorób zasadniczo różnych Są też takie, które nikt nie opisał np Esca (polecam sprawdzić google.pl). Jest bakterioza którą miałem prawdopodobnie w zeszłym roku na Phoenxie, są wreszcie wirusy, których jest około 40. No ale pocieszę was że tylko 5 jest "popularnych" :evil: A jagody mogą też brązoewić jak pogryzą je zwykłe szczypawki które się lubią zalęgnąć gdzieś w sierodku ładnych dużych zbitych gron, i nie przeszkadza im, że jest to np niedojrzały kwaśny Concord :roll:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2005, 16:56 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"]Mógłbyś to bliżej wytłumaczyć w jaki sposób doświetlenie owoców wpływa na zawartość cukru w owocach?
Zdzich

Gdzieś, kiedyś tam wyczytałem i trochę ze studiów pamiętam że owoce [generalnie] od strony nasłonecznionej gromadzą więcej wszystkiego [cukier, aromaty itp]. No może poza kwasami.
Jest coś takiego jak "etapy" produkcji/gromadzenia różnych substancji w owocu. Jak już jesteśmy na forum winoroślowym to weźmy na widelec jagody winorośli.
Na którymś tam etapie wzrostu jagody zaczyna się pompowanie głównie kwasów, potem cukrów, aromatów itd. Nie są to jakieś granice płynne ale pewnie są wyraźne etapy w/w. Różne są mechanizmy powodujące przechodzenie jednej fazy w następną. Niemniej jednak wcześniejszy, więkrzy dostęp bezpośrednich [?] promieni słonecznych powoduje wcześniejsze wejście w fazę pompowania cukrów. Co prawdaj ak jagody są zacienione to i tak kiedyś wejdą w tą fazę bo przecie grono to nie oddzielny organizm tylko część całego krzewu i to on [geny, warunki zewnętrzne] decyduje kiedy i ile czego pompować.
To tak w skrócie teoretycznie i laicko. Przydał by się ktoś kto kończył ogrodnictwo z specjalizacją z sadownictwa, a jak by robił doktorat z w/w problemu byłoby super :)
Niemniej jednak: jak słoneczko to słodziutkie, w cieniu więcej kwachu. I to w obrębie jednej rośliny.

Warto by ten problem przetestować na np 10 szt krzaczków [ta sama odmiana i te same warunki]. 5 szt. prowadzić normalnie, 5 doświetlać :idea:

PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2005, 18:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="1stgreen"]
Warto by ten problem przetestować na np 10 szt krzaczków [ta sama odmiana i te same warunki]. 5 szt. prowadzić normalnie, 5 doświetlać :idea:

Raczej na odwrót. 5 szt prowadzić normalnie, a 5 w warunkach zacienienia. 8)
Bo normą jest raczej doświetlenie gron. :lol: :lol: :lol:
Janusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1