Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 03:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 marca 2025, 12:35 
Kiper
Kiper

Sprawdziłem sobie na mapach rolniczych typ gleby w mojej okolicy i jest ona oznaczona jako "5 Bw pgl:gl". Czyli gleba brunatna wyługowana, piaski gliniaste lekkie.

Niestety moja wiedza rolnicza ogranicza się do tego co znajdę google i przeczytam na tym forum. Powiecie mi coś więcej na temat tego typu gleby, szczególnie w odniesieniu do winorośli? Czy powinienem ją wapnować?

PostNapisane: środa, 26 marca 2025, 15:48 
Ekspert
Ekspert

Cudów nie ma, receptura zawsze podobna:

Po pierwsze badania gleby http://www.schr-poznan.com/

Potem uzupełnienie brakujących makroskładników.

I w międzyczasie zwiększenie zawartości pruchnicy w glebie:

2-3x w roku uprawa poplonu w międzyrzedziach, koszenie, glebogryzarka.

A najlepiej przed założeniem winnicy obornik przed zimą i płytkie wymieszanie z glebą.

PostNapisane: środa, 26 marca 2025, 19:42 
mistrz
mistrz

Na luźnych piaskach kilka dni temu zasiliłem wszystkie winorośle, kamczatki a nawet borówki starą, przefermentowaną gnojówką z pomiotu gołębiego. Wiaderko o stężeniu 1:10 na każdy krzew. Prosto, tanio, u mnie się sprawdza.

PostNapisane: środa, 26 marca 2025, 22:37 
Kiper
Kiper

No już prawie osiem lat obiecuję sobie, że w najbliższy weekend chwycę łopatę i pobiorę próbki.

Tylko że tak - tam gdzie teraz jest szpaler to nawoziłem tak a w innych miejscach śmak lub wcale. Z przodu domu był dowieziony humus rok wcześniej, z tyłu rok później i zupełnie inny. Ogólnie to jest kompletny miszmasz. Jak sobie pomyślę że mam potem to wszystko zmieszać do jednego wora to nie wiem na ile to będzie miarodajne. No ale już chyba czas najwyższy się za to wziąć :). Jak macie jakieś porady jak badać glebę pod kątem 'ogrodowo-winoroślowym' to dajcie znać. Na przykład zastanawiam się czy jest w ogóle sens pobierać próbki z warstwy 0-20 cm.

Ogólnie też bym z przyjemnością poczytał o samych typach gleb, więc jak macie fajne linki to podrzućcie.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 07:11 
czeladnik
czeladnik

No oczywiście, ze jest sens pobrania z dwóch poziomów 0-20 i 20-40cm w trwałych uprawach, żeby zobaczyć jak co się rozkłada. i jakimi dawkami poprawiać. Wiadomo, że jedną dawką nie ogonisz, ale kilka dawek w dwa trzy sezony.
Wiadomo, że sypiesz w rzędach, a nie międzyrzędach, więc pobieranie w sadzie robi się wg wytycznych, że część próbki zbierasz pod koroną a część pomiędzy koronami w rzędzie i to chyba się miesza.
Popatrz za instrukcjami w Internecie. Niemniej, za pobranie próbki odpowiadasz Ty i Tobie ma coś to dać, bo Ty jako jedyny najlepiej wiesz jak to się układa.
Ja zrobiłem tak, że za pierwszym razem zbadałem kilka próbek z różnych rejonów, a później co roku zaglądam do średniej i na jej podstawie modyfikuję, czasem dorzucam do badań jedną ze skrajnych, żeby nie przesadzić w którąś stronę.

Mapa o której wspominasz właściwie o glebie mówi wszystko i nic w konkretnym miejscu i lepiej wykonać próbki.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 09:20 
Ekspert
Ekspert

Zrób jak najwięcej badań. To znaczy, z kilku miejsc.
Podstawowe badanie: pH, P, K, Mg kosztuje 13 pln. Więc pewnie na benzynę wydasz więcej...
Np. 3 miejsca po 2 próbki (płytka i głęboka).
Te parametry to podstawa.

Do tego warto zrobić onzaczenie zawartości próchnicy. Choćby w jednym miejscu, lub z pomieszanych próbek.

Mikroelementów i Azotu moim zdaniem nie trzeba koniecznie sprawdzać.

Z samych parametrów gleby, sprawdza się jescze skład granulometryczny. Ale to mało praktyczne badanie, tzn. np. ja się dowiedziałem, że mam glebę lessową i tyle.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 14:33 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Podstawowe badanie: pH, P, K, Mg kosztuje 13 pln

Ok, czyli interesuje mnie tabelka "badanie gleb rolniczych" z cennika http://www.schr-poznan.com/index.php/oferta
Mam nadzieję że nikt nie sprawdza czy gleba jest od rolnika :)

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 16:51 
mistrz
mistrz

do naszych zastosowań o wiele lepszym badaniem jest próba ogrodnicza

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 21:35 
mistrz
mistrz

Żeby powiedzieć coś więcej o tej glebie musiał byś jeszcze podać, jakiej jest klasy agronomicznej i na czym zalega. To podstawowe informacje, które powinieneś znać lub znaleźć.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 22:07 
Kiper
Kiper

Z tego co wygooglowałem to piaski gliniaste lekkie (pgl) to gleba należąca do lekkich.

Na rozpisce mojego obszaru z mapki wygląda to tak:

Podłoże 1. pgl
Podłoże 2.
Podłoże 3.
Podłoże 4.:gl
Podłoże 5.

Czy to znaczy że mam piaski gliniaste lekkie zalegające na lekkiej glinie (gl)?
Czy te numerki podłoży (1-5) oznaczają jakieś konkretne głębokości?

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 22:38 
Kiper
Kiper

Witam
Co masz w podłożu do 2 m -profil, można sprawdzić przy wykopach np fundamentów :wink: .
A jakbyś chciał poszperać głębiej to np tu: https://geologia.pgi.gov.pl/mapy/?page= ... y-badawcze
Można znaleźć , najpierw na mapie swoją okolicę i wybrać kilka otworów wokół winnicy - po kolei : https://baza.pgi.gov.pl/resources.html? ... 5-NAR-0275
I przy odrobinie szczęścia nawet np tu Poznań Naramowice Kartę otworu, profil litologiczny i poziom wód : https://bazadata.pgi.gov.pl/data/atlasy ... R-0275.pdf
Tu widać, nasyp do 1,2 m czyli to co koło domu człowiek namieszał i nawiózł - a niżej iły poznańskie od 1,6 m ppt czyli podmokłe nieprzepuszczalne, tylko robić cegły i pustaki...
Obok jest już inaczej trochę: https://bazadata.pgi.gov.pl/data/atlasy ... R-0275.pdf
Otwory są numerowane i oznaczone na mapie Polski.
Powodzenia - bazy danych są bezcenne.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 23:21 
Kiper
Kiper

Ooo! Bardzo fajne dane.

Znalazłem odwiert z 2004 w odległości ok 1 km. Trochę ciężko mi uwierzyć aby woda była wtedy na 0,8 m...

Obrazek

PostNapisane: piątek, 28 marca 2025, 22:12 
Kiper
Kiper

Poziom zwierciadła wody ulega sporym wahaniom, to zmienia się stale , nie ma się co tym przejmować, może to po deszczu czy roztopach było? Glina piaszczysta jest bdb jako podglebie, przytrzyma po opadach okresowo wodę -ale jej całkiem nie zatrzyma jak ił czy też nie wysuszy gleby jak piasek.

PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2025, 23:05 
nowicjusz
nowicjusz

Mcin napisał(a):
Poziom zwierciadła wody ulega sporym wahaniom, to zmienia się stale , nie ma się co tym przejmować, może to po deszczu czy roztopach było? Glina piaszczysta jest bdb jako podglebie, przytrzyma po opadach okresowo wodę -ale jej całkiem nie zatrzyma jak ił czy też nie wysuszy gleby jak piasek.

W ciągu roku skok metr i więcej w górę i w dół zależnie od grubości warstwy gliny. Po zakupie działki wpuściłem na teren geologów, mam profile z 6 odwiertów - jeśli to cokolwiek pomoże - mogę wrzucić dla porównania, choć to rejon kompletnie inny. U mnie warstwa gliny ma około 20 cm ( tym tez nie ma co się sugerować - bo to uśrednione dane - wiercąc dołki różnica jest więcej niż widoczna. Niemniej badania robiłem w kwietniu, po sporych deszczach, studnię wykopałem sam ręcznie i wodę w najniższym miejscu znalazłem dopiero na 1,70metra. Docelowo czystą wodę miałem na 5,5 metra i to niezależnie od pory roku wali jak ze źródła, choć działki nade mną wysychają na popiół.. Woda biegnie na różne sposoby, zwierciadło to zwykle ta , która ślizga się po podłożu gliniastym i potrafi zniknąć zupełnie. Niestety ona zwykle wypłukuje choćby wapń..

Tytuł: Re: Gleba brunatna wyługowana.    Post wygaśnie: piątek, 2 maja 2025, 18:57
PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2025, 18:57 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
studnię wykopałem sam ręcznie i wodę w najniższym miejscu znalazłem dopiero na 1,70metra. Docelowo czystą wodę miałem na 5,5 metra i to

Pomyśleć, że u mnie woda jest na głębokości około 53 metrów.

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1