Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 07:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2008, 22:19 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="Maciej"]http://www.zrbmardula.republika.pl/

Te słupki widziałem u kolegi w jego winnicy (też jest na naszym forum, choć się mniej udziela). Są mniejsze w przekroju (8x8, a moje 12x12 u góry do 15x12 u podstawy) i nie są kwadratowe w przekroju tylko trapezowe (moje to kwadrat -> prostokąt).

Zamiast otworów na druty producent zakłada w betonie oczka z drutu wystające poza obrys słupka. Trochę inne rozwiązanie niż w podręczniku RM.

Ja się na nie nie zdecydowałem, ale kolega jest zadowolony i na moje oko są solidne i dobrze spełnią swoją rolę.

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 stycznia 2008, 07:31 
mistrz
mistrz

Cytuj:
12x12 u góry do 15x12 u podstawy

To kawał słupa! Ja myślałem o słupku 10x10 u podstawy i 8x10 na górze. Ale może nie zaszkodzi zrobić grubsze. Ile kosztowały słupki przelotowe (jeźeli to nie tajemnica)?. Na zdjęciach wyglądają porządnie i jeżeli cena jest taka jak podają na stronie (19zł) to naprawdę warto kupić!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 stycznia 2008, 10:40 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Art, słupki Marduły mają przekrój 6x6 cm, moje - na dole 10x10, na górze 6x6cm (albo 8x8 - nie pamiętam). Przy założeniu, że są jako (niekoniecznie idealnie i zgodnie ze sztuką budowlaną) tako zazbrojone, a beton porządny - gęsty, o konsystencji wilgotnej ziemi, i wywibrowany - to wystarcza.
Jak słupy będą zrobione źle - np. beton będzie nieszczelny, to po pierwszej zimie zaczną się rozpadać, nawet jak zrobisz je 15x15. Źle otulone zbrojenie zacznie rdzewieć.
To ma być zrobione porządnie, a nie masywnie. Zresztą wyobraź sobie stawianie 300 słupów, z których każdy waży 100kg.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 stycznia 2008, 12:58 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="Art"]
Cytuj:
12x12 u góry do 15x12 u podstawy

To kawał słupa! Ja myślałem o słupku 10x10 u podstawy i 8x10 na górze. Ale może nie zaszkodzi zrobić grubsze. Ile kosztowały słupki przelotowe (jeźeli to nie tajemnica)?. Na zdjęciach wyglądają porządnie i jeżeli cena jest taka jak podają na stronie (19zł) to naprawdę warto kupić!

Naprawdę są grube i ciężkie. I na oko solidne. Za 30 lat powiem też, czy trwałe :)

Cena podana to cena netto, cena nie zależy od rodzaju słupka.

Arek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lipca 2008, 16:45 
Kiper
Kiper

Przymierzam się do zakupu słupków...
Chyba jednak betonowe...
Z racji odległości - raczej Pińczów. Ceny brutto na dziś: słupek 15cmx12cm o dł. 2,7m = 25,62/szt.
Rozmawiałem z właścicielem przez telefon - właśnie zmienia formy - będą słupki 10cmx10cm. Ceny jednak nie obniży, bo ceny "wsadu" rosną. :(
Ale przynajmniej słupki będą lżejsze :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lipca 2008, 19:27 
Ekspert
Ekspert

Betonowe, jako skrajne są na prawdę OK. Ja mam 10x10 u podstawy i 8x8 na końcu. Nie zaszkodzi mieć solidniejsze bo przy naciąganiu tylu drutów (mimo odciągów) mogą pękać.
Oczywiście nic nie zastąpi specjalnych profili ocynkowanych. Kupiłem w tym roku przelotowe i rewelacja. Wbija się młotem, zaczepy na drut co 10cm -extra.

Art....robiłem kiedyś setki pustaków na chałupę i potwierdzam, że beton musi być lekko mokry a nie rzadki, bo pęka przy wysychaniu i trzeba często polewać jak "dojrzewa". Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lipca 2008, 19:33 
Ekspert
Ekspert

a co sądzicie o słupkach plastikowych?
Jest to produkt recyklingowy, jest u nas w okolicy firma produkująca takie słupki. Mają 10 na 10 cm i 2,5 m wysokości. Zdaje mi się, ze rozwiązało by to problem na wiele lat.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lipca 2008, 22:02 
czeladnik
czeladnik

[quote="aguskac"]a co sądzicie o słupkach plastikowych?
Jest to produkt recyklingowy, jest u nas w okolicy firma produkująca takie słupki. Mają 10 na 10 cm i 2,5 m wysokości. Zdaje mi się, ze rozwiązało by to problem na wiele lat.

A po ile te słupki, i czy wysyłają?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lipca 2008, 22:09 
Kiper
Kiper

Mirku , dobre pytanie.Też jestem ciekawy ?:>

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 10:50 
mistrz
mistrz

Przed chwilą rozmawiałem z wlaścicielem firmy "Guma Plastik Recycling" w Zarzeczu k/Przeworska. Właściciel mówi, że posiada maszyny i wtryskarki różnych typów i jeżeli byłaby to produkcja na większą skalę to można byłoby rozmawiać. Firma GPR musiałaby otrzymać jakiś projekt tego słupka (ja nadmieniłem że chodzi o słupek około 260cm długości grubościenny o średnicy 10cm). Po otrzymaniu projektu (szkic) i określeniu jakie ilości orientacyjnie byłyby produkowane (ja sam wziąłbym z 200 szt.) - GPR przedstawi jaki byłby koszt słupka (musieliby przygotować formę i przeprowadzić obliczenia wytrzymałościowe).
FORUMOWICZE - czy ktoś podjąłby się opracowania projektu - szkicu z zaznaczonymi otworami na drut przelotowy, odstępy między otworami itp. podaję mój e-mail: darucha@poczta.internetdsl.pl
Myślę, że pomysł jest ciekawy a gdyby doszedł do skutku to w dystrybucji czy nawet zlecaniu produkcji na pewno pomogliby forumowicze mający sklepy z akcesoriami do uprawy winorośli.
Czekam na odzew - Darek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 10:54 
mistrz
mistrz

Do "aguskac" - podaj jakieś informacje na temat tych słupków, temat mnie bardzo nurtuje.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 11:25 
Ekspert
Ekspert

Widziałam takie słupki w firmie recyklingowej w Okonku woj wielkopolskie, wyglądają solidnie. Koszt chyba kilkanaście zł za sztukę, ale dowiem się dokładniej i podam nazwę firmy.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 12:18 
mistrz
mistrz

Na krótsze rzędy wystarczyły by nawet słupki 8x8cm. lub 8x10 cm. a tu są namiary na firmę.

GUMA I PLASTIK RECYCLING Sp. z o.o.
37-205 ZARZECZE K. PRZEWORSKA, Zarzecze
tel. (0-16) 640-15-96,

Ostatnio edytowano piątek, 11 lipca 2008, 12:23 przez dawid, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 12:19 
Kiper
Kiper

a takie słupki plastikowe przy naciaganiu drutów nie wygną się w łuk???, czy może jakieś zbrojenie w nich musi być jeszcze...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 12:56 
Ekspert
Ekspert

Też się zastanawiałam czy nie wygną się np pod wpływem ciepła. Z tego co wiem są to słupki z przeznaczeniem na zakładanie siatki ogrodzeniowej i są bardzo sztywne, ale ciekawe jak to jest w praktyce. Druty przecież są po obu stronach więc i obciążenie byłoby równomierne. Może trzeba by spytać na jakimś forum budowlanym czy ktoś takie stosował i z jakim skutkiem.
W Okonku widziałam z tego 'tworzywa" zrobione ławki i stoliki oraz korytka na kwiaty w centrum miasta. Robią też coś w rodzaju paneli podłogowych do hal produkcyjnych na przykład.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1