Radekk napisał(a):
Jak ma się sprawa kalusa? Na początku też jest biały i po dokladnym przyjrzeniu się wygląda jak kwiatostany młodego kalafiora. Czy w miarę czasu (u mnie prawie 6 tyg w ukorzeniarce) kolor się zmienia na beżowy (kawa z mlekiem po przecięciu kalusa) nawet gdy nie ma korzonków? Czy jest to zjawiskiem normalnym. Na zdjęciach wygląda to na czarny ale jest ubrudzony ziemią.
Na pierwszym zdjęciu pierwsze trzy sztobry, na drugim również pierwsze trzy i przedostatni, wyglądają normalnie. Kalus w przekroju jest kremowo-biały. Z czasem może powierzniowo ciemnieć , ale jeżeli ciemnieje w całej swojej objętości , to znaczy ,że gnije. Kondycję takiego sztobra możesz sprawdzić nacinając korę tuż nad węzłem ( tam gdzie nie ma kalusa), jeżeli jest zielony bez szaro-brązowych przebarwień , to jest szansa, że się jeszcze ukorzeni. W przypadku gnijącej stopki często korzenie wyrastają powyżej na międzywęźlu nawet bez widocznych "kalafiorków"

kalusa.
aguskac napisał(a):
Ciekawe jest to, że jedna z tych, które były cały czas w domu też padła, a przecież nie sadziłam nic bez korzeni.
Larwy ziemiórek uwielbiają młode korzonki i kalus, może to było przyczyną ?