Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 13:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 00:19 
czeladnik
czeladnik

akiljan napisał(a):
Może być. Tylko że moje od początku siedzą w kartonikach w ukorzeniarce, w temperaturze pokojowej na parapecie, gdzie mają słońce ok.1,5godz. w okolicach godz.16.30-18.00. Ale, jeżeli cały dzień siedzą w cieniu, a potem draśnie je trochę pełne, choć zachodzące słońce, to może to jest przyczyną takiej reakcji. Tylko dlaczego jest to tylko na 2Kiszmiszach Zaporożskich i na 1Wostorgu Muskatnym, a reszta -65szt. innych odmian jest OK :?: .Pozdrawiam Andrzej

Kol.Ganz i alkor-skąd żeście wzięli, że "hartuję" swoje sadzonki na podwórku, nie wiem. Gdybym to zrobił, to pierwszego dnia , podejrzewam, albo bym ich nie miał, albo miał w nich kocią, czy psią kupę, albo byłyby zniszczone w inny sposób (mieszkam w ruchliwym centrum). Te objawy powstały na tym samym paprapecie. Nie "chlastam" się też, jak widać, z powodu suchych obwódek na paru listkach, natomiast "rwę szaty" z powodu, że tego słońca jest tak mało, tylko przez 1,5godz. Gdyby było go więcej, przez większą ilość godzin, łatwiej by mi było dawkować oświetlenie, jeżeli przyjmiemy, że to nadmiar słońca jest powodem tych obwódek. Wg. mnie, hartowanie polega na przyzwyczajaniu rośliny (każdej) do zmiany przynajmniej 3 czynników: ilości naświetlenia, wahań temperatury i prądów powietrza. Który z nich porobił mi te obwódki, nie jestem pewien, obstawiałbym wszystkie trzy. Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 06:40 
Ekspert
Ekspert

To tyczyło się ogólnie wszystkich i nie ważne gdzie trzymacie swoje sadzonki, chodzi o sam proces hartowania, bo jak co roku na wiosnę są te same problemy. Chciałem tylko napomknąć o tym i już, a rozwinęła się dyskusja. Wszyscy się wymądrzają teraz, a nikt wcześniej o poparzeniach słonecznych nie pisał.
I pewnie sporo osób ma z tym problemy po kilku ostatnich max słonecznych dniach.
Ci co mieli zrozumieć to zrozumieli.

Ja odpadam z tego tematu, żałuję że się odezwałem, doszukujcie się dalej przeciągów, chorób i czego tam chcecie.

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 07:00 
Ekspert
Ekspert

Ci co ukorzeniali już kilka razy i potem trzymali sadzonki w domu wiedzą, jak zdradliwe jest słońce. Ja też w pierwszym roku przeżyłam szok jak zobaczyłam co się stało z liśćmi po pierwszym porządnie słonecznym dniu (przez szybę, dodam, świeciło). Teraz sadzonki wynoszę na taras, w miejsce, gdzie dociera słońce zachodnie. Po kilku dniach funduję im więcej słońca, a potem już są przyzwyczajone. Małymi uszkodzeniami się nie przejmuję, ale w wielu wypadkach bez takich zabiegów takie liście nadają się tylko do oberwania.

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 08:12 
czeladnik
czeladnik

Cytuj:

Ja odpadam z tego tematu, żałuję że się odezwałem, ....

Ja także. Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 11:40 
nowicjusz
nowicjusz

powiedzcie mi , jak młode sadzonki można pryskać na mączniaka ?

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 14:18 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):

Ja odpadam z tego tematu, żałuję że się odezwałem, doszukujcie się dalej przeciągów, chorób i czego tam chcecie.

Alkor ma rację, temat już był wałkowany post29663.html?hilit=poparzenia%20s%C5%82oneczne#p29663

PostNapisane: środa, 28 kwietnia 2010, 14:47 
Kiper
Kiper

Oto moje wyniki ukorzeniania po 22 dniach w temp 28-29'C.
1) bianca
Obrazek
2) king rubi
Obrazek
3) jutrzenka
Obrazek
4) medina
Obrazek
5) pinot noir
Obrazek
6) cabarnet dorsa
Obrazek
7) kodrianka
Obrazek
8) berliński czarny
Obrazek
9) łora
Obrazek
10) siegerrabe - był przy ścianie ukorzeniarki więc korzenie idą w 1 stronę.
Obrazek
Bardzo ładne korzonki ma też Lilla R-68 porównywalne a nawet większe jak jutrzenka - nie zrobiłem niestety zdjęcia a nie chce mi się ryć w doniczkach w które wsadziłem tą odmianę.
Pozostałe odmiany mają dopiero kalus lub małe korzonki, ponieważ żwirek, którym jest przysypany kabel grzewczy byłt zbyt suchy (dzisiaj uzupełniłem wody - jakieś 6litrów na powierzchni 1m2). Myślę że ruszą teraz szybko bo około 10 maja w grunt idą.
Sztobry które pokazałem oraz jeszcze kilka innych odmian nie pokazanych włożyem do dużej plastikowej skrzynki z ziemią i wystawiam na działkę w dzień a w nocy do piwnicy aby się hartowały. Pozostałe sztobry najprawdopodobniej bez hartowania w grunt pójdą do 10 maja bo po tym terminie nie będę mógł wysadzić aż do 24 maja a to już późno chyba. Co sądzicie o tym aby pozostałe sztobry przetrzymać az do 24-28 maja w ukorzeniarce?

PostNapisane: środa, 28 kwietnia 2010, 19:37 
mistrz
mistrz

Długo można czekać ??
Na początku chcę uprzedzić, że ...już tyle razu na tym forum o tym było.... Ten wątek ma już 63 strony, przyczytałem 3 pierwsze i 3 ostatnie, na więcej zabrakło mi cierpliwości. ,Wyrozumiałych proszę o odpowiedni link, mniej wyrozumiałych o szybki i w miarę bezbolesny wyrok.
A teraz wracam "do adremu":
Pierwszy raz w tym roku bawię się w ukorzenianie wg krótkiego poradnika Janusza. Do "doniczek" wsadziłem 1.04. ok. 16.04 na "Reformie" i "Nero" pojawiły się zielone czopki a dziś jest po kilka listków. Tymczasem "Rondo" śpi jak martwe. Z czterech sztoberków na jednym pojawił się zielony czopek a reszta nic.
Środowisko: ziemia ogrodnicza z piaskiem, lekko oświetlona piwnica, podgrzewanie - temp. przy doniczkach ok 23C, regularne podlewanie - wysięki wody nieznaczne.
Czy jest jeszcze jakaś nadzieja ?

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 21:07 
Kiper
Kiper

marjanek6 napisał(a):
Długo można czekać ??
Na początku chcę uprzedzić, że ...już tyle razu na tym forum o tym było.... Ten wątek ma już 63 strony, przyczytałem 3 pierwsze i 3 ostatnie, na więcej zabrakło mi cierpliwości. ,Wyrozumiałych proszę o odpowiedni link, mniej wyrozumiałych o szybki i w miarę bezbolesny wyrok.
A teraz wracam "do adremu":
Pierwszy raz w tym roku bawię się w ukorzenianie wg krótkiego poradnika Janusza. Do "doniczek" wsadziłem 1.04. ok. 16.04 na "Reformie" i "Nero" pojawiły się zielone czopki a dziś jest po kilka listków. Tymczasem "Rondo" śpi jak martwe. Z czterech sztoberków na jednym pojawił się zielony czopek a reszta nic.
Środowisko: ziemia ogrodnicza z piaskiem, lekko oświetlona piwnica, podgrzewanie - temp. przy doniczkach ok 23C, regularne podlewanie - wysięki wody nieznaczne.
Czy jest jeszcze jakaś nadzieja ?

ad rem: Jest nadzieja! Czekaj cierpliwie. Różne odmiany różnie "startują" (niektóre wcześniej, inne później). Ponadto, w przypadku niektórych odmian wcześniej rozwijają się kalusy i korzenie a dopiero później wychodzi zielone.

PS U mnie 80% Rondo ukorzenione 2.04 zawiązało już kwiatostany (oczywiście już wyciąłem nożyczkami)

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2010, 20:54 
Ekspert
Ekspert

Nie podlewaj regularnie, przesusz trochę z wierzchu glebę i dopiero kolejna mała porcja wody.

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 18:19 
Kiper
Kiper

c.d.

30.03.przygotow. sztobrów_30.03 do ukorzeniarki_03.05. z ukorzeniarki__03.05 wysadzenie do gruntu
ObrazekObrazekObrazekObrazek

sztobry zostały przelane w ukorzeniarce; do sadzenia korzenie zostały przygolone na 1mm ( a co mi tam łatwiej sadzić) i tak były nie teges, ale kalusy ok, mam nadzieje że bedzie dobrze.

Zerówka, została pomieszana z pierwszakami :lol: , ale i tak na samej górze rządzą dwulatki.

Pozdrawiam Ricci. 8)

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 18:30 
Ekspert
Ekspert

Czy dobrze widzę, że zrobiłeś swego rodzaju rynnę z tej folii :?:
Powinno być odwrotnie.

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 18:31 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Obrazek

Coś ty tu wykombinował? :shock:

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 18:36 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Ricci napisał(a):
Obrazek

Coś ty tu wykombinował? :shock:

Może kolega zasugerował się tym:
Misza napisał(a):
Radekk napisał(a):
Niestety ten grunt nie jest miejscem docelowym. Sztobry (sadzonki) maja być w tym miejscu do jesieni potem będą przesadzone w miejsce docelowe. Co do miejsca docelowego - bedzie to zależało od planów dotyczacych działki które w trakcie roku się wyjasnią. Co do wyłamywania - chciałem to robić zanim sztobry pójdą w grunt (w ukorzeniarce) sugerując się opinią, że im mniej zielonego tym ukorzeniony sztober lepiej się przyjmuje potem w gruncie. Doniczki mam ale niestety nie jest tego wystarczająca ilość a poza tym działka nieogrodzona (sadzonkę z gruntu trudniej ukraść w porównaniu do sadzonki w doniczce).

Radek, przecież Daniel już napisał "Sadzonki? To łatwe!!!" a ty dalej kombinujesz jak koń pod górkę ;) Jeśli sadzonki mają iść na miejsce docelowe jesienią to sadź na czarną folię!

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 18:39 
Ekspert
Ekspert

Na czarną folię nie dosłownie - czyli robisz nasyp z ziemi przykryty czarną folią.
Wyglądem przypomina rząd posadzonych ziemniaków.
Od góry przebija się folię i w te otwory wkłada się sztobry.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1