Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 03:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 13:41 
Ekspert
Ekspert

To i ja mogę potwierdzić stabilne działanie mojego egzemplarza RT-2.
Pracuje non stop od 1 marca tego roku w ukorzeniarce.
Temperaturę trzyma poprawnie, odkąd nie przykrywam już ukorzeniarki troszeczkę więcej prądu pobiera cały zestaw ale w dalszym ciągu jest to wartość znikoma.
Za pełne 31dni mam na watomierzu zużyte 30kWh.

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 13:55 
Ekspert
Ekspert

Mój RT2 zwariował dopiero na 3 sezon ukorzeniania.

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 16:09 
Ekspert
Ekspert

Pierwotna konstrukcja RT2 z lat 80-tych (produkowany seryjnie przez "Unitrę") była niezawodna i pracowała bezawaryjnie latami. Niestety wielu "producentów" ( Jasiu z 3b , pan Józio) przejęło tylko nazwę i nic poza tym. Brak histerezy i chiński przekaźnik za złotówkę , to przecież musi warczeć i w efekcie zapiec lub wypalić styki.

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 18:59 
Kiper
Kiper

Ja przy swoim RT2 myślałam,że warczy bo wilgoć dostała się do czujnika( był owinięty częściowo folią aluminiową) a tu Kuba pisze że to coś innego.Mój jest nowiutki.

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 20:13 
Ekspert
Ekspert

Witam ponownie.
Co co mojego RT2 to nawet jak się zepsuje to ani reklamował nie będę, dałem chyba 19,90zł za niego.

Natomiast mam bardziej niepokojące zjawisko niż RT2.
Dziś wyjąłem z piasku drugą partię sztobrów w celu namoczenia przed przygotowaniem do ukorzeniania a tu widzę, że niestety szparagi z pąków wystartowały (niektóre nawet i po 3 cm).
Jakiś mam wyjątkowo ciepły klimat u siebie.
Marzec ledwie się skończył a u mnie poważnie wystartowały pąki na krzewach Nero i Einset Seedless.
W razie przymrozków trzeba będzie okrywać.

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 20:20 
czeladnik
czeladnik

Mój Rt-2 działa bez przerwy od końca lutego. Działa bez problemu. :shock: :shock:

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 21:07 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Dobrze by było gdyby przy okazji zamieszczania takich zdjęć podawać jakich odmian dotyczą. Pozwoli to wyrobić sobie pogląd czego po określonym czasie można się spodziewać od danej odmiany.
Piotrze :)
U mnie wszystkie ukorzeniane odmiany tak ruszają. Część miała duży kallus to wsadziłam jeszcze na 2-3 dni. Ale nie było odmiany, która nie miałaby korzonków, lub ukorzeniała się gorzej. Co ciekawe sztobry bardzo grube i cienkie ukorzeniają sie jednakowo szybko. Do tej pory cieńsze statrowały mi szybciej, a grubasy potrzebowały więcej czasu...
Właściwie jutro powinnam wyjąć już wszystkie. I po zabawie. :)

Te ukorzenione posadziłam do pojemników po mleku. Z każdej odmiany część wyniosłam do inspektu i zadołowałam wraz z pojemnikiem, a część zostawiłam na parapecie. Potem porównam wyniki.

PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2010, 16:52 
czeladnik
czeladnik

dominikams napisał(a):
Śliczne miotły Aga :wink:

Czu jak już takie "miotły" się u mnie pojawią,jak na zdjęciach(mam wątpliwości,czy mam tak dobra rękę :cry: ) - to do większych pojemniczków? Do petów,czy po mleku na ten przykład + na okno?

PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2010, 20:08 
Ekspert
Ekspert

piem1970 napisał(a):
Czu jak już takie "miotły" się u mnie pojawią,jak na zdjęciach(mam wątpliwości,czy mam tak dobra rękę :cry: ) - to do większych pojemniczków? Do petów,czy po mleku na ten przykład + na okno?

Ja zrobiłam tak :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem część na parapet, a te którym oczka nie ruszyły - do inspektu

PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2010, 20:45 
czeladnik
czeladnik

Dzięki koleżanko za obrazkową i łopatologiczną odpowiedź :P .Bez popisywania się i rzeczowo - tego mi było trzeba :D .

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 15:27 
czeladnik
czeladnik

Mam parę ważnych pytań do doświadczonych forumowiczów.
Muszę wymienić kabel grzewczy w mojej ukorzeniarce.Jak to zrobić najbardziej bezstresowo dla sztoberków :roll: ?Nie chcę ich uszkodzić :cry: .Jak je najlepiej wyjmować?W ukorzeniarce mam ziemię ogrodniczą zmieszaną z perlitem.Kabelek w tej chwili jest położony na blasze aluminiowej- na to ziemia + perlit.Czy najlepszym rozwiązaniem jest drugi arkusz blachy od góry(nie mam już gładkiej ,mam jedynie trapezową ocynkowaną,oraz ekran - coś co się przykleja za grzejnikami,żeby ciepło odbijało)?Czy może wystarczy cienka folia aluminiowa spożywcza pod spodem?

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 16:26 
Ekspert
Ekspert

piem1970 napisał(a):
Mam parę ważnych pytań do doświadczonych forumowiczów.
Muszę wymienić kabel grzewczy w mojej ukorzeniarce.Jak to zrobić najbardziej bezstresowo dla sztoberków :roll: ?Nie chcę ich uszkodzić :cry: .Jak je najlepiej wyjmować?W ukorzeniarce mam ziemię ogrodniczą zmieszaną z perlitem.Kabelek w tej chwili jest położony na blasze aluminiowej- na to ziemia + perlit.Czy najlepszym rozwiązaniem jest drugi arkusz blachy od góry(nie mam już gładkiej ,mam jedynie trapezową ocynkowaną,oraz ekran - coś co się przykleja za grzejnikami,żeby ciepło odbijało)?Czy może wystarczy cienka folia aluminiowa spożywcza pod spodem?

Podstawowe pytanie, to jak długo już ukorzeniasz? Nie bardzo rozumiem co chcesz kombinować z tą drugą blachą?

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 19:11 
czeladnik
czeladnik

Ukorzeniam już od ok 16,17.03.Druga blacha - po to aby nie uszkodzić kabla grzewczego i żeby dotykając go równomiernie się ciepło rozchodziło.

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 19:44 
Ekspert
Ekspert

piem1970 napisał(a):
Ukorzeniam już od ok 16,17.03.Druga blacha - po to aby nie uszkodzić kabla grzewczego i żeby dotykając go równomiernie się ciepło rozchodziło.

Po 2 tygodniach część sztobrów pewnie ma już korzenie, a część kalus. Możliwe że są i takie bez kalusu. Dla mnie sprawa jest prosta. Wyciągaj po kolei sztobry i przeglądaj. Te z korzeniami i kalusem pakuj pojedynczo do doniczek i niech rosną dalej. Te, które wymagają dogrzania, pakuj po wymianie kabla do ukorzeniarki i grzej dalej. Z powodu przełożenia nic im nie będzie, tylko zadbaj aby nadmiernie nie wyschły. Możesz włożyć na ten czas stopki sztobrów do wody. Wielokrotnie zdarzało mi się wyjmować sztobry z podłoża i to po kilka razy, a mimo to ukorzeniały się jak trzeba.

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 20:29 
Kiper
Kiper

Radekk napisał(a):
Moja ukorzeniarka:
Tak jak założyłem wstępnie, wykonuję na palecie 1100x950mm.
Styropian skleiłem klejem do styropianu (wygląda jak butapren ale nie jest na takim samym rozpuszczalniku bo rozpuściłoby styropian).
Obrazek
Następnie podłączyłem i sprawdziłem sterownik oraz dokonałem zmian w ustawieniach dotyczacych nastawionej temp i programu regulacji (chodzi o stabilizacją temp i bezwładność cieplną obiektu). Klej w tym czasie powoli wiązał.
Obrazek
Następnie wykonałem szkielet z druta spawalniczego oraz rozciagłem na nim kabel grzewczy ( 28m długości o mocy 500W).
Kabel zasilę obniżonym napięciem (100-140V z autotransformatora 200W) aby ograniczyć moc do 70-160W.
Obrazek
Następnie wyschnięte ,,pudło" ze styropianu wyłożyłem czarną folią, potem na dno połozyłem folię aluminiową do owijania chleba jako ekran - błyszczącą stroną do góry bo lepiej odbija promieniowanie widzialne i podczerwień od strony matowej - jest to praktycznie stwierdzone.
Obrazek
Na sam koniec włożyłem kabel grzewczy zasypałem 4-6cm żwiru z piaskiem i podłaczyłem sterownik.
Na zewnątrz i w szopie było około 0'C więc kabel przy zasilaniu 140V (około 160W) nie nagrzał piasku powyżej 15'C. Gdy przykryłem folią temp doszła do ustawionych 27'C w 1 godzinę. Wniosek jest taki, że piasek oziębiał się od zewnątrz od zimnego powietrza. Ddy dojdą sztobry i 20cm ziemi nad piasek zrobi się izolacja od góry - na powierzchni ziemi będzie chłodniej (będę miał szopę otwartą na noc), natomiast na samym spodzie temp. będzie idealna. Na podstawie szybkości załączania i wyłączania stycznika przez regulator określę wymagane napięcie zasilające kabel grzewczy.
Szybkie wyłączanie i załączanie będzie świadczyć o zbyt dużej mocy kabla. Cykle załączania i wyłaczania powinny być możliwie długie (nawet kilkanaście- kilkadziesiąt min).
Pozostałe fotki wyślę koło środy, czwartku jak wrócę z delegacji.

Ciąg dalszy:
Wszystkie sztobry poobcinałem, zawoskowałem górne końcówki, wyciałem zbędne pąki (zostawiłem po 2 od góry - jeden zapasowy) i naciałem dolną część w której mają wyrosnąć korzonki:
Obrazek
Następnie przygotowałem podłoże (ziemia ogrodnicza z dodatkiem perlitu i kilku garści rozdrobnionego dolomitu dla zobojętnienia odczynu). Poniżej podłoża jest żwir z piaskiem jako osłona kabla grzewczego oraz przewodnik ciepła (przewodzi ciepło kilka razy lepiej jak ziemia i wyrównuje ją na samym spodzie ukorzeniarki - metalowe płyty lub blachy są zbędne):
Obrazek
Następnie załączyłem regulator i ukorzeniarka ,,ruszyła":
Obrazek
Przed włożeniem do ukorzeniarki części korzeniowe sztobrów zanurzyłem w mieszance ukorzeniaczy A i AB (każdego po 20g).
Myslę że będzie to dobre rozwiązanie bo ukorzeniacze mają 1 składnik taki sam jednak ten AB - do sadzonek zdrewniałych trudnoukorzeniających się ma dodatkowo kwas 1-naftylooctowy i amid kwasu 1-naftylooctowego.
Ukorzeniacz AB - skład substancji aktywnych:
kwas 1-naftylooctowy - 0,2%
kwas 4-indol-3-ilomasłowy - 0,1%
amid kwasu 1-naftylooctowego ? 0,1%
Ukorzeniacz A - Zawartość substancji aktywnej:
kwas 4-indol-3-ilomasłowy (związek z grupy kwasów aromatycznych) - 0,4%

Sztobry w ukorzeniarce:
Obrazek

Ostatnio edytowano niedziela, 4 kwietnia 2010, 11:54 przez Radekk, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1