Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 13:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 15:55 
Kiper
Kiper

Witam,

Uff... dzięki za uspokojenie :)

Parę slów wyjaśnienia:
Ukorzeniam w ziemii ogrodniczej, w PETach i kartonach są tylko deserówki(dosyć sporo po 2 szt) a wspomniany wcześniej Regent siedzi w skrzynkach na kwiatki :wink:
Ukorzeniam w salonie, ponieważ dom jest ciągle w budowie(tzw systemem gospodarczym), ponieważ tam niomu nie przeszkadzają, czego nie mógłbym powiedzieć o łazience(rodzice by mnie z domu wywalili ;-) )gdzie podłoga jest tak samo ciepła jak w całym domu(ok 21 stopni w powietrzu i to wystarcza), nigdzie nie mam też pomieszczenia chłodniejszego.

Edit: rano włożyłem termometr w ziemię i w tej chwili na głębokości piętek jest 20 (+-)0,1 stopnia.

@akiljan: Nie mam czasu i ochoty robienia ukorzeniarki na jedno ukorzenianie(a także skromny studencki budżet). Podkręcenie podłogówki nie wchodzi w grę(nie przepadam za temp. > 21 stopni - dom to nie sauna :wink: ). A o auksynach conieco wiem; zresztą dopiero co miałem na laborkach z fizyki temat "wpływ auksyn na wzrost roślin" :mrgreen:

@dominikams: Piękny kalus, nic tylko pozazdrościć :shock:

Trzymajcie kciuki za moje sztoberki :wink:

Pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 17:39 
Ekspert
Ekspert

blk napisał(a):
Sprytne ;), ale czy nie lepiej zamiast talerza użyć czegoś co bardziej przewodzi ciepło np. talerzyk (tacka) metalowy?

Może i lepiej, ale talerzyk miałam pod ręką (musi być bez dziur i mieć brzegi wyżej) - zresztą talerz dobrze przewodzi ciepło, i jak widać, wszystko działa, jak należy :wink:

PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 17:50 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
@dominikams: Piękny kalus, nic tylko pozazdrościć :shock:

Kalus jak kalus, paznokcie piękne ;-)

PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Już niedługo, zaczęło się kopanie więc ich dni są policzone :twisted:

PostNapisane: czwartek, 25 marca 2010, 19:37 
Kiper
Kiper

Witam ponownie,

A co myślicie o potraktowaniu(podlaniu) tych sztoberków jakimś biostymulatorem(ale tylko teoretycznie), konkretnie chodzi o Asahi.
Wiem, wiem... kombinuję; ale jestem tylko ciekaw czy na wzrost korzeni też może działać.
W celach badawczych mógłbym zrobić próbę na patykach Cabernet Cortis na którym mi nie zależy, albo kilku sztukach Regenta. Takie moje zboczenie zawodowe ;-)

Pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 08:02 
Kiper
Kiper

Moja ukorzeniarka.
Tak jak założyłem wstępnie, wykonuję na palecie 1100x950mm.
Styropian skleiłem klejem do styropianu (wygląda jak butapren ale nie jest na takim samym rozpuszczalniku bo rozpuściłoby styropian).
Obrazek
Następnie podłączyłem i sprawdziłem sterownik oraz dokonałem zmian w ustawieniach dotyczacych nastawionej temp i programu regulacji (chodzi o stabilizacją temp i bezwładność cieplną obiektu). Klej w tym czasie powoli wiązał.
Obrazek
Następnie wykonałem szkielet z druta spawalniczego oraz rozciagłem na nim kabel grzewczy ( 28m długości o mocy 500W).
Kabel zasilę obniżonym napięciem (100-140V z autotransformatora 200W) aby ograniczyć moc do 70-160W.
Obrazek
Następnie wyschnięte ,,pudło" ze styropianu wyłożyłem czarną folią, potem na dno połozyłem folię aluminiową do owijania chleba jako ekran - błyszczącą stroną do góry bo lepiej odbija promieniowanie widzialne i podczerwień od strony matowej - jest to praktycznie stwierdzone.
Obrazek
Na sam koniec włożyłem kabel grzewczy zasypałem 4-6cm żwiru z piaskiem i podłaczyłem sterownik.
Na zewnątrz i w szopie było około 0'C więc kabel przy zasilaniu 140V (około 160W) nie nagrzał piasku powyżej 15'C. Gdy przykryłem folią temp doszła do ustawionych 27'C w 1 godzinę. Wniosek jest taki, że piasek oziębiał się od zewnątrz od zimnego powietrza. Ddy dojdą sztobry i 20cm ziemi nad piasek zrobi się izolacja od góry - na powierzchni ziemi będzie chłodniej (będę miał szopę otwartą na noc), natomiast na samym spodzie temp. będzie idealna. Na podstawie szybkości załączania i wyłączania stycznika przez regulator określę wymagane napięcie zasilające kabel grzewczy.
Szybkie wyłączanie i załączanie będzie świadczyć o zbyt dużej mocy kabla. Cykle załączania i wyłaczania powinny być możliwie długie (nawet kilkanaście- kilkadziesiąt min).
Pozostałe fotki wyślę koło środy, czwartku jak wrócę z delegacji.

Ostatnio edytowano piątek, 26 marca 2010, 08:41 przez Radekk, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 08:18 
czeladnik
czeladnik

Straszne koszty musiały być,tej Twojej ukorzeniarki :shock:

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 08:33 
Kiper
Kiper

piem1970 napisał(a):
Straszne koszty musiały być,tej Twojej ukorzeniarki :shock:

Kabel grzewczy kosztuje 500zł - ja mam pozyczony na 2 mies od znajomego, styropian 14 zł kupiony na sztuki w sklepie budowlanym, sterownik mam też od dawna w domu - leżał nieuzywany, autotrafo od starego regulatora napięcia jakie kiedyś często były w domu do telewizorów, paleta pozyczona od sasiada - handluje nawozami i materiałami budowlanymi. Klej został po izolowaniu domu). Styczniki (przekażniki) oczywiście też posiadam swoje.
Jedyne co kupiłem to przewód zasilający (5zł) i styropian). Normalnie wszystko kosztowałoby ponad 1000zł: kabel 500zł, sterownik 180-260zł w sklepach z automatyką przemysłową, styropian 15zł, klej 30zł - 1l, trafo 80-150zł, styczniki ze 20 zł.

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 11:13 
czeladnik
czeladnik

To dobrze,że masz znajomych,którzy Ci użyczyli poszczególne elementy ukorzeniarki.Koszt rzeczywisty,jeśli musiał byś kupić wszystko - przerażający :shock: .Ile sadzonek gotowych można za tą kwotę kupić?Ja swoja ukorzeniarkę wykonałem za dużo mniejsze pieniążki(może 100 zł - max).Jas na razie działa :P .Kabel jest jednak raczej do wymiany.Zresztą już zamówiony mocniejszy i dłuższy 8) .

Załączniki:
Obraz 281.jpg
Obraz 281.jpg [ 61.75 KiB | Przeglądane 453 razy ]

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:06 
Kiper
Kiper

Ukorzeniarka gotowa. Zaczynam od poniedziałku. W tym roku przerzucam się na chwalone tutaj trociny. Niestety mam tylko dostęp do cienkich trocin akacjowo - dębowych. Czy one mogą być? Czy są jakieś przeciwskazania co do tego rodzaju drewna?

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:18 
Kiper
Kiper

Dębowe to chyba, a nawet zdecydowanie - nie za bardzo. Najlepsze by były sosnowe, świerkowe - do dostania prawdopodobnie w sklepach zoologicznych. Nie masz w okolicy tartaku?

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:23 
Kiper
Kiper

riesling napisał(a):
Dębowe to chyba, a nawet zdecydowanie - nie za bardzo. Najlepsze by były sosnowe, świerkowe - do dostania prawdopodobnie w sklepach zoologicznych. Nie masz w okolicy tartaku?

Mam tartak i to taki zaj....ty, z którego wyjeżdża kilka tirów dziennie, aczkolwiek jakoś średnio chce mi się spotykać z jego właścicielem i jego pracownikami ;) Cóż może ten pomysł ze sklepem zoologicznym nie jest zły. Jutro się przejdę...

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:34 
Ekspert
Ekspert

Jakoś wole perlit:>
Dziś wyciągnąłem z dołka sztobry i do jutra będą się moczyły. A Jutro obrabiam i wstawiam do ukorzeniarki ... z perlitem..
Mógłbym jeszcze zaczekać z tydzień ale już kusi od jakiegoś czasu, tymbardziej że taka pogoda wiosenno/ letnia.

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:44 
Ekspert
Ekspert

A moje w trocinach dla gryzoni (z marketu) leją na perlit :mrgreen: Dziś rano ponad połowa poszła do ziemi (ukorzeniane od 16.03, czyli po 10 dniach)

Nie spodziewałam się, że będą aż takie szybkie, więc trochę się spóźniłam i sporo było takich:
Obrazek

Obrazek

A kilka takich, jakie powinny być :)

Obrazek

PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 21:57 
Ekspert
Ekspert

No,no. Powoli nabieram przekonania do trocin :). Nawet prowadzę już pewne próby, ale o wynikach napiszę po ich pozytywnym zakończeniu albo wcale :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1