Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 01:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 14:35 
Kiper
Kiper

[quote="aguskac"]Moje wojsko :)
http://img253.imageshack.us/my.php?image=image00017.jpg

To zdjęcie zostało załadowane do ich serwera wczoraj. Może Coś zmieniałaś, albo niechcący ktoś wysłał z twojego komputera, zamieniając stare zdjęcie?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 15:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"]
To zdjęcie zostało załadowane do ich serwera wczoraj. Może Coś zmieniałaś, albo niechcący ktoś wysłał z twojego komputera, zamieniając stare zdjęcie?
To tym bardziej dziwne :lol: Ja na serwerze nic nie zmieniam, wklejam fotkę, by dać ją na forum i koniec. Poza tym to nie moje zdjęcie, nigdy go wczesniej nie widziałam.

Na to zdjęcie przypadkiem natknęła się dziś Dominika, gdy przeglądała wątek o ukorzenianiu.

Pisząc "Moje wojsko" miałam na myśli oczywiście winogrona i one były załączone.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 16:19 
Kiper
Kiper

Ale jaja 8O .Dzisiaj to już niczego nie można być pewnym.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 16:24 
Ekspert
Ekspert

Lucynko sprawdź swój album na imageshack, czy to zdjęcie jest akurat na Twoim albumie. I daj mi znać co i jak na PW.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 18:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Lucynko sprawdź swój album na imageshack, czy to zdjęcie jest akurat na Twoim albumie. I daj mi znać co i jak na PW.

Nie mam albumu, nie jestem zarejestrowana, wchodzę na taką stronę
http://imageshack.us/
wgrywam zdjęcie , kopiuję link na forum i koniec.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 19:17 
Kiper
Kiper

A czy wtedy chciałaś podlinkować dwa zdjęcia czy jedno?
"Wojsko" jest pod zdjęciem nr....17, a pod nim jest link do pustego zdjęcia nr...18 i zaprasza do wgrania swojego zdjęcia. Może tu jest problem, a może rzeczywiście imageshack oddał to pierwsze miejsce i ktoś na nie wsadził trochę inne niż Twoje "wojsko".
Pociesz się, że mogło być gorzej. :D Ech, ta moja wyobraźnia. :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 20:50 
Ekspert
Ekspert

Mogło, mogło :D Moj brat cioteczny, jako ok. dwulatek, wypinał swoje przyrodzenie i wołał "armia cała" 8O :roll: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 21:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"]A czy wtedy chciałaś podlinkować dwa zdjęcia czy jedno?
"Wojsko" jest pod zdjęciem nr....17, a pod nim jest link do pustego zdjęcia nr...18 i zaprasza do wgrania swojego zdjęcia. Może tu jest problem, a może rzeczywiście imageshack oddał to pierwsze miejsce i ktoś na nie wsadził trochę inne niż Twoje "wojsko".
Wtedy wkleiłam 2 zdjęcia, to drugie całkiem zniknęło...

Moim zdaniem, gdyby było to przypadkowe zdjęcie to przedstawiałoby cokolwiek, a nie akurat "wojsko" Ktoś chciał zrobić dowcip i zrobił... :)

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 19:19 
Kiper
Kiper

Planuję wykonać ,, termos" do ukorzeniania.
Do konstrukcji zamierzam wykorzystać resztki materiałów budowlanych (styropian 100x50cm grubości 5cm, paletę, folię ogrodniczą stere okna drewniane).
Dno zamierzam wykonać z 1 płyty styropianowej i dostawić do niej boki z takich samych płyt. Wymiary zewnętrzne wyjdą 110 x 60 cm o wysokości 50cm. Płyty styropianowe zabuduję od zewnątrz płyta paździerzową przybitą do podstawy z palety np euro.
,,Termos" będzie miał głębokośc 45cm i wyłożę go od srodka folią ogrodniczą aby nie przeciekał.
Następnie wleję ze 20-30l wody i będę ogrzewał 1-2 grzałkami akwarystycznymi z termostatem bądź 200-300W kablem grzewczym na 230V - mam do tego regulator temperatury z wyjściem przekaźnikowym 15A. Na górę chciałbym położyć stare okno drewniane ( 1 skrzydło z podwójną szybą) .
Jest to regulator przemysłowy mikroprocesorowy z logiką adaptacyjną - uczy się sam sterowania i zadawania prądu na grzałkę na podstawie obserwacji temperatury obiektu i jego stałej czasowej cieplej oraz reguluje temperaturę z dokładnością conajmniej 0,5'C w czasie ciagłym.
W środek wstawię kwadratowe doniczki lub PET-y ze sztobrami - co do składu mieszaniny ziemi się zastanowię.
Mam w związku z tym pytanie:
Chciałbym ukorzeniać sztobry na zewnątrz,
- czy w zwiazku z tym słońce nie bedzie negatywnie oddziaływać na patyki (mogę przykryć czarną folią na samej górze aby panował półmrok),
- czy 50mm styropianu od spodu i po bokach oraz szyba z góry wystarczą na marcowe i kwietniowe chłody (mrozy)

Kolega pisał o efektownej styropianowej ukorzeniarce po mrożonych rybach:
[quote="akiljan"]
Ja także cały czas robię co mogę, żeby zaliczać się do tej grupy ludzi :D. Zaczynałem od wody, wychodziło mi najgorzej. Potem bezpośrednio w pojemniku z ziemią-też loteria. W przypadku ukorzeniania w wodzie, sporo wypuszczało bardzo delikatne (wg mnie delikatniejsze niż te z ukorzeniarki :roll:) korzonki, które w większości padały po przesadzeniu do pojemników.
Jak ukorzeniałem bezpośrednio w pojemniku, to jak zechciał wypuścić korzonki, to potem było OK. W zeszłym roku zrobiłem ukorzeniarkę, oczywiście minimalistyczną-wziąłem wyrzucone styropianowe pudło po rybach z pobliskiej "chińskiej" restauracji, zainwestowałem tylko w kabel do terrarium i termostat (poniżej 100PLN). Efekt mnie powalił! Jestem pewien, że poukorzeniałbym zeszłoroczne paliki po pomidorach :wink:.
Pozdrawiam Andrzej.
P.S.W tym roku chyba zrezygnuję z trocin i wstawię bezpośrednio w pojemniki z ziemią. Trocinami uszczelnię tylko miejsca przy 2 ścianach pudła, bo pewnie wymiary pojemników nie pokryją się z jego powierzchnią.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 19:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radekk"] wleję ze 20-30l wody i będę ogrzewał.
W środek wstawię kwadratowe doniczki lub PET-y ze sztobrami - co do składu mieszaniny ziemi się zastanowię.

Nie wiem , czy dobrze zrozumiałem , ale czy doniczki z podłożem i sztobrami będą stały w wodzie ?

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 20:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radekk"]
- czy 50mm styropianu od spodu i po bokach oraz szyba z góry wystarczą na marcowe i kwietniowe chłody (mrozy)

Wystarczą, żeby ci sztobry spleśniały.

Radek, po co ty tak kombinujesz? Może z nudów? :wink:
Przeczytałeś już wszystko co było na temat ukorzeniarki styropianowej typu DarekRz?
Zrób skrzynkę styropianową z kablem grzejnym na spodzie, zasyp kilkoma cm piasku, załóż termostat i ustaw na tym doniczki. Niczym nie przykrywaj, co najwyżej agrowłókniną. Skrzynka ma nie byś szczelna, żeby nadmiar wody z podlewania swobodnie odpływał.
Podstawowa zasada ukorzeniania to z dołu ciepło, z góry zimno.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 20:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radekk"]Planuję wykonać ,, termos" do ukorzeniania.
Do konstrukcji zamierzam wykorzystać resztki materiałów budowlanych (styropian 100x50cm grubości 5cm, paletę, folię ogrodniczą stere okna drewniane).
Dno zamierzam wykonać z 1 płyty styropianowej i dostawić do niej boki z takich samych płyt. Wymiary zewnętrzne wyjdą 110 x 60 cm o wysokości 50cm. Płyty styropianowe zabuduję od zewnątrz płyta paździerzową przybitą do podstawy z palety np euro.
,,Termos" będzie miał głębokośc 45cm i wyłożę go od srodka folią ogrodniczą aby nie przeciekał.
Następnie wleję ze 20-30l wody i będę ogrzewał 1-2 grzałkami akwarystycznymi z termostatem bądź 200-300W kablem grzewczym na 230V - mam do tego regulator temperatury z wyjściem przekaźnikowym 15A. Na górę chciałbym położyć stare okno drewniane ( 1 skrzydło z podwójną szybą) .
Jest to regulator przemysłowy mikroprocesorowy z logiką adaptacyjną - uczy się sam sterowania i zadawania prądu na grzałkę na podstawie obserwacji temperatury obiektu i jego stałej czasowej cieplej oraz reguluje temperaturę z dokładnością conajmniej 0,5'C w czasie ciagłym.
Mam w związku z tym pytanie:
Chciałbym ukorzeniać sztobry na zewnątrz,
- czy w zwiazku z tym słońce nie bedzie negatywnie oddziaływać na patyki (mogę przykryć czarną folią na samej górze aby panował półmrok),

Kolega pisał o efektownej styropianowej ukorzeniarce po mrożonych rybach:
[quote="akiljan"]
Ja także cały czas robię co mogę, żeby zaliczać się do tej grupy ludzi :D. Zaczynałem od wody, wychodziło mi najgorzej. Potem bezpośrednio w pojemniku z ziemią-też loteria. W przypadku ukorzeniania w wodzie, sporo wypuszczało bardzo delikatne (wg mnie delikatniejsze niż te z ukorzeniarki :roll:) korzonki, które w większości padały po przesadzeniu do pojemników.
Jak ukorzeniałem bezpośrednio w pojemniku, to jak zechciał wypuścić korzonki, to potem było OK. W zeszłym roku zrobiłem ukorzeniarkę, oczywiście minimalistyczną-wziąłem wyrzucone styropianowe pudło po rybach z pobliskiej "chińskiej" restauracji, zainwestowałem tylko w kabel do terrarium i termostat (poniżej 100PLN). Efekt mnie powalił! Jestem pewien, że poukorzeniałbym zeszłoroczne paliki po pomidorach :wink:.
Pozdrawiam Andrzej.
P.S.W tym roku chyba zrezygnuję z trocin i wstawię bezpośrednio w pojemniki z ziemią. Trocinami uszczelnię tylko miejsca przy 2 ścianach pudła, bo pewnie wymiary pojemników nie pokryją się z jego powierzchnią.

Może coś Ci się przyda http://winnica.bloog.pl/gal,398633,page,2,index.html

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 23:25 
Kiper
Kiper

oki, zrobię więc ,,płytę grzewczą".
Miałem na myśli skrzynkę jak u Kapitana lecz inny ,,wkład". Co do płyty to jak wiadomo - kabel grzewczy do tego regulator temperatury (w przypadku płyty ten mój będzie idealnie trzymał temperaturę bo własnie jest do tego stworzony - z tym, że adaptacja do obiektu - płyty grzewczej potrwa z pół dnia). Muszę rozwiązać jeszcze problem odpowiedniego kabla o odpowiedniej mocy. Mam pytanie do Kapitana - czym zalewałeś kabel? zwykła zaprawa, gips szpachlowy? Kupiłeś go w zwykłym sklepie zoologicznym?
Mogę załatwić sobie kabel grzewczy ale np 500W 230V 25m długi i dedykowany jest on do posadzek względnie rurociągów wodnych.
Po przecięciu byłoby np 125W ale napięcie już mniejsze bo 57V (odcięcie 1/4 odcinka) dla długości około 6m.
dla 24V byłoby już tylko 48W i 2,5m długości.

Posłucham się także Miszy i przykryję od góry agrowłókniną. Mam jednak pytanie.
Nie będę miał możliwości trzymania tej ukorzeniarki w domu, pozostaje na zewnątrz.
Mam pytanie odnoście minimalnej temperatury powietrza nie zagrażającej patykom na dworze przy ukorzenianiu (w marcu potrafi śnieg spaść) - jak wiadomo mrozy mogą zaszkodzić ale tych nie biorę pod uwagę teraz.
Co do temperatury - jesli skrzynkę wypełnię perlitem, ziemią itp nie muszę się martwić o wychłodzenie patyków od spodu bo nie będzie konwekcji powietrza.
Rozkład temperatury na pewno będzie taki: 29-30 płyta grzewcza - tak chcę ustawić regulator, i potem coraz chłodniej do samej góry aż do temperatury otoczenia na powierzchni ziemi w ukorzeniarce ( no może kilka stopni więcej).

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2010, 10:06 
Ekspert
Ekspert

Płytę odlałem z gotowej mieszanki betonowej do której dodałem plastyfikator i to wsio. Ostatecznie kabel grzewczy kupiłem tutaj http://www.into.pl/ogrzewanie/kable-opakowanie.html Gotowy na 230 V. To co jest na zdjęciach to kabel rezerwowy zasilany przez prostownik 12 V. Możesz zrobić podobnie. To co załatwisz utnij do 24 V ew 12 V i zalej jako rezerwę a we właściwy element niestety zainwestuj. Wykorzystuję obydwa przy rozruchu. Czyli mam w płycie dwa niezależne obwody. Ja też ukorzeniam na powietrzu (no prawie). W zacienionej szopie. Na jednym ze zdięć na bloogu http://winnica.bloog.pl/foto,7796639,ga ... .html#next widoczna jest taka konstrukcja. Na niej jest folia. Ten namiocik nie jest zespolony ze skrzynią i przy dodatnich temperaturach zawsze rano zdejmowałem go. Zakładałem go tylko na noc. W ubiegłym roku to wystarczyło za całe zabezpieczenie przed chłodem. Tylko, że ja nie ukorzeniam w słońcu. Jak zostawisz taki namiocik w słońcu nad sztobrami to może być masakra. Moja rada jest taka: zrób prowizoryczny daszek nad ukorzeniarką, najlepiej taki zdejmowany wg potrzeb. Jeśli chodzi o przymrozki to można pod namiocikiem zastosować np żarówkę o odpowiedniej mocy, jako element grzejny sterowaną odpowiednim termoregulatorem, lub tak dobrać moc by teperatuta nie spadła poniżej zera(jak sądzę z tym nie będziesz miał problemu) Z termoregulatorem masz temperaturę constans i dodatkowe doświetlenie. Pąki powinny rozwijać się jak najpóźniej, dlatego uważam że bardzo dobrze robisz decydując się na ukorzenianie na dworze. Jak zapewnisz pod namiocikiem temperaturę do 10 st C to będzie super. Najważniejsza jest odpowiednia temp na dole, a to da Ci płyta-zapewniam. Płytę rozgrzej trochę wcześniej (24-48 godz) bo to trochę trwa.
Jak dokładnie obejrzysz mojego bloga to zobaczysz na jakim etapie rozwoju były korzenie i pąki po ok 3 tygodniach pobytu w ukorzeniarce. http://winnica.bloog.pl/gal,569692,titl ... index.html Powodzenia.

A u Was zaprawy murarskie, betony i gipsy kupujecie w sklepach zoologicznych? :) Wiem, wiem pytanie było o kabel.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2010, 11:59 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Koledzy nie rozumiem co Wy piszecie o kablu grzewczym. Z tego co wiem kabel po przecięciu nie ma mnieszego napięcia lecz tylko moc. Każdy kawałek przewodu jest na 230 V a moc zależy od długości. Kable grzewcze mają różną moc/m. Józek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1