Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 06:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 19:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="winnagora"]W tym roku, czyli w pierwszym w którym ukorzeniam nie woskowałem sztobrów. Dziś posadziłem do donic ostatnie patyki i mam takie pytania:
- czy pasta Funaben do ran nie zaszkodzi nabrzmiałym pąkom,

Nie nie zaszkodzi pod warunkiem że przy smarowaniu nie połamiesz pączków

[quote="winnagora"]- czy jeśli poza donicę wystaje około 10cm sztobra to może on wyschnąć (donice trzymam w tunelu foliowym),

Może, ale przeważnie nie wysycha zwłaszcza jak pod piętką ma mokro. Raczej się spodziewaj, że zagnije :roll: jak będzie za mokro.

[quote="winnagora"]- czy umieszczenie nad donicami mikrozraszacza lub zamgławiacza ograniczy wysychanie sztobrów nie powodując przy tym gnicia?

Nie wiem nigdy nie stosowałem. Moje metody to parafinowanie, smarowanie maścią ogrodniczą, albo woreczek foliowy (taka mikroszklarenka).

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 19:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="winnagora"]W tym roku, czyli w pierwszym w którym ukorzeniam nie woskowałem sztobrów. Dziś posadziłem do donic ostatnie patyki i mam takie pytania:
- czy jeśli poza donicę wystaje około 10cm sztobra to może on wyschnąć (donice trzymam w tunelu foliowym),
- czy umieszczenie nad donicami mikrozraszacza lub zamgławiacza ograniczy wysychanie sztobrów nie powodując przy tym gnicia?
Bardzo proszę winoogrodników o poradę, bo nie chciałbym zmarnować tak cennego dla mnie materiału.

Tak na prawdę woskowanie jest bardzo potrzebne przy szczepieniu sadzonek. Przy sadzonkach nieszczepionych wskazane gdy wysadzamy sadzonki na pasy czarnej folii. W takim przypadku patyk wystaje w 75% nad ziemią, a słońce i wiatr operują mocno. W krótkich sadzonkach wtykanych w ziemię wydaje się zabiegiem mało istotnym. Wosk ogrodniczy ma dodatki grzybobójcze i ułatwiające wytwarzanie kalusa, choć podejrzewam, że w większości używane są stare świece :D
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 20:21 
Kiper
Kiper

- czy jeśli poza donicę wystaje około 10cm sztobra to może on wyschnąć (donice trzymam w tunelu foliowym),
- czy umieszczenie nad donicami mikrozraszacza lub zamgławiacza ograniczy wysychanie sztobrów nie powodując przy tym gnicia?
Bardzo proszę winoogrodników o poradę, bo nie chciałbym zmarnować tak cennego dla mnie materiału.

..po co pąkom funaben?, jednak nie powinien im zaszkodzić

..nie wyschnie

..można zraszać, tylko po co?, moze wystapic niebezpieczeństwo mączniaka lub zagrzybienia,

Nie bój się nic im nie będzie. Nie wyschną.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 21:20 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki panowie będę teraz spał spokojniej. Tomku funaben zastosowałem bo nic innego nie miałem żeby zabezpieczyć górne cięcie. Miałem trochę zdobycznych sztoberków ale ktoś co je ciął, górne cięcia wykonał ok.1cm nad pąkiem. Jestem sadownikiem i taką maść akurat miałem. Przy smarowaniu naniosłem ją również na pąki no i sie przestraszyłem, że może im się coś stać.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 13:36 
nowicjusz
nowicjusz

Nie chce cakładac nowgo tematu, doczepie sie tutaj.
Ile cm tniemy pod dolnym pąkiem? Czy to bez zdaczenia! Ja miałem kilka cm czasem 1 :?

Czy ziemia ma być cały czas mocno wiglotna czy lepiej utrzymywać niska wilgotność

pilekww

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 14:37 
mistrz
mistrz

pilekww napisał:
Cytuj:
Ile cm tniemy pod dolnym pąkiem? Czy to bez zdaczenia! Ja miałem kilka cm czasem

Było już o tym na forum, w trakcie tej dyskusji większość forumowiczów
przyjęła że tniemy tyle milimetrów ile ma średnica sztobra w poniżej dolnego pąka.

pozdr.
maxym

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 14:41 
mistrz
mistrz

pilekww napisał:
Cytuj:
Czy ziemia ma być cały czas mocno wiglotna czy lepiej utrzymywać niska wilgotność

Ziemia ma być "srednio wilgotna" :lol: :lol:

maxym

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 14:49 
nowicjusz
nowicjusz

Ten temat stał się taki ogólny w związku ze szobrami, więc nie chce zaśmiecac forum jednopytaniowymi topicami.

Mam w butelce sztobry i jeden z nich juz miał zielony pąk a ja niestety przypadkiem go urwałem. Nie żeby od razu była uskzodzona cała łoza tylko to zielono zostało oderwane. Czy coś jeszcze z tego będzie, odrodzi się i puści liscie, bo bez fotosyntezy jakoś nie widze ukorzeniania i wogle życia.

Proszę o rade.

Pozdrawiam pilekww

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 15:18 
Kiper
Kiper

Pozostawiłeś tylko jeden pąk? Pozostałe wyciąłeś jak sugerują niektórzy?
W tym przypadku nie odbije z innego pąka. Musisz cierpliwie czekać aż odbije z pąka zapasowego. Powinno się udać.
Nie wyciąłeś pozostałych pąków. Odbije z pewnością.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 15:28 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="wlodekj"]Pozostawiłeś tylko jeden pąk? Pozostałe wyciąłeś jak sugerują niektórzy?
W tym przypadku nie odbije z innego pąka. Musisz cierpliwie czekać aż odbije z pąka zapasowego. Powinno się udać.
Nie wyciąłeś pozostałych pąków. Odbije z pewnością.
Włodekj

Pozostawiłem jeden pąk a dwa w ziemi są wycięte; wszystko jak w poradniku Janusza.
Mam nadzieje ze jeszcze wyjdzie zielone.
Dzięki za odpowiedź.

pilekww

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 15:33 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli zdąży puścić korzonki przed rozwinięciem się pąka zapasowego , to przeżyje , jeżeli nie zdąży, to raczej nic z tego nie będzie. Zbyt dużo substancji zapasowych zostało zużytych do rozwoju głównej latorośli , którą ułamałeś i przy braku korzeni może ich nie starczyć na początkowy rozwój tej rozwijającej się z pąka zapasowego.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 18:05 
Kiper
Kiper

Winorosl żywotna roślina,po przymrozkach parę sadzonek/ z wielu, wielu../ w tunelu mi przyłapało i odbijają z zapasowego, tak ze i Tobie powinien odbić....ale czasami jak zruszy się sadzonkę to koniec.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 13:38 
Kiper
Kiper

Jak w tytule zeszłorocznego tematu - będę ukorzeniał ! :lol:
Po raz pierwszy w życiu winorośl - a że głupio dać ciała - mając takie wsparcie intelektualne na forum poparte doświadczeniem - a już wiem, że lepiej się nie spieszyć - kiedy zacząć " akcję sztober " ? i kiedy ewentualnie przenosić do gruntu - zakładając, że wynik pracy w butelkach PET będzie pozytywny ?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 14:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="sitting_bull"]Jak w tytule zeszłorocznego tematu - będę ukorzeniał ! :lol:
Po raz pierwszy w życiu winorośl - a że głupio dać ciała - mając takie wsparcie intelektualne na forum poparte doświadczeniem - a już wiem, że lepiej się nie spieszyć - kiedy zacząć " akcję sztober " ? i kiedy ewentualnie przenosić do gruntu - zakładając, że wynik pracy w butelkach PET będzie pozytywny ?

Ja będę zaczynał pod koniec marca.
Do gruntu - po 15 maja.
Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 20:32 
Kiper
Kiper

Włożyłem do wody (w styczniu i na początku lutego ) sztobry 2 i 3 oczkowe winorośli. Na sztobrach pokazały się listki jednak na na pewnej części sztobrów na obrzeżach listków są paski czerni.

Jaka może być przyczyna i co należy zrobić żeby znikła ta czerń.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1