Teraz jest sobota, 14 lutego 2026, 10:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 marca 2009, 21:47 
mistrz
mistrz

Ja zaczynam ukorzeniać tradycyjnie w pierwszy weekend kwietnia. Ukorzeniarka wg pomysłu DarkaRz stoi w wolnostojącym (ciemnym) garażu. Zaobserwowałem (w ciągu dwóch lat), że w ostatnich dniach kwietnia lub na począteku maja zaczynają pękać paki. Po piatym maja przetaczam ukorzeniarkę na dwór (jak nie zapowiadają przymrozków). Ostatni tydzień sztobry są na dworze przyzwyczajając się do światła. Ok 10-15 maja wysadzam do gruntu. Jeśli chodzi o korzenie, to niektóre odmiany mają dopiero wytworzony kalus, a niektóre są tak długie poplątane, że się urywają :( Muszę w tym roku wymyślić jakiś patent by oddzielić od siebie sztobry, aby korzenie się nie poplątały. Może już ktoś ma na to sposób?

Pozdrawiam

Sławek

P.S.
Ukorzeniałem też na parapetach, ale miałem gorszy procent przyjęć, więc w tym roku sobie daruję ten sposób.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 22:14 
przedszkolak
przedszkolak

Witam Czy można przed ukorzenianiem sztobrów do moczenia w wodzie dodać Miedzianu?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 09:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="slaw007"]Ok 10-15 maja wysadzam do gruntu. Jeśli chodzi o korzenie, to niektóre odmiany mają dopiero wytworzony kalus, a niektóre są tak długie poplątane, że się urywają :( Muszę w tym roku wymyślić jakiś patent by oddzielić od siebie sztobry, aby korzenie się nie poplątały. Może już ktoś ma na to sposób?

Sławku, jedyny prosty i skuteczny sposób, to późniejsze ukorzenianie - jakbyś zaczął pod koniec kwietnia, to akurat do 15 miałbyś kallus plus ewentualnie małe korzonki. Ja ukorzeniam przez 1,5 - 2 tyg, i zaraz potem przesadzam - właśnie po to, żeby korzenie sie nie poplątały i nie uszkodziły podczas przesadzania (jak są malutkie to dużo łatwiej ich nie wyłamać).

Przy wcześniejszym ukorzenianiu to niestety przesadzanie do doniczek. Dość upierdliwe, przyznam, no ale ja nie jestem w stanie wytrzymać do końca kwietnia :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 09:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="Funkmaster"]Witam Czy można przed ukorzenianiem sztobrów do moczenia w wodzie dodać Miedzianu?

Lepiej chyba Topsinu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 12:21 
przedszkolak
przedszkolak

Witam wszystkich forumowiczów.
Za kilka dni będę po raz pierwszy próbował ukorzeniać sztobry ( Podziękowania dla Andrzeja z Pielgrzymowic). Mam kilka wątpliwosci w tym temacie.
Po dobie moczenia w letniej wodzie powinno się profilaktycznie przeprowadzić kąpiel w środku grzybobójczym. Z informacji na forum wynika, że powinna trwać godzinę. Czy mogę do tego wykorzystać Amistar czy musi to być Topsin? Proszę o podanie stężenia dla Topsinu lub Amistaru( jeżeli można go zastosować).
Sztobry zamierzam umieścić pojedyńczo w kartonach po mleku. Jako podłoża użyję prawdopodobnie torfu odkwaszonego zmieszanego z piaskiem lub perlitem. Czy po okresie 2-3 tygodni w ukorzeniarce (właściwie prymitywnej namiastce) mogę przełożyć kartoniki na parapet i tam przetrzymać je do 15 maja? Wiem, że przesadzacie je po wyjęciu z ukorzeniarki ale zakładam, że powodem jest duże zagęszczenie sztobrów.
Pozdrawiam Robert

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 12:34 
Kiper
Kiper

[quote="gruber"]Wiem, że przesadzacie je po wyjęciu z ukorzeniarki ale zakładam, że powodem jest duże zagęszczenie sztobrów.
Pozdrawiam Robert
Od lat robie dokładnie tak jak Ty. 35 kartonów po mleku wchodzi do ukorzeniarki typu "DarekRz" (pamietaj o otworach odpływowych w poblizu dna). Po dwóch tygodnaich na parapet, a nastepne 35 szt do ukorzeniarki. Walka z poplątanumi, delikatnymi korzonkami nie wychodzi na dobre roślinom. Pamietaj też aby wszystkie patyki bez wzgledu na ich długość zagłębić na tą samą głębokość w podłożu. Warto też na wysokości stópek umieścić jakiś termometr i kontrolować temperaturę (u mnie ok 28stC)
Co do pytania o środki grzybobójcze... nigdy żadnych nie stosowałem i nie widzę potrzeby, więc nic ci nie podpowiem.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 13:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]A ja przed chwilą wrzuciłam 3 testowe sztobry Aloszenkina do ukorzeniarki z grzałką akwariową (Darek mnie natchnął :mrgreen: ). Grzałkę wrzuciłam do wiadra po farbie (akurat ładnie się mieści), po obu stronach grzałki kostka brukowa na sztorc, bo na płasko się nie mieściła :wink: , na to talerz. Woda pod sam talerz, ale ponieważ jego brzegi są wyższe, to go nie zalewa. Muszę tylko jutro zlać wodę, która wycieknie z trocin. Trociny są w doniczce foliowej (dla 3 sztobrów bez sensu PET).
....

Zobaczymy, jak zadziała :roll:

Działa :D
Jeden Aloszenkin już ma korzenie :lol: (temp. chyba podniosłam w międzyczasie o 1 stopnień, bo mi się za chłodny talerz wydał).

Czyli mogę ukorzeniać :wink: Ale jeszcze się wstrzymuję, może w międzyczasie potestuję jakąś inną odmianę, żeby jakoś to przetrzymać 8)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 14:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]Działa :D
Jeden Aloszenkin już ma korzenie :lol: (temp. chyba podniosłam w międzyczasie o 1 stopnień, bo mi się za chłodny talerz wydał).

Czyli mogę ukorzeniać :wink: Ale jeszcze się wstrzymuję, może w międzyczasie potestuję jakąś inną odmianę, żeby jakoś to przetrzymać 8)

No to pięknie, gratulacje!
U mnie na razie jeszcze nic nie widać, no ale nie mają tak wysokiej temperatury, może przy stópkach mają ze 22 stopnie, więcej moja podłogówka nie wyciągnie, bo dno butli jest nierówne i nie przylega ściśle do podłogi. Dlatego też cieszę się, ze wstawiłam wcześniej.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 22:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]
U mnie na razie jeszcze nic nie widać, no ale nie mają tak wysokiej temperatury, może przy stópkach mają ze 22 stopnie, więcej moja podłogówka nie wyciągnie, bo dno butli jest nierówne i nie przylega ściśle do podłogi. Dlatego też cieszę się, ze wstawiłam wcześniej.

Zawsze możesz owinąć podstawę butli przy podłodze jakąś ścierką czy ręcznikiem, który zatrzyma ciepełko aby nie uciekało na boki.
Pzdr.
Darek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 23:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"][quote="aguskac"]

Zawsze możesz owinąć podstawę butli przy podłodze jakąś ścierką czy ręcznikiem, który zatrzyma ciepełko aby nie uciekało na boki.
Pzdr.
Darek
:) dzięki, na to nie wpadłam , szalik będzie najlepszy :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 07:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"] :) dzięki, na to nie wpadłam , szalik będzie najlepszy :)

Jednym słowem dasz im szalik aby było im ciepło w...... stopy :lol: :lol:

- no , nieźle nas wszystkich zakręciło :wink: :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 14:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"][quote="aguskac"] :) dzięki, na to nie wpadłam , szalik będzie najlepszy :)

Jednym słowem dasz im szalik aby było im ciepło w...... stopy :lol: :lol:

- no , nieźle nas wszystkich zakręciło :wink: :D :) :) całkiem fajnie to wygląda, oby było skuteczne :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 15:30 
przedszkolak
przedszkolak

Witam, znalazłem ostatnio w ogrodniczym pastę z wosku pszczelego. Może taka być??

Pozdrawiam Tomek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 23:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"][quote="DarekRz"]Jednym słowem dasz im szalik aby było im ciepło w...... stopy :lol:
:) :) całkiem fajnie to wygląda, oby było skuteczne :)
Z radością donoszę, że pod szalikiem podłoga wyraźnie cieplejsza niż obok :) Znaczy mają cieplej !!! Dzięki Darek za patent !

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2009, 08:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="majstermenda"]Witam, znalazłem ostatnio w ogrodniczym pastę z wosku pszczelego. Może taka być??

Pozdrawiam Tomek

Z wosku czy z dodatkiem propolisu? Ja używałem "Propolisad XX" - bardzo dobra maść.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1