Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 13:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 22:30 
Ekspert
Ekspert

To ja też wrzucę swoją produkcję :wink:

Biedny, cudem ocalały Wostorg - po przejściach - mimo wszystko całkiem gruby przyrost. A że niewysoki - trudno - i tak do przycięcia:

Obrazek

Dla kontrastu - Kryżownikowyj - ten miał więcej szczęścia - nic mu nie ułamałam :wink:
Obrazek

I przedszkole - tylko nie las, jak u Agi, a takie bardziej - swojskie :mrgreen:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 22:35 
Ekspert
Ekspert

Żywopłot :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 16:08 
Ekspert
Ekspert

Czas na małe podsumowanie tegorocznego ukorzeniania :)

W lutym zaczęłam ukorzeniać sztobry i wiele sadzonek pod koniec lata wyglądało tak :

http://picasaweb.google.pl/aguskac/2008 ... 4693008066

http://picasaweb.google.pl/aguskac/2008 ... 1602065266

Są duże, zdrowe, wypadły pojedyncze sztuki. Wszystkie zdrewniały na co najmniej kilka centymetrów. Niektóre wyrosły i zdrewniały tak ładnie, że planuję nie ciąć na 2 oczka ale pokusić się o zostawienie dłuższej łozy i zaobserwowania co dalej.

Sztobry ukorzeniane od kwietnia w gruncie dały sadzonki dużo gorsze. Tak wyglądały najładniejsze. Gołym okiem widać różnicę:

http://picasaweb.google.pl/aguskac/2008 ... 0979575458

Jedynie Marszałek wygląda przyzwoicie i ładnie zdrewniał. Pozostałe to słabizna. Najgorzej wygląda V68-021, obawiam się, że żadna sadzonka nie przetrwa zimy, bo nie widzę na nowych przyrostach nic zdrewniałego.

Wnioski z mojego ukorzeniania :
Sadzonki ukorzeniane w domu od lutego są zdecydowanie lepsze niż ukorzeniane w gruncie od kwietnia. Mają też moim zdaniem o wiele większe szanse bezpiecznie przetrwać zimę.

Czy tak faktycznie będzie okaże się wiosną :)

Jeśli ktoś prowadził podobne obserwacje, proszę o podzielenie się nimi z nami. Pozdrawiam Aga

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 17:17 
Ekspert
Ekspert

Moje wnioski są takie same, tzn. nie mam porównania, bo nie ukorzeniałam w gruncie, ale zdecydowana większość tych wyprodukowanych w domu, na początku marca, wyrosła znakomicie. Oczywiście te w przedszkolu, rosnące w gorszej ziemi, słabiej. Jednak wszystkie ładnie zdrewniały, oczywiście nie całe, ale nie powinno być problemów z przezimowaniem.

Ukorzeniałam "testową" partię w drugiej poł. lutego i te wypadły znacznie gorzej, jeśli chodzi o przeżywalność. Niby ukorzeniły się wszystkie, szybko, ale u dwóch z pięciu nie ruszyły pąki, a ostatecznie przetrwała jedna (dwóm się coś przyplątało i padły, będąc już całkiem sporymi sadzonkami).

Tak więc kolejne ukorzenianie będę zaczynać w połowie lub najpóźniej w końcu marca.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 21:36 
Ekspert
Ekspert

Nie ukorzeniałem nigdy w domu czy tam w piwnicy i nie mam zamiaru.
Najprostsze co może być to wetknąć sztobra w ziemię w kwietniu i po zawodach.
Podziwiam wszystkich co kombinują z PET-ami, parapetami, podgrzewanymi inspektami i innymi pierdołami. Po co??? Pytam?? Chyba, że z nudów.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 21:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Nie ukorzeniałem nigdy w domu czy tam w piwnicy i nie mam zamiaru.
Podziwiam wszystkich co kombinują z PET-ami, parapetami, podgrzewanymi inspektami i innymi pierdołami. Po co??? Pytam?? Chyba, że z nudów.

Żeby tacy kiperzy i eksperci jak heavy mieli zagwozdkę. A wszystko było napisane... :( :( :(

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 22:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Nie ukorzeniałem nigdy w domu czy tam w piwnicy i nie mam zamiaru.

Z nudów też :) i z tęsknoty za wiosną, ale głownie dlatego, że :
...Powtórzę, skoro nie doczytałeś :)

"Wnioski z mojego ukorzeniania :
Sadzonki ukorzeniane w domu od lutego są zdecydowanie !!!!!!!!!! lepsze niż ukorzeniane w gruncie od kwietnia. Mają też moim zdaniem o wiele większe szanse bezpiecznie przetrwać zimę. "
( dałam trochę wykrzykników bo je lubisz :) )

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 23:07 
Ekspert
Ekspert

Nie mam żadnych zagwozdek, a moje sztoberki wetknięte w ziemię w połowie kwietnia na tyle wyrosną i zdrewnieją do zimy, że na prawdę nie wiem o czym mowa.
Szkoda Lucyno, że nie zapytałaś to bym pokazał jak wyrosły tegoroczne sztoberki.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 23:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Nie mam żadnych zagwozdek, a moje sztoberki wetknięte w ziemię w połowie kwietnia na tyle wyrosną i zdrewnieją do zimy, że na prawdę nie wiem o czym mowa.
Szkoda Lucyno, że nie zapytałaś to bym pokazał jak wyrosły tegoroczne sztoberki.

oj szkoda szkoda... :(
Moje z gruntu słabiutkie. 30 % raczej już nie zdrewnieje. A nawet jeśli to przyrosty są cieniutkie jak zapałki.
Ukorzeniane w domu miały nawet powyżej 2m , ładne grube. Też nie wszystkie, bo zdarzały się lichoty, ale niewielki procent.

A poza tym wszystkim ... takie zimowe ukorzenianie to dla mnie radocha :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 23:19 
Ekspert
Ekspert

Być może zależy to od odmiany, jak Lucy pisała, Marszałek wyrósł i zdrewniał nieźle. Na pewnoe jest też kwestia warunków jakie mają sadzonki, gleba nie wszędzie jest taka sama. Ale te Agusiowe sadzonki (gruntowe) bardzo mi przypominają te od Krzewińskich, a oni ukorzeniają właśnie w chyba w maju, bez dodatkowych zabiegów.

W każdym razie pokazała wyniki ukorzeniania w grucie (późniejszego) i w domu (wcześniejszego) i jest to moim zdaniem najlepsze porównanie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 23:21 
czeladnik
czeladnik

Święta prawda. Kombinowałem 2 lata z donicami w lutym, marcu na parapecie, w piwnicy itd - tylko zgnilizna i rozczarowanie. Ale gdy wetknąłem tęże zgniliznę (wszak po przycięciu sztobra do zdrowej tkanki) w grunt (mini wał ziemny pod czarną folią), pod koniec kwietnia, to miałem 40 % przyjęć, choć przez 2 wcześniejsze miesiące NIC się nie ukorzeniło. Wszystko elegancko zdrewniałe - jestem zadowolony - następnynm razem tylko do gruntu.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 23:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]Być może zależy to od odmiany, jak Lucy pisała, Marszałek wyrósł i zdrewniał nieźle. Na pewnoe jest też kwestia warunków jakie mają sadzonki, gleba nie wszędzie jest taka sama.

Moje sadzonki ukorzeniane w gruncie rosły na tej samej grządce co lutowe przedszkolaki przesadzone z doniczek. Warunki więc prawie identyczne. Tylko sztobry gruntowe były gęściej posadzone i bez obrnika pod spodem

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 00:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="MirekL"] Kombinowałem 2 lata z donicami w lutym, marcu na parapecie, w piwnicy itd - tylko zgnilizna i rozczarowanie.

Wniosek , że źle się za to zabrałeś, albo po prostu nie miałeś odpowiednich warunków. W tym roku na 220 sadzonek ukorzenianych od końca lutego wypadły mi 3. Robiłem to po raz piąty , ale przyznaję, że w pierwszych dwóch latach skuteczność też nie była duża , ok. 50%.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 16:36 
Ekspert
Ekspert

Żeby było jasne, nie kwestionuję skuteczności tej metody. Tylko po co tyle zachodu???
Ktoś powie pewnie zaraz, że rok do przodu, a ja powiem figę!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 17:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]
Ktoś powie pewnie zaraz, że rok do przodu, a ja powiem figę!

Nikt tak nie powie, bo to nie prawda.

Ale zajmę stanowisko trochę po środku :lol:

Luty - marzec to zdecydowanie za wcześnie na ukorzenianie.
W/g moich badań 1 kwiecień jest optymalnym terminem.
Kwiecień ma 30 dni w przypadku ukorzeniania między 1-wszym a 30-stym wielka przepaść. Sztobry wsadzone do gruntu (nieważne w którym dniu ) i tak kalusy i potem korzonki zaczną tworzyć pod koniec maja.
Więc chyba (a raczej na pewno ) lepiej po 15 maja wkopać sztobra z już rozwiniętym systemem korzeniowym (czasami korzonki mają już długość 10-15 cm ) niż gołego bez korzeni.
Prawda jest taka, że po 5-ciu latach uprawy nie widać żadnej różnicy.
A druga prawda jest taka, że im więcej się człowiek narobi przy tym, tym bardziej dba dalej o krzew i cieszy się z jego plonów :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1