Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 18:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2008, 19:05 
Ekspert
Ekspert

Moze dales za duzo wody :wink:
Powinno byc 1-2 cm-wtedy powinno byc ok.

[quote="gao"]elo Zbigu!
Jeżeli chodzi o grzanie wody w akwariu grzałką akwariową to juz próbowałem, kiepski rezultat.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2008, 19:10 
przedszkolak
przedszkolak

moze dużo za dużo wody :wink:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... highlight=
:? :oops: :?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2008, 22:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki problem.

Ze sztorbów robię sadzonki. Po pocięciu, wymoczeniu i posypaniu ukorzeniaczem drewno wsadzam do ziemi na ogródku albo do szklarni. Wszystko dzieje się o takiej porze jak teraz. Czekam aż pojawia się korzenie. Jednocześnie z pozostawionych pąków wybijają młode listki. I tu pojawia się mój problem. Nowe listki pobierają z drewna potrzebne składniki. I może okazać się, że zabraknie jakiegoś składnika dla korzeni. Zaobserwowałem u siebie niejednokrotnie właśnie taką sytuację. Jeśli młode listki wybiją się zanim zdążą urosnąć korzenie cała roślina po jakimś czasie ginie. To jest jakby najbardziej krytyczny moment w ukorzenianiu. Czy może ktoś dokładniej potrafi wytłumaczyć co dzieje się z rośliną w momencie, który opisałem?

Ja też ukorzeniam w szklarni.
Doniczki stawiam w cieniu , a wystające „patyki” nakrywam (słoiki, butelki PET itp.) dopóki nie zaczną rosnąć. Gdy przyrosty są już widoczne to oznaka ,że wytworzyły się już jakieś korzenie (bez potrzeby sprawdzania) i wtedy zdejmuję osłony górne(w dzień pochmurny)
Cytuj:
ps. Jeszcze jedna sprawa związana z ukorzenianiem. Taka pół żartem a może pół serio. Ostatnio będąc na strychu zobaczyłem stare zakurzone akwarium. Pomyślałem sobie, że być może można było by je wykorzystać zamiast mnożarki. Tzn włożyć sztorby do akwarium z wodą i podgrzewać grzałką do określonej temperatury? A może ukorzenianie z wszystkim już się mi kojarzy?

PS.
Sprawdza się u mnie taki sposób:
Akwarium obłożone styropianem.
W tym akwarium mniejszy pojemnik (może być mniejsze akwarium) ustawiony na jakichś podkładkach. Pod tym pojemnikiem wewnętrznym grzałka akwariowa.
Między pojemnikami woda. Grzałka sterowana termostatem(temperatura regulowana)
W tym wewnętrznym pojemniku mieszanina torfu, piasku i perlitu ,a w tym podłożu umieszczone sztobry.
Szczegółów nie opisuję bo są takie same jak w każdej innej mnożarce.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2008, 22:25 
Ekspert
Ekspert

Witam.
To co ukorzeniałam w domu ruszyło w 100%. Teraz niech rośnie zdrowo.
Jak wiecie u mnie do dziś "zima". Ale od jutra mają powiać cieplejsze wiatry. Zatem moje myśli znów poszły ku ukorzenianiu, bo trochę sztobrów mam jeszcze w piachu. Czy mogę je już ukorzeniać w gruncie, czy poczekać, aż ziemia sie ogrzeje?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2008, 23:18 
mistrz
mistrz

Witam! Moim skromnym zdaniem to wygląda to tak. Ja 2 lata temu ukorzeniałem do gruntu dopiero w II połowie kwietnia. Ziemia rzeczywiście już była zagrzana. Pąki puściły bodajże po dwóch tygodniach. Na jesień wszystkie sadzonki miały niezłe korzonki. Lecz w tym roku pogoda jest bardziej kapryśna. Więc zrezygnowałem w ogóle z ukorzeniania w gruncie. Ale wydaje mi się że chyba nic się nie stanie jak nawet teraz to zrobisz , czyli dasz do gruntu. Nie ukorzeniałem w maju i czerwcu. Jednak to w zasadzie istotne jest na ile ziemia będzie nagrzana to wtedy zaczną tworzyć się korzenie a wcześniej puszczać pąki. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2008, 17:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Oczywiście wszyscy macie rację, ale ja i tak będę kontnuował prace nad prototypem "kilmatyzowanej" ukorzeniarki. :D

W starej, zimnej szopce na narzędzia ustawiłem oto taką ukorzeniarkę
http://winnica.bloog.pl/foto,6183961,ga ... .html#next
Jest to jej dolna częśc. Stoi koło otworu w ścianie z szybami, który ma być czymś co zwykło nazywać się oknem. W lutym i marcu temperatura w tym pomieszczeniu jest niewiele wyższa niż na powietrzu ( i to chcę wykorzystać).
Nad dolną częścią, w przyszłym roku ustawię mini namiot foliowy, w którym umieszczę żarówkę (ki), która będzie sterowana regulatorem RT-2c, tak aby temperatura pod folią nie była zbyt niska, a szczególnie aby nie spadła poniżej zera. Liczę, że tym sposobem przed rozwojem pąków uzyskam silny system korzeniowy w sztobrach. Zarówkę w razie potrzeby będzie można wykorzystać dla doświetlenia pąków, gdyby zaczęły się rozwijać.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 09:17 
nowicjusz
nowicjusz

Lokalizacja: jeszcze Lublin, wkrótce Sloneczne Wzgórze na peryferiach
Czytajac ten temat zauważyłam, że wiele osób sprawdza po jakims czasie efekty ukorzeniania wyjmując sztobry z ziemi.
Czy w przypadku braku korzenia ponownie zanurzacie sztoberka w ukorzeniaczu?

Czy jesli po 2 tygodniach od włożenia do pojemnika z podłożem sztober nie wypuscił korzonków i nie widać kalusa, to jest szansa, że jeszcze cos z tego wyrosnie? Pytanie dotyczy odmiany Iliczewskij Rannij. Pąki wypusciły po miniaturowym listku i "stoją".

Pozdrawiam. Marysia

Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 09:34 
Kiper
Kiper

U mnie obecnie ożywają sztobry Jutrzenki wsadzone do butelek 2 miesiące temu ! Nie mam podgrzewanej ukorzeniarki - grzały się na słoneczku. Zauważyłem też oznaki życia na sztobrach Regenta - i to takich sprzed 2 miesięcy a ostatnio wyjętych i włożonych do nowego pojemnika ( pobudza je to ? ). Dlatego nie traćcie wiary - i nie wyrzucajcie zbyt szybko - na jesień będą jak znalazł.
A dzisiaj rano wsadzałem pierwsze własne ukorzenione na stałe miejsca - wszak "zimna Zośka" w tym roku nas nie odwiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 09:58 
nowicjusz
nowicjusz

Lokalizacja: jeszcze Lublin, wkrótce Sloneczne Wzgórze na peryferiach
Dzięki za słowa otuchy w sprawie sztobrów. :D

Przyjdzie ta Zoska, czy nie, ale u mnie na balkonie o 5.30 było dzisiaj tylko +3, więc przy gruncie sporo chłodniej. Jak wysadzasz niehartowane sadzonki to im może zimno zaszkodzić. Mam doswiadczenie tylko z pomidorami i papryką, ale winogrona też pewnie podobnie reagują.

Pozdrawiam. Marysia

Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 10:08 
Kiper
Kiper

hartowane od miesiąca !
a w mojej lokalizacji to nie pamiętam tak ciepłej wiosny - raz tylko chowałem sadzonki do domu - ze 2 tygodnie temu miało być właśnie coś ok. +3 - uznałem, że ryzyko jest duże - a tak sobie stoją na słoneczku i rosną, rosną - a przy dzisiejszym wsadzaniu Seyval Blanc miał korzonki całkiem całkiem spore.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 14:51 
Ekspert
Ekspert

Pora pokazać co dało to ukorzenianie :)
Ukorzeniane w domu od końca lutego :
Obrazek

Obrazek
niektóre mają już ok metra "wzrostu"

A tutaj przedszkolaki, czyli ukorzeniane w gruncie od połowy kwietnia:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 15:09 
Ekspert
Ekspert

Nic nie wspominałeś wcześniej, że sadzisz lasek winoroślowy :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 16:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Nic nie wspominałeś wcześniej, że sadzisz lasek winoroślowy :lol:

Dżungla się robi Grzesiu, normalna dżungla :) , zwłaszcza w "żłobku" , bo przedszkolaki mają więcej miejsca.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 20:28 
czeladnik
czeladnik

A te "wigwamy" to po to,żeby kosiarką nie najechać? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 23:19 
Ekspert
Ekspert

One są przeciwkoniowe :) bo mi jeden Glenorę zadeptał, ślepe jakieś toto, teraz chyba lepiej widoczne bo już żadnej zadeptanej nie było - odpukać!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1