Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 marca 2008, 23:25 
Ekspert
Ekspert

W tym roku od 19.03 testuję taką ukorzeniarkę
http://winnica.bloog.pl/foto,5995280,ga ... .html#prev
http://winnica.bloog.pl/foto,5995314,ga ... .html#next
"Chodzi mi po głowie pomysł na ukorzeniarkę, która by nie tylko utrzymywała stałą zadana temperaturę podłoza ale także zadaną stałą temperaturę w otoczeniu pąków . Czy ktoś o tym myślał i ma jakieś pomysły jak to zrobić?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 18:01 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]

Tylko, że ta metoda nie nadaje się do zastosowania w trakcie moczenia sztobrów, a właśnie wtedy jest duże ryzyko ich wymieszania jeżeli nie są odpwiednio trwale oznaczone

Obrazek

Tak wygląda oznaczenie które stosuję (sadzonka jest w ziemi od sierpnia 2007)

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 18:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] Chodzi mi po głowie pomysł na ukorzeniarkę, która by nie tylko utrzymywała stałą zadana temperaturę podłoza ale także zadaną stałą temperaturę w otoczeniu pąków . Czy ktoś o tym myślał i ma jakieś pomysły jak to zrobić?

Spróbuj pokombinować z modułami Peltiera. Górną część ukorzeniarki ( ponad podłożem) otocz blachą aluminiową z przyklejonymi modułami Peltiera , która będzie chłodziła powietrze w otoczeniu paków. Część ciepła wytworzonego na ogniwach wykorzystasz (np. za pomocą pompki wodnej i aluminiowej wężownicy umieszczonej na dnie ukorzeniarki) do ogrzewania podłoża.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 19:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="misiek52"][quote="kapitan"]

Tylko, że ta metoda nie nadaje się do zastosowania w trakcie moczenia sztobrów, a właśnie wtedy jest duże ryzyko ich wymieszania jeżeli nie są odpwiednio trwale oznaczone

Obrazek

Tak wygląda oznaczenie które stosuję (sadzonka jest w ziemi od sierpnia 2007)

Pozdrawiam.

Tadeusz.
Nie chodziło mi o czytelność opisu, tylko o to że taśmy klejące nie nadają się do oznaczania sztobrów na czas moczenia przed ukorzenianiem, z uwagi na to że większość z nich pod wpływem długotrwałego moczenia rozklejają się. Swoją drogą to chyba przyrost się jej odłamał.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 20:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="kapitan"] Chodzi mi po głowie pomysł na ukorzeniarkę, która by nie tylko utrzymywała stałą zadana temperaturę podłoza ale także zadaną stałą temperaturę w otoczeniu pąków . Czy ktoś o tym myślał i ma jakieś pomysły jak to zrobić?

Spróbuj pokombinować z modułami Peltiera. Górną część ukorzeniarki ( ponad podłożem) otocz blachą aluminiową z przyklejonymi modułami Peltiera , która będzie chłodziła powietrze w otoczeniu paków. Część ciepła wytworzonego na ogniwach wykorzystasz (np. za pomocą pompki wodnej i aluminiowej wężownicy umieszczonej na dnie ukorzeniarki) do ogrzewania podłoża.
Nie o chłodzenie otoczenia mi chodzi. .Myslałem raczej, o wczesnym ukorzenianiu i ogrzewaniu środowiska wokół sztobrów. Założenie miało by być takie: w lutym, marcu ustawiamy ukorzeniarkę z osłoniętą górną częścią (np mini namiocik foliowy) w zimnym środowisku (np na powietrzu lub pod jakąś wiatą bez ścian). Zakładam, że w tym okresie temperatura powietrza będzie niekorzystna dla rozwoju pąków. W celu zapobieżenia spadkowi temperatury do zbyt niskiego poziomu w osłonie sztobrów planuję zastosowac układ z wykorzystaniem elementu grzejnego (np suszarka do włosów lub coś bardziej wydajnego) i termoregulatora z czujnikiem (np RT-2C), który ma zakres od kilku stopni do kilkudziesięciu. Sądze że takie rozwiązanie powinno zapewnić sztobrom na poczatku odpowiednio niską temperature, a po (powiedzmy 2 tygodniach) podnosimy temperaturę wokół pąków i pobudzamy je do rozwoju. Ma to sen?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 21:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] Ma to sen?

Wg mnie nie. Po co pobudzać pąki do życia jak jeszcze sztobry korzeni nie mają.
Jeśli myślisz w tym kierunku to najlepiej od razu patyk do doniczki i do ciepłego pokoju.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 22:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"][quote="kapitan"] Ma to sen?

Wg mnie nie. Po co pobudzać pąki do życia jak jeszcze sztobry korzeni nie mają.
Jeśli myślisz w tym kierunku to najlepiej od razu patyk do doniczki i do ciepłego pokoju.

Heniek
Heniu zwróc uwagę że pąki chcę pobudzać dopiero po 2 tygodniach grzania. Po takim czasie można sie już spodziewać początków korzeni. Ale to jest sprawa drugorzędna bo można podwyższyc temperature np po 3 tygodniach. Istotą tego pomysłu ma byc pełna kontrola nad temperaturą nie tylko na dole , ale i na gorze sztobra.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 22:53 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Istotą tego pomysłu ma byc pełna kontrola nad temperaturą nie tylko na dole , ale i na gorze sztobra.

Kontrola - zgoda,ale na górze to raczej w celu jej obniżenia, aby pąki
pozostały nierozbudzone. Chyba, że chodzi Ci o zabezpieczenie przed
przemarznięciem już rozhartowanych pąków w czasie spadku temperatury poniżej zera.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 23:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"]
Cytuj:
Istotą tego pomysłu ma byc pełna kontrola nad temperaturą nie tylko na dole , ale i na gorze sztobra.

pozostały nierozbudzone.

Dokładnie tak odebrałem intencje Piotra podsuwając pomysł, który i tak jest raczej przerostem formy nad treścią, ale to nie przeszkoda dla zapalonych konstruktorów :D
Jednak po wyjaśnieniach widzę tylko jeden uzasadniony przypadek budowy takiej ukorzeniarki - siła wyższa (czyt. żona wygoniła mnie z ukorzeniarką z domu) :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 23:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]
Jednak po wyjaśnieniach widzę tylko jeden uzasadniony przypadek budowy takiej ukorzeniarki - siła wyższa (czyt. żona wygoniła mnie z ukorzeniarką z domu) :lol:

Coś w tym jest :roll: W takim razie to bardzo uzasadniony projekt ukorzeniarki 8) :D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 00:52 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"][quote="dziadek2"]
Cytuj:

pozostały nierozbudzone.

Dokładnie tak odebrałem intencje Piotra podsuwając pomysł, który i tak jest raczej przerostem formy nad treścią, ale to nie przeszkoda dla zapalonych konstruktorów :D
Co racja to racja Kuba. Potrzeba jest matką wynalazców. Ponieważ koledzy powyżej maja jakieś problemy z ukorzeniarką, to przedstawiam swój projekt UKORZENIARKI KOMPUTEROWEJ.
Pomysł dość prosty, aż dziwne, że nikt na to nie wpadł. Wiadomo, że kazdy z zglądających tu posiada komputer. A ta maszyna elektryczna wydziela tyle bezużytecznego ciepła co 3 stu watowe żarówki (laptop nie był testowany). Powszechnie wiadomo,ze najlepsze efekty ukorzeniania winorośli uzyskuje się grzejąc sztobry w miejscu wytwarzania korzonków.
Łącząc te dwa fakty wpadłem na pomysł UKORZENIARKI KOMPUTEROWEJ.
Poniższe zdjęcia przedstawiają te urządzenie. Proszę zwrócić uwagę na łatwość użycia komputera. Wystarczy odkręcić boczną obudowę, aby dostać sie do żródła ciepła - tj. dysk twardy. Testowałem różne dyski, najlepsze są te starsze, bo lepiej grzeją. Po zdemontowaniu obudowy należy uruchomić komputer i aby grzanie było w dłuzszym czasie stałe, należy wyłączyć opcję wyłączania dysku, uruchomić program zmuszajacy dysk do ciagłej pracy (np.program skanowania i defragmentacji dysku), postawić pojemnik z ukorzenianą sadzonką na dysku i czekać na korzonki. Komputer można też łatwo programować, co jest trudne przy wymyślanych wyżej ukorzeniarkach. W przypadku większej ilości sadzonek można wykorzystać więcej dysków o ile komputer je obsłuży, lub wykorzystać inne komputery. Metoda ta nie powoduje uszkodzeń komputera o ile nie przesadzamy w podlewaniu, ale wypadku przelania wodę oprócz zniszczenia komputera narażamy się na utratę drogiej nam sadzonki poprzez jej zgnicie. Niezdecydowanym kolegom co do metody ukorzeniania, propozycja ta na pewno pomoże w uzyskaniu wspaniałych komputerowych sadzonek.
Po zamontowaniu bocznej obudowy, żona, teściowa ani policja nie zorientują się, że coś ukorzenia się w mieszkaniu.
Nonono ..., tylko proszę w ten sposób nie ukorzeniać roślin zakazanych... :!:
Nie zastrzegam praw autorskich do tego pomysłu.

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 06:07 
Ekspert
Ekspert

Czyzby ukryta reklama liveboxa (1 zdjecie)? :wink: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 10:58 
nowicjusz
nowicjusz

Dziś 1 kwietnia - myślę, że to taki żarcik

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 11:07 
Ekspert
Ekspert

Rewelacyjna ta ukorzeniarka :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 15:53 
Kiper
Kiper

Dominiko... wooo matko.. co Ci sie stalo..?!!!!
Obrazek

:lol:

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1