Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 10:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 09:06 
Ekspert
Ekspert

Faktycznie widać korzonki :) wcześniej je przegapiłam. Jak to wygląda po 2 dniach? Czy widać już u większości?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 09:21 
Kiper
Kiper

a oto moje efekty ukorzeniania po 19 dniach w butelkach PET w ziemi na oknie:
alden ruszył najprędzej
tak jest na górze:
Obrazek
Obrazek

Obrazek
ale najważniejsze że na dole też już coś widać,
Obrazek
a to już druga partia wsadzona dwa tygodnie później do mieszanki ziemia-perlit - zobaczymy czy bedą jakieś różnice w ukorzenianiu:
Obrazek
ten sposób ma takie zalety że wkładam sztobry raz do butelki i nie musze już nic robić aż do wsadzenia do gruntu, każdy sztoberek jest opisany na butelce, tylko jeden minus - zajmują duzo miejsca na parapetach z których musiały zniknać zony kwiatki - i z tego powodu nie jest za bardzo zadowolona :lol:

Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 marca 2008, 09:34 przez aguniatarnow, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 09:31 
Ekspert
Ekspert

O, coraz więcej zdjęć z wynikami ukorzeniania :D

Ja w przyszłym roku na pewno nie będę ukorzeniać takich ilości jak teraz. może pojedyńcze sztuki.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 10:31 
Kiper
Kiper

[quote="aguskac"]Faktycznie widać korzonki :) wcześniej je przegapiłam. Jak to wygląda po 2 dniach? Czy widać już u większości?

Traktuję to pytanie jako żart.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 10:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="misiek52"][quote="kapitan"][quote="misiek52"]Moje sztobry i ich oznaczenie.

http://ted52.fotosik.pl/albumy/397146.html

Każda pozycja (odmiana) jest opisana w komputerze.
Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tylko, że ta metoda nie nadaje się do zastosowania w trakcie moczenia sztobrów, a właśnie wtedy jest duże ryzyko ich wymieszania jeżeli nie są odpwiednio trwale oznaczone.

Witam.
Obrazek

Do opisywania stosuję tego typu pisak (sztobry moje były opisane tym pisakiem przed ukorzenieniem w ziemi leżały w wodzie przez dobę, oznaczenie pozostało) oraz taśmę izolacyjną (stosowana jak się okazuje nie tylko w instalacjach elektrycznych). Przed opisaniem staram się jeszcze przeczyścić izolację szmatką. Proszę sprawdzić tą metodę jestem pewien że będziesz zadowolony. Nadmieniam, że izolacje są różnego koloru widziałem:czerwone, białe, żółte, czarne, niebieskie, zielone, w paski bodajże zielone na żółtym tle.

Pozdrawiam.

Tadeusz.Czy to co napisałeś oznacza, że taśma na sztobrach nie rozkleja się w trakcie moczenia przez 24 godz? Bo to że marker wytrzyma jest dla mnie oczywiste.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 11:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="misiek52"][quote="aguskac"]Faktycznie widać korzonki :) wcześniej je przegapiłam. Jak to wygląda po 2 dniach? Czy widać już u większości?

Traktuję to pytanie jako żart.

Tadeusz.

Oglądałam te wcześniejsze fotki z 22 marca i tam tylko na 3 zdjęciu w jednej butelce wyraźnie widać korzenie , dlatego zapytałam o resztę i to zupełnie poważnie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 11:27 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"][quote="misiek52"][quote="kapitan"][quote="misiek52"]Moje sztobry i ich oznaczenie.

http://ted52.fotosik.pl/albumy/397146.html

Każda pozycja (odmiana) jest opisana w komputerze.
Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tylko, że ta metoda nie nadaje się do zastosowania w trakcie moczenia sztobrów, a właśnie wtedy jest duże ryzyko ich wymieszania jeżeli nie są odpwiednio trwale oznaczone.

Witam.
Obrazek

Do opisywania stosuję tego typu pisak (sztobry moje były opisane tym pisakiem przed ukorzenieniem w ziemi leżały w wodzie przez dobę, oznaczenie pozostało) oraz taśmę izolacyjną (stosowana jak się okazuje nie tylko w instalacjach elektrycznych). Przed opisaniem staram się jeszcze przeczyścić izolację szmatką. Proszę sprawdzić tą metodę jestem pewien że będziesz zadowolony. Nadmieniam, że izolacje są różnego koloru widziałem:czerwone, białe, żółte, czarne, niebieskie, zielone, w paski bodajże zielone na żółtym tle.

Pozdrawiam.

Tadeusz.Czy to co napisałeś oznacza, że taśma na sztobrach nie rozkleja się w trakcie moczenia przez 24 godz? Bo to że marker wytrzyma jest dla mnie oczywiste.

Mnie się taśma nie rozkleiła, nawet tą metodą miałem oznaczoną jedną sadzonkę na działce (sadzonka wkopana do ziemi, a oznaczenie narażone na różne warunki atmosferyczne). Jak sobie dobrze przypominam to po około 2 miesiącach (to było w 2007) oznaczenie było całe i czytelne. Do chwili obecnej powinno być to oznaczenie. W sobotę jak będę na działce to zobaczę jak to wygląda i zrobię zdjęcie. Do oznaczania sadzonek na działce wykorzystuję komptuerowy program graficzny. Sadząc winorośla na działce nanoszę na kartce papieru miejsce oraz nazwę sadzonki następnie już w domu robię rysunek w komputerze dodaję jeszcze czas sadzenia oraz krótką charakterystykę danej odmiany.
To tak trochę w skrócie.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 11:53 
Kiper
Kiper

Misiek52, mam pytanie natury technicznej. Jak często robisz kopie danych? Pytam bo ja jestem z twardzieli i dotychczas nie robiłem. W zeszłym roku "głupi dysk" - jak to znajome dziecko nazwało, bo na komputerze były również jego gry, zrobił mi numer i wszystko poszło w powietrze. Zostały tylko zapiski na papierze.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 12:17 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
W zeszłym roku "głupi dysk" - jak to znajome dziecko nazwało, bo na komputerze były również jego gry, zrobił mi numer i wszystko poszło w powietrze. Zostały tylko zapiski na papierze.
Włodekj

Ważne Włodku, że zrobiłeś tę najważniejszą kopię.
Bez zbędnego sprzętu masz do niej dojście, wystarczą oczy :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 13:16 
Kiper
Kiper

[quote="wlodekj"]Misiek52, mam pytanie natury technicznej. Jak często robisz kopie danych? Pytam bo ja jestem z twardzieli i dotychczas nie robiłem. W zeszłym roku "głupi dysk" - jak to znajome dziecko nazwało, bo na komputerze były również jego gry, zrobił mi numer i wszystko poszło w powietrze. Zostały tylko zapiski na papierze.
Włodekj

Moje dane odnośnie winorośli są na trzech komputerach na stacjonarnych u syna na moim mam też w laptopie. Wcześniej dodatkowo zapisywałem różne informacje na dyskietki, później CD obecnie tego nie robię.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 13:22 
Ekspert
Ekspert

Historia oznaczenia Chrupki Złotej:
1. Taśma zapisana niezmywalnym markerem :(
2. Blaszka po piwie zapisana niezmywalnym markerem :(
3. Kartka z drukarki zafoliowana na gorąco :)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 13:59 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]Historia oznaczenia Chrupki Złotej:
1. Taśma zapisana niezmywalnym markerem :(
2. Blaszka po piwie zapisana niezmywalnym markerem :(
3. Kartka z drukarki zafoliowana na gorąco :)
Obrazek

Witam.
Też dobre znakowanie przy okazji otworzyła się strona z winoroślami.
Muszę przyznać że ładne winogronka .
Renia Jasna to chyba Regina (V25/20), Kesza-1 chyba z młodej sadzonki literatura podaje 600-800g.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2008, 00:02 
Ekspert
Ekspert

Dziś wysadzałam do doniczek kolejne kilkanaście sztobrów. Cholera, nigdy więcej takich ilości!! :mrgreen:
To te z drugiej partii, ukorzenianej od 16.03

Ponieważ się już trochę wyluzowam, przesadzałam też kilka takich z porządnym kallusem, nie tylko te z korzeniami. Ponieważ pąki jeszcze praktycznie nie ruszyły, do czasu ich otwarcia i rozwinięcia listków korzenie powinny już być spore. Najszybciej ukorzenił mi się Prim, prawie wszystkie sadzonki poszły do ziemi, kilka z całkiem pokaźnymi korzeniami. Reszta tak sobie - po 2 - 3 sztobry z odmiany (mam ich po 5-8 ).

A takie wcześniejsze zdjęcia mojej "ukorzeniarki" znalazłam (to tylko pierwsza partia, potem doszły jeszcze 2 butle, więc wszyscy mieli dosyć)

Obrazek

Te małe zielone to jaśminowiec, nie winorośle

Nie tylko ja się cieszyłam z tych pierwszych efektów
Obrazek

(druga partia jakoś już na nikim nie robi wrażenia :roll: )

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2008, 17:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="misiek52"]
Witam.
Też dobre znakowanie przy okazji otworzyła się strona z winoroślami.
Muszę przyznać że ładne winogronka .
Renia Jasna to chyba Regina (V25/20), Kesza-1 chyba z młodej sadzonki literatura podaje 600-800g.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Renia Jasna - to Chrupka Złota przed identyfikacją :). Nazwałem ją tak od imienia kuzynki u której ją uciąłem :). Kiesza-1 (wg RP Owalna), posadzona w 2006r- to co widać to jej pierwsze grono.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 marca 2008, 01:53 
Kiper
Kiper

[quote="dziadek2"]
Cytuj:
na mojej actinidii na pędzie grubości ołówka wyrosło zgrubienie wielkości piłeczki pingpongowej.

Mi przychodzą do głowy dwie rzeczy. Albo pęd był nadłamany w tym miejscu i jest to kallus, albo w pędzie zagnieździł się Pryszczarek malinowiec .
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=521
Ale może to być coś innego, głowy nie dam, innych części ciała też nie :D

Czy Pryszczarek malinowiec lubi także winorośla, bo nigdzie się tego tematu nie doczytałem?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1