Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 01:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 08:23 
Ekspert
Ekspert

Moje tez-opisuje je jako "pomniki" przyrody :wink:

[quote="wlodekj"]No cóż! Moje są jeszcze zbyt młode aby im nagrobki wystawiać.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 09:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]To ja tez sie pochwalę. Tak wyglądają korzonki Aloszenkina. Sztobry stały w 10L wiadrze po farbie emulsyjnej na podłodze w pokoju. Temp stała ok. 21 C wymuszana termostatempieca gazowego, bez podgrzewania spodu. Sztobry przysłał mi Olmek 8.03.2008. Ilość wody 3cm. Nie zakrywała dolnego węzła. Jeszcze raz twierdzę, że najwięcej zależy od natury, nie od nas.
Teraz wysadzę do pojemnika. Nasypuję ok. 5cm ziemi. Wstawiam sadzonkę i trzymając w jednej ręce drugą dosypuję ziemi. Około 15 cm. Nie uciskam ziemi. Zrobi to woda, którą będę podlewał sadzonkę. W ten sposób nie obtrącam korzonków.
Włodekj

Obrazek

Włodku! Twoje wyniki są imponujące!!! Ale zastanawia mnie, czy nie byłoby lepiej wysadzić sztobry trochę wcześniej? Zanim korzenie się tak rozwiną?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 09:44 
Kiper
Kiper

Ołówek nie ściera się, nie płowieje na słońcu a nawet jeżeli po kilku latach napis zniknie pozostaje ślad odciśnięty w etykiecie. Można wtedy łatwo odczytać bo zabrudzenia sadzają się w tym wyżłobieniu i bardzo dobrze widać napis.

J

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 11:19 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="dominikams"]Tylko wiadomo, trzeba mieć te "nitki", a faceci raczej nie mają. Te "nitki" to mulina do haftowania, czyli takie bawełniane sznureczki. Ja opócz tego używałam tez włóczki, sznurków i tasiemek, oraz taśmy malarskiej, czyli wszystkiego, co było pod ręką, i co pozwoliłoby na szybką identyfikację sztobrów :D
kolory dobierałam też w miare możliwości do koloru owoców, dlatego taka Kodrianka ma niebieski sznureczek

Dziewczyny ! Zamiast używać kolorowych włóczkek moze po prostu zastosujcie KIPU - metoda sprawdzona przez Inków...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kipu

Nie płowieje, nie kruszeje a odmiane mozna by z kipu odczytac po bardzo wielu latach... :D

Pozdrawiam i gratuluje inwencji (szczerze i bez podtekstow).
Tak trzymac dziewczyny !!!

Rafal

pite w swoim czasie i z umiarkowaniem. (Syr, 31:28)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 11:28 
Ekspert
Ekspert

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Oj, Rafał - rewelacyjny pomysł!!! :lol:

Trzeba by chyba założyć osobny wątek na temat oznaczania odmian, bo widze, że się rozkręcamy :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 13:53 
Kiper
Kiper

[quote="dominikams"]Tylko wiadomo, trzeba mieć te "nitki", a faceci raczej nie mają.

Faceci mają róznokolorowe taśmy izolacyjne do przewodów elektrycznych, jest ich chyba 10 róznych. Jezeli zabraknie to niektóre odmiany oznacza się dodatkowo jedną lub dwiema kropkami niezmywalnym pisakiem. Łatwo się je zakłada i nie plączą się w ukorzeniarce jak np. nitki.

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 14:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="TomekK"][quote="dominikams"]Tylko wiadomo, trzeba mieć te "nitki", a faceci raczej nie mają.

Faceci mają róznokolorowe taśmy izolacyjne do przewodów elektrycznych, jest ich chyba 10 róznych. Jezeli zabraknie to niektóre odmiany oznacza się dodatkowo jedną lub dwiema kropkami niezmywalnym pisakiem. Łatwo się je zakłada i nie plączą się w ukorzeniarce jak np. nitki.

Pozdrawiam
Tomek

Jejku Tomek, a jak się zgubi ściągę na te wszystkie kolory?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 14:36 
Kiper
Kiper

Jak się zgubi ściąge to sie ma tak samo jak wtedy gdy sie opisało i napis wypłowiał. Znam to z doświadczenia i dodatkowo mam założony kapownik w któym miejscu krzaczek której odmiany wysadziłem.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 14:44 
Ekspert
Ekspert

Ja kapownik z rozmieszczeniem krzewów też mam. Ale jak sadzonka jest w doniczce i napis wyparował to niestety taką wyrzucam. jest tego u mnie z 10 sztuk na rok. Trochę szkoda, ale jak nie wiem jaka to odmiana, to co robić.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 19:08 
Ekspert
Ekspert

Ja w tym roku do oznaczania sztobrów używam pasków z agrowłókniny opisanych cienko piszącym niezmywalnym Markerem. Koszt materiału na paski-żaden. Wykonanie nawet kilkuset pasków zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Trwałość i czytelność opisu bardzo długa. Można z tymi paskami spokojnie sztobry moczyć przed ukorzenieniem. Stosowanie Markerów piszących grubiej nie zalecam z uwagi na rozpływanie się nadmiaru tuszu w agrowłókninie. Poniżej zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 19:40 
Ekspert
Ekspert

Metody : TomekK I Kapitan(Piotr) też stosowałem - sprawdzają się.
Metoda dla piwoszów.
Puszkę po piwie pociąć nożyczkami na paski.
Napisy dugopisem.
Jak zejdzie tusz to pozostaje grawerka (na kilka lat)
Pasek taki można całowicie zagłębić w doniczce, nie wyrwie tego pies ani nie wywieje wiatr.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 20:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbyszekB"].
Metoda dla piwoszów.
Puszkę po piwie pociąć nożyczkami na paski.
Napisy dugopisem.
Jak zejdzie tusz to pozostaje grawerka (na kilka lat)
Pasek taki można całowicie zagłębić w doniczce, nie wyrwie tego pies ani nie wywieje wiatr.

Napisy markerami z gładkiej blaszki znikają bardzo szybko. Długopisu nie praktykowałęm. Cięcie puszek bardzo pracochłonne i niebezpieczne z uwago na ryzyko pokaleczenia ostrymi krawędziami blachy. Próbowałem, zdecydowanie nie polecam :)Krzewy w szpalerach mam oznaczone wywieszkami wykonanymi na zgrzewarce do folii, przymocowanymi do drutów.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 21:43 
mistrz
mistrz

To może ja też coś napiszę jak sobie radziłem, kiedy nie miałem etykiet do krzewów, robiłem to tak:

Kupowałem woreczki strunowe (5x7 cm) koszt w makro za 100 szt. 1,21zł
Do środka wkładałem karteczkę z nazwą lub jak mi się chciało, to robiłem wydruki drobną czcionką z opisem odmiany zaczerpniętej z tego portalu. Każdy woreczek ma u góry otwór przez który przekładałem nitkę lub drucik. Wydrukowane karteczki (drukarka laserowa) są czytelne przez blisko 2 lata (tyle ma moja najstarsza karteczka wisząca na krzaku).
Woreczek strunowy sprawdził się u mnie do opisywania sztobrów, które całą zimę leżą w ziemi, jak również do niewielkich sadzonek w całości zakopczykowanych.

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 marca 2008, 17:39 
Kiper
Kiper

[quote="wlodekj"]Ta actinidia to Piccolo. Kupiłem od Starkla. Rośnie, owocuje ale nie w tym miejscu. Chcę ukorzenic i przesadzić a stary krzaczek jest za stary aby wykopać i wsadzić na miejsce.
Włodekj

Przy okazji w temacie nie na temat. Włodku co to może być na mojej actinidii na pędzie grubości ołówka wyrosło zgrubienie wielkości piłeczki pingpongowej. Krzak ten rośnie w bezpośrednim sąsiedztwie ze swensonem i mam obawy, że może się zakazić. Czy miałeś coś takiego i co byś poradził?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 marca 2008, 18:38 
Kiper
Kiper

Zbyszku, nic takiego nie miałem. Ja bym wycinał a dopiero później sprawdzał co w środku. Nie jest to prawidłowe.
Włodekj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1