Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 20:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 18:50 
Ekspert
Ekspert

Te sztobry są tak stłoczone bo moja łazienka taka wielka, że osobno by się nie pomieściły:) Dziś właśnie część rozdzieliłam pojedynczo do pojemników i dlatego mogłam sobie popodglądać .
Temperaturę podłogi mam ustawioną na 25 stopni kiedy mało korzystamy z łazienki, a rano i wieczorem na 32 stopnie. Jest lekko ciepła w dotyku. Karton to dobry izolator więc za ciepło im chyba nie jest.
Nie cięłam pół cm pod węzłem, może to błąd. Dostałam sztobry przycięte i tylko obcięłam ok centymetra by odświeżyć cięcie. Dolne oczko wydłubałam :) Czy kolejne mam ciąć pod węzłem?

Po 3 dniach powiadasz? Będę czekać cierpliwie. Aga

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:09 
Ekspert
Ekspert

Właśnie ma być im ciepło "w nogi". Ja z tego powodu polecam ci jednak PETy. Dobrze przewodzą ciepło. No i następne - tnij pod węzłem. I pokalecz tam korę (na wysokości wyciętego oczka).

No u mnie było po 3 dniach, jak przedostatnim razem je wyciągałam, to kallus w wyciętych oczkach był już wyraźny, żółty, taki nierówny. Były też pionowe pęknięcia kory, a w nich kallus. Po 3 dniach tak z głupia frant sprawdziłam, i małe korzonki - tak 2 - 4 mm

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Te sztobry są tak stłoczone bo moja łazienka taka wielka, że osobno by się nie pomieściły:) Dziś właśnie część rozdzieliłam pojedynczo do pojemników i dlatego mogłam sobie popodglądać .
Temperaturę podłogi mam ustawioną na 25 stopni kiedy mało korzystamy z łazienki, a rano i wieczorem na 32 stopnie. Jest lekko ciepła w dotyku. Karton to dobry izolator więc za ciepło im chyba nie jest.
Nie cięłam pół cm pod węzłem, może to błąd. Dostałam sztobry przycięte i tylko obcięłam ok centymetra by odświeżyć cięcie. Dolne oczko wydłubałam :) Czy kolejne mam ciąć pod węzłem?

Po 3 dniach powiadasz? Będę czekać cierpliwie. Aga

Tu czarów trzeba użyć. :wink:
Spróbuj poczarować przy pomocy wierzby. Natnij trochę wierzbowych patyków i 2-3 dni mocz je w wodzie. Następnie tą wodą podlewaj sztobry.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:38 
Ekspert
Ekspert

U mnie też są właśnie takie żółtawe zgrubienia, w poprzednich latach nie podglądałam jak to wygląda, kiedy w maju sadziłam były korzenie i już :)
Że ciepło ma być im "w nogi" to wiem, tylko czy nie za ciepło - skoro czasem podłogówka grzeje do 32 stopni, może lepiej, że jest ten karton? Korę kaleczyłam przed zapakowaniem do ziemi.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:40 
Ekspert
Ekspert

Janusz, puszczasz oczko, więc nie wiem, czy mam to potraktować serio? Tłumacz się :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Janusz, puszczasz oczko, więc nie wiem, czy mam to potraktować serio? Tłumacz się :)

Moje czary zawsze trzeba traktować serio :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:45 
Ekspert
Ekspert

No dobra, będę latać i wierzbowych witek szukać , bo swojej nie ogołocę dopiero co posadzona wiosną. Kurcze... chora jestem, jak mam latać!! Chłopa wyślę :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]No dobra, będę latać i wierzbowych witek szukać , bo swojej nie ogołocę dopiero co posadzona wiosną. Kurcze... chora jestem, jak mam latać!! Chłopa wyślę :)

Tak dla porządku. Nigdzie nie sugerowałem by po nocy ścinać. :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 19:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]U mnie też są właśnie takie żółtawe zgrubienia, w poprzednich latach nie podglądałam jak to wygląda, kiedy w maju sadziłam były korzenie i już :)
Że ciepło ma być im "w nogi" to wiem, tylko czy nie za ciepło - skoro czasem podłogówka grzeje do 32 stopni, może lepiej, że jest ten karton? Korę kaleczyłam przed zapakowaniem do ziemi.

Aga, u mnie czasem miała więcej, tak sądzę, porównując to do czoła chorego dziecka :wink: Pamiętaj, że sztobry nie stoją bezpośrednio na podłodze.

Wierzba się dobrze ukorzenia, pewnie wydziela jakieś substancje stymulujące dlatego Janusz cię tak podpuszcza :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 20:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]
Wierzba się dobrze ukorzenia, pewnie wydziela jakieś substancje stymulujące dlatego Janusz cię tak podpuszcza :wink:

Mądra dziewczynka! :D
Pogooglajcie trochę na temat auksynów.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie to samo pomyślałam kiedy o wierzbie wspomniałeś, potrafi się w wazonie ukorzenić :) Pożyczymy od niej mocy!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 20:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]Mądra dziewczynka! :D

I ty też, Brutusie? :wink: :lol: :mrgreen:

Aga, ścinaj tę wierzbę, tylko nie podlewaj za mocno, żebyś nie przelała.... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2008, 08:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Spokojnie :!:
Takie zapaleńcze podejście, ma się przez jakieś 3-4 lata, potem przychodzi czas na refleksję i racjonalizm.
I wszystko pięknie wraca do normy a krzaczki zostają.
Jak trochę pęcherzy na rączkach się porobi, ( od sekatora albo graczki ) to w końcu zamierzy się górny pułap ilości krzaczków i ewentualnie będzie się karczować gorsze odmiany na korzyść lepszych.
A po drugie, to nasza ziemia nie jest z gumy i się nie rozciąga :lol:
Każdy dysponuje jakąś powierzchnią, i że by się nawet zes... to jej nie powiększy :cry:

To fakt.

ja działkę mam dużą, ale areału juz nie powiększam , tylko wymieniam odmiany na bardziej wartościowe.

Samo przysypanie na zimę kilkudziesięciu krzewów to dla mnie mordęga.
W zeszłym roku usunąłem cały rządek wraz ze słupkami i drutami w celu powiększenia trawnika (to już zbrodnia?).

No cóz i trak z tym co jest dużo mam roboty. Jeśli idzie o ilość to ju z wystarczy.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2008, 08:40 
Ekspert
Ekspert

Tomku, ja też tak mam zamiar robić - sadzę po 1 - 2 krzewy, i te odmiany, które nie będą mi odpowiadały (lub będą mi mniej odpowiadały) wymienię.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2008, 08:57 
Ekspert
Ekspert

A ja mam znów problemy :? :roll:

Wczoraj wrzuciłam następną (już sporą) partię sztobrów do "ukorzeniarki".
Są w trocinach, w butelce 5l. Wszystkie razem, powiązane odmianami. Ile tam ich może być? ze 20 może?

I czy lepiej im będzie jak je porozdzielam? Bo nie jestem pewna, czy trociny dotarły wszędzie, tzn. między wszystkie poszczególne patyki. Niby jakoś tam próbowałam je dokładnie zasypać, ale ciężko to zrobić jak są "w kupie". Czy jeśli trociny nie "oblepiają" sztobra z każej strony to będzie niedobrze? Czy chodzi głównie o to, aby było tam wilgotno? :roll:

Coś tak mi się kojarzy, że ktoś pisał że "w kupie" ukorzeniały się lepiej, no i sama nie wiem, jak bedzie lepiej. Nie chcę ich zmarnowac, wiecie.... :cry:

Chyba mi się też spłukał ukorzeniacz... chciałam sobie ułatwić i wrzucałam bardzo mokre trociny, zamiast je wcześniej odcedzić.... :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1