Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 17:31 
Ekspert
Ekspert

Już chyba za późno na środki zaradcze. Choróbsko szaleje na całego a ja leżę.
U mnie w łazience stoją :
Prim, Swenson Red, Nero, Canadice, Ametyst. Jak wstanę to cyknę fotki. No i sprawdzę co pod ziemią. Może jutro... Powinnam je w zasadzie przesadzić każdą do osobnego pojemnika ale wtedy łazienki zabraknie :) Jeszcze kilka dni postoją na ciepłej podłodze i i tak muszą iść na parapet do światła bo pąki coraz większe. A w łazience pojawi się kolejna porcja deserówek :) jeśli ta metoda zda egzamin.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 17:32 
Ekspert
Ekspert

Misza, my tylko pokazujemy swoje ukorzeniarki :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 17:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Misza, my tylko pokazujemy swoje ukorzeniarki :)

No właśnie, wy pokazujecie swoje, a my swoje :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 17:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Już chyba za późno na środki zaradcze. Choróbsko szaleje na całego a ja leżę.
U mnie w łazience stoją :
Prim, Swenson Red, Nero, Canadice, Ametyst. Jak wstanę to cyknę fotki. No i sprawdzę co pod ziemią. Może jutro... Powinnam je w zasadzie przesadzić każdą do osobnego pojemnika ale wtedy łazienki zabraknie :) Jeszcze kilka dni postoją na ciepłej podłodze i i tak muszą iść na parapet do światła bo pąki coraz większe. A w łazience pojawi się kolejna porcja deserówek :) jeśli ta metoda zda egzamin.

Aga, jak już puszczą korzonki (małe) to od razu do osobnych pojemników. Wtedy już na pewno "pójdą", a unikniesz problemów z uszkadzaniem korzeni.
Ja w lutym tak robiłam ze sztobrami krzewów owocowych. Przesadzałam z minikorzeniami, a nawet samym kalusem, a po paru dniach jak zajrzałam, to korzenie były ogromniaste. Po przesadzeniu od razu szły na parapet, bo miały wtedy już listki.

To u ciebie może bedą różnice w szybkości ukorzeniania, bo u mnie wszystkie te same.

Mnie też kusi, żeby wykopać część sztobrów z piachu i wrzucić do "ukorzeniarki", ale chyba powinnam się jeszcze trochę wstrzymać. Co ja zrobię z tymi wszystkimi doniczkami w domu? :roll:

Ale może chociaż kilka, malutkich :lol:

Pozdrawiam i zdrowiej szybko :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 18:21 
Ekspert
Ekspert

Dominiko, nie kuś bo zaraz polecę i będę grzebać w pojemnikach mimo gorączki!!
Ja też ukorzeniam nie tylko winogrona, choć one są u mnie priorytetem i poświęcam im najwięcej uwagi. Ukorzeniam też iglaki, bukszpany, porzeczki białe i czerwone, jagodę kamczacka i aronię. Na szczęście mam do dyspozycji szerokie parapety w mojej klasie, bo w domu bym tego na parapetach nie pomieściła :) Pozdrawiam Aga

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Aga, tylko nie mów, że jesteś nauczycielką 8O

A ja też porzeczkę sobie ukorzeniłam, w zeszłym roku, o nietypowej porze, bo we wrześniu (p. zdrewniałe). Jagodę kamczacką ukorzeniałam ze 100% efektem z sadzonek zielnych.

Nie grzeb dzisiaj, poczekaj choć do jutra.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 18:39 
Ekspert
Ekspert

Nic nie powiem , samo się wydało :) Uczę pierwszaków.
Z jagodą u mnie właśnie kiepsko, spróbuję z zielnych jak radzisz.
Ja porzeczki to zwykle od razu do ziemi na dworze wtykam i się ukorzeniają, ale tym razem mi się szybciej wiosny zachciało.
Jak cięłam w lutym swoje najstarsze winogrona Izę i Schyulera to też mi żal było wywalać patyki i wetknęłam je w ziemię, zobaczymy co z tego wyjdzie, mrozów nie było, jak się ukorzenią to się z kimś podzielę.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 18:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Nic nie powiem , samo się wydało :) Uczę pierwszaków.
Z jagodą u mnie właśnie kiepsko, spróbuję z zielnych jak radzisz.
Ja porzeczki to zwykle od razu do ziemi na dworze wtykam i się ukorzeniają, ale tym razem mi się szybciej wiosny zachciało.
Jak cięłam w lutym swoje najstarsze winogrona Izę i Schyulera to też mi żal było wywalać patyki i wetknęłam je w ziemię, zobaczymy co z tego wyjdzie, mrozów nie było, jak się ukorzenią to się z kimś podzielę.

Kurcze, ja też uczę :lol: (właściwie dopiero będę, póki co to jakieś prywatne lekcje, ale właśnie dzieci najchętniej).

Jagoda na pewno z zielnych poleci. Ja chyba w czerwcu ukorzeniałam. W tym roku tez na pewno będę robić.

Ostatnio edytowano sobota, 8 marca 2008, 18:47 przez dominikams, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 18:47 
Kiper
Kiper

A ja już nie jestem nauczycielem. Zerwałem z tym, gdy dzieci poszły do szkoły w której uczyłem. Wspólnie zresztą z żona. Pamiętałem ile wycierpiałem jako dziecko nauczycielskie.
Pozdrawiam wszystkich nauczycieli.
Porzeczki można było wrzucić do pojemnika z wodą i jeszcze jesienią miałabyś gotowe sadzonki. Ukorzeniają się szybciej niż winorośl i jesienią nie wybijają z pąków.
Ja mam problem z aktinidią, której nie potrafię ukorzenić. I z bugenwillą.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 18:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]A ja już nie jestem nauczycielem. Zerwałem z tym, gdy dzieci poszły do szkoły w której uczyłem. Wspólnie zresztą z żona. Pamiętałem ile wycierpiałem jako dziecko nauczycielskie.
Pozdrawiam wszystkich nauczycieli.
Porzeczki można było wrzucić do pojemnika z wodą i jeszcze jesienią miałabyś gotowe sadzonki. Ukorzeniają się szybciej niż winorośl i jesienią nie wybijają z pąków.
Włodekj

Oj tak, żadnego uczenia w szkole własnych dzieci :evil:

Właśnie z porzeczkami tak miałam, co prawda w piasku ukorzeniałam, ale ładnie puściły korzenie, a pąki dopiero teraz ruszyły.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Moje własne już wyrosły z podstawówki, ale i tak ich nie uczyłam.
Co do porzeczek to moje tym razem niestety poszły najpierw w liście więc nie wiem co będzie z korzonkami. Chyba jeszcze przed świętami muszę zrobić przegląd co się tam dzieje.
W tym tygodniu mam dostać kolejne sztobry deserowych i muszę zacząć intensywnie pić soki, żeby było w co je pakować :) A wiosną spacer po łączce i dumanie gdzie je posadzić, by było im dobrze...
Najbardziej odpowiadałoby mi posadzić w rzędach z południa na północ , bo tak mogłyby być najdłuższe rzędy, wzdłuż granicy działki. Mogłabym wsadzić 2- 3 rzędy po ok 8 - 10 sadzonek, tylko, że wtedy w samo południe słońce będzie grzać w słupki a nie w winogrona... :(
Chyba lepiej im będzie gdy południowe słońce będzie grzać prawie od rana do godzin popołudniowych.... tylko, że wtedy musiałabym dać więcej krótkich rzędów po 3-4 sadzonki, bo "poletko "jest prostokątne o wymiarach jakieś 4-5m na ok 12-15m chyba hihi ..... Muszę to zmierzyć i policzyć ile wejdzie sadzonek....jak mnie chłop nie udusi :) bo broni łączki a ja co i rusz podkradam kawałek to na kwiatki to na rabatki, to na winogronka:)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 19:28 
czeladnik
czeladnik

[quote="wlodekj"]
Włodekj

Włodek, można wiedzieć jaką odmianę Aktinidi ukorzeniasz?
Ja mam Issaj i nie ma problemu.

PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 19:33 
Kiper
Kiper

[quote="posy"][quote="misiek52"][quote="posy"]Dodam jeszcze 5-ty powód:
Najlepszy sztobr to cięty u nasady tzn. pierwsze 4-5 oczek,bo na pierwszyn węźle i tak ciężko zrobić, ale od drugiego węzła to już miałem 99% przyjęć.

Wyczytałem że,
cytat "najlepsze są zrazy pobrane ze średniej (powyżej 3-4- go oczka od podstawy ) i podwierzchołkowej (poniżej 2-3-go oczka od góry).

Tadeusz.

A gdzieś Ty to wyczytał ? 8O
A teorie zawsze są różne.
Kiedyś słońce obracało się dookoła ziemi :lol:

Podaję zródło - broszura wydana przez:
Ogólnorosyjski Narodowy Instytut Winoroślarstwa i Wina im. J.I. Potapenko
Zaporski Państwowy Uniwersytet Techniczny.
Tytuł broszury:
ROZMNAŻANIE WINOROŚLI I PRODUKCJA POSADZENIOWEGO
MATERIAŁU.
Zaporoże 2001.

Pozdrawiam
Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 19:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Moje własne już wyrosły z podstawówki, ale i tak ich nie uczyłam.
Co do porzeczek to moje tym razem niestety poszły najpierw w liście więc nie wiem co będzie z korzonkami. Chyba jeszcze przed świętami muszę zrobić przegląd co się tam dzieje.
W tym tygodniu mam dostać kolejne sztobry deserowych i muszę zacząć intensywnie pić soki, żeby było w co je pakować :) A wiosną spacer po łączce i dumanie gdzie je posadzić, by było im dobrze...
Najbardziej odpowiadałoby mi posadzić w rzędach z południa na północ , bo tak mogłyby być najdłuższe rzędy, wzdłuż granicy działki. Mogłabym wsadzić 2- 3 rzędy po ok 8 - 10 sadzonek, tylko, że wtedy w samo południe słońce będzie grzać w słupki a nie w winogrona... :(
Chyba lepiej im będzie gdy południowe słońce będzie grzać prawie od rana do godzin popołudniowych.... tylko, że wtedy musiałabym dać więcej krótkich rzędów po 3-4 sadzonki, bo "poletko "jest prostokątne o wymiarach jakieś 4-5m na ok 12-15m chyba hihi ..... Muszę to zmierzyć i policzyć ile wejdzie sadzonek....jak mnie chłop nie udusi :) bo broni łączki a ja co i rusz podkradam kawałek to na kwiatki to na rabatki, to na winogronka:)

Ty, Aguś, mimo gorączki, całkiem z sensem piszesz :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 20:27 
Kiper
Kiper

Ta actinidia to Piccolo. Kupiłem od Starkla. Rośnie, owocuje ale nie w tym miejscu. Chcę ukorzenic i przesadzić a stary krzaczek jest za stary aby wykopać i wsadzić na miejsce.
Włodekj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1