Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 05:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 13:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"]
Cytuj:
Chłopaki, dawać mi tu zaraz ten patent! Może jeszcze zdążę zrobić
_________________podłoga w łazience wystarczy.

Weź tu mi nie podcinaj skrzydeł 8)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 15:08 
Ekspert
Ekspert

Też mam na podłogówce w łazience:) domownicy nie mogą się doczekać kiedy pokażą się listki, bo wtedy je stamtąd zabiorę na okno. Ja tam zdecydowanie wolę korzenie :) już mnie korci, żeby podejrzeć czy są czy ich nie ma. Minęły ze 2 tygodnie myślicie, że już coś może być widać?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 15:36 
Ekspert
Ekspert

Hmmm.... ja wrzuciłam sztobry chyba 23.02 (może 24). Te w trocinach są w łazience, ale były najpierw na parapecie, dopiero niedawno przeniosłam je na podłogę (wtedy też je odkopałam, i obejrzałam - zaczątki kalusa). Teraz, pewnie po 3 dniach na podłodzę znów sprawdziłam, i postęp jest.
Ale o korzeniach jeszcze nie ma mowy.

Jeśli trzymasz je od poczatku na podłodze, to zajrzyj, co ci szkodzi. W jakim podłożu są?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 16:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"

Chłopaki, dawać mi tu zaraz ten patent! :mrgreen: Może jeszcze zdążę zrobić :D[/quote]
W tym temacie jest o tym. W ubiegłym roku miałem 4 żrówki 60W, za szybko następował wzrost temperatury. W tym roku będzie 4x20 W.
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... ;start=105
Wprowadziłem również korektę w ustawieniu żarówek. Każdą przesunąłem w prawo, tak aby wszystkie nie grzały centralnie do środka.Przy takim ustawieniu temperatura rozkłada się równomiernie na całej płycie. Przy ustawieniu żarówek jak na zdjęciu środek płyty jest znacznie cieplejszy od boków.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 16:55 
Ekspert
Ekspert

Moje są w piasku zmieszanym z jakąś ziemią ogrodniczą, tak robiłam wcześniej i prawie wszystkie się ukorzeniały. Dostałam je tuż przed wyjazdem na ferie dokładnie w Walentynki :) więc siłą rzeczy kilka dni musiały postać w słoiczku z wodą. Potem ze 2 dni na parapecie, więc wychodzi na to, że przynajmniej od 20-go siedzą na ciepłym. Wstrzymam się kilka dni aż będę pikować pomidorki, to za jednym bałaganem podejrzę co się dzieje w pojemnikach. Tym bardziej, że muszę kilka rozsadzić bo wetknęłam po 3-4 w 1 pojemnik.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 19:18 
Ekspert
Ekspert

Czytałam ten watek, nawet pamiętam to zdjęcie, ale przyznaję bez bicia, że nie zwracałam uwagi na te żarówki :oops:

Fajne macie pomysły chłopaki :D ja najchętniej bym zrobiła tak jak olmek podpowiadał, żeby drut zalać betonem (mam jakiś klej do kafli, albo do styropianu, który mógłby to zastąpić). Nie mam jednak pojęcia jaki to drut i jak to dobrać. Bo z wykonaniem napewno bym sobie poradziła. Olmek, może tu zajrzysz, to podpowiedz, chłopie 8)

aguskac - to nie zampomnij poinformować nas tu o efektach tych oględzin (podględzin? :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 19:52 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
jestem nowy na tym ciekawym forum chociaż czytam je już od pewnego czasu :D Otóż będę ukorzeniał sztobry (Seyval Blanc i Rondo-chcę to zrobić metodą sugerowaną w artykule Janusza).I tu problem:pisze w nim, że ukorzeniacz musi być do pędów zdrewniałych.Więc ja poszedłem do sklepu ogrodniczego gdzie poprosiłem o taki właśnie ukorzeniacz, zaznaczając przy tym że chcę go użyć do ukorzeniania winorośli.Gdy przyszedłem do domu zauważyłem na opakowaniu tekst "Środek(...)do zwiększania systemu korzeniowego i przyspieszania ukorzeniania się sadzonek półzdrewniałych i zdrewniałych roślin typu IGLAKI".No właśnie, czy środek przeznaczony dla iglaków nie zaszkodzi sztobrom? Z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 19:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiterK986"]No właśnie, czy środek przeznaczony dla iglaków nie zaszkodzi sztobrom? Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam Piotrek

Nie zaszkodzi.
Janusz

PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 21:06 
Kiper
Kiper

[quote="posy"]Dodam jeszcze 5-ty powód:
5. Złe sztobry - albo przemarznięte, albo niedokońca zdrewniały, albo cięte z końcówki latorośli.
Najlepszy sztobr to cięty u nasady tzn. pierwsze 4-5 oczek,bo na pierwszyn węźle i tak ciężko zrobić, ale od drugiego węzła to już miałem 99% przyjęć.

Wyczytałem że,
cytat "najlepsze są zrazy pobrane ze średniej (powyżej 3-4- go oczka od podstawy ) i podwierzchołkowej (poniżej 2-3-go oczka od góry).

Czy to prawda czy różne są teorie?.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 21:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]Czytałam ten watek, nawet pamiętam to zdjęcie, ale przyznaję bez bicia, że nie zwracałam uwagi na te żarówki :oops:

Fajne macie pomysły chłopaki :D ja najchętniej bym zrobiła tak jak olmek podpowiadał, żeby drut zalać betonem (mam jakiś klej do kafli, albo do styropianu, który mógłby to zastąpić). Nie mam jednak pojęcia jaki to drut i jak to dobrać. Bo z wykonaniem napewno bym sobie poradziła. Olmek, może tu zajrzysz, to podpowiedz, chłopie 8)

aguskac - to nie zampomnij poinformować nas tu o efektach tych oględzin (podględzin? :wink: )

Dominiko - wersja najprostsza w montazu a jednocześnie pewna to rozwiazanie pierwotne - czyli kabel grzewczy do terrarium (pierwszy lepszy sklep zoologiczny) o mocy od 35W (małe ukożeniarki) do 50-80 W i termostat akwarystyczny RT-2. Kabla tego nie trzeba zalewać betonem - wystarczy rozlożyć równo na dnie. Całą ukorzeniarkę - jesli masz juz zgromadzone materialy robi sie w max. dwie godziny (liczac wysychanie kleju polimerowego do styropianu). Z tym, ze jest to dość drogie (kabel ok. 40 zł).
Pzdr.
Darek

Ostatnio edytowano piątek, 7 marca 2008, 22:00 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 21:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="misiek52"][quote="posy"]Dodam jeszcze 5-ty powód:
5. Złe sztobry - albo przemarznięte, albo niedokońca zdrewniały, albo cięte z końcówki latorośli.
Najlepszy sztobr to cięty u nasady tzn. pierwsze 4-5 oczek,bo na pierwszyn węźle i tak ciężko zrobić, ale od drugiego węzła to już miałem 99% przyjęć.

Wyczytałem że,
cytat "najlepsze są zrazy pobrane ze średniej (powyżej 3-4- go oczka od podstawy ) i podwierzchołkowej (poniżej 2-3-go oczka od góry).

Czy to prawda czy różne są teorie?.

Tadeusz.

A gdzieś Ty to wyczytał ? 8O
A teorie zawsze są różne.
Kiedyś słońce obracało się dookoła ziemi :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 23:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]
Dominiko - wersja najprostsza w montazu a jednocześnie pewna to rozwiazanie pierwotne - czyli kabel grzewczy do terrarium (pierwszy lepszy sklep zoologiczny) o mocy od 35W (małe ukożeniarki) do 50-80 W i termostat akwarystyczny RT-2. Kabla tego nie trzeba zalewać betonem - wystarczy rozlożyć równo na dnie.

Ale ja lubię betonować 8) , i nie musi być to proste w montażu :D Chociaż uważam że zalanie betonem (akurat klej do kafli byłby lepszy) jest proste.

Jeśli tylko olmek poinstruuje mnie co i jak, to mam straszną ochotę zrobić taką ukorzeniarkę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 00:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]
Jeśli tylko olmek poinstruuje mnie co i jak, to mam straszną ochotę zrobić taką ukorzeniarkę :wink:

No to instruuję :lol:

Wnętrze skrzynki plastikowej , czy drewnianej wyklejasz styropianem , powiedzmy o grubości 4cm.
Obrazek
W styropian na dnie skrzynki wbijasz gwoździe (jak na rysunku) w rozstawie ok 3cm , rozkładasz drut oporowy i jego dwa końce wyprowadzasz na zewnątrz skrzynki. Całość zalewasz 2-3 cm warstwą betonu , lub jak wolisz kleju do płytek. Kiedy beton już lekko stwardnieje , wyciągasz gwoździe i dziury po nich zaszpachlowujesz.
I to wszystko , jeżeli chodzi prace murarskie :wink:
Pozostaje jeszcze najwazniejsza kwestia, czyli dobrania drutu oporowego.
W zależności od wielkości skrzynki potrzebna będzie różna moc płyty grzejnej, np. dla wymiarów 30cm x 40 cm potrzeba ok. 50W. Zakładając, że będziemy zasilać ją z transformatora elektronicznego 12V ( taki do żarówek halogenowych) , to do osiągnięcia tej mocy rezystancja 4,5m drutu( tyle go mniej więcej będzie potrzeba) musi wynosić ok. 3 omów.
Do tego oczywiście potrzebny jeszcze termoregulator , jakikolwiek np. akwarystyczny.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 08:17 
Ekspert
Ekspert

Oooo, instrukcja! :D

No dobra. Jeśli chodzi o prace murarskie czy majsterkowe to ja sobie nieźle radzę, natomiast wszelkie kable czy podłączenia to nie bardzo. Chociaz w sumie podłączałam wszystkie gniazdka i wyłączniki (łącznie z krzyżowymi i schodowymi) w domu, więc jak wiem jak coś zrobić, to chyba nie ma problemu. Chodziło mi bardziej o schemat elektoniki, a nie samą budowę skrzynki.
No więc mam takie pytania (uprzedzam, że są mocno .... podstawowe :oops: :lol: ):

Jak podłączyć (w którym miejscu) to do prądu? :lol: Rozumiem, że do drutu oporowego podłączam transformator, tak? I jeszcze gdzieś ten termoregulator. Ale co do czego, jak i gdzie? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 08:34 
Ekspert
Ekspert

Prostszym i moze nawet tanszym rozwiazaniem bedzie uzycia kabla grzewczego do podlogowki(elektrycznej)
Ja jakis czas temu kupilem na allegro odcinek 20m za 50zł
Zasilane to jest bezposrednio 230V-wiec odpada koszt zakupu transormatora.
Ja kupilem bodajze o mocy 25W z 1mb-do celow wyregulowania na grzanie ciagle(zmniejszenie mocy kabla)-mozna uzyc sciemniacza do oswietlenia kiedys kupilem o mocy do 600W na allegro po 15zł nowe(ten allegrowicz bodazje jeszcze je sprzedaje)
Tym prostym sposobem jak ukozeniarka stoi w pomieszczeniu o w miare stalej temperaturze mozna prawie idealnei wyregulowac bez termostatu-ale jak komus nie chce sie bawic albo ma taka potrzebe to PRZED sciemniaczem od strony sieci zasilacaje mozna wpiac w to termostat i po krzyku :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1