Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 17:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"] Moja koncepcja jest taka, że wystarczy do 1cm nad węzłem pokaleczyć.

Dokładnie tak. Poza tym jest bardzo duża różnica między korzeniami wyrastającymi z węzła i jego bezpośredniego sąsiedztwa , a tymi powstającymi na międzywęźlach. W pierwszym przypadku wyrasta ich 3-4 i są grube , masywne, dające początek korzeniom szkieletowym, w drugim zaś przypadku wyrasta cała masa drobnych korzonków.

Tak wyglądają korzenie rozwijające się w węźle (po 20 dniach grzania):
Obrazek

Pąk jest tylko lekko nabrzmiały.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 19:48 
Kiper
Kiper

A ja całą zabawę z ukorzenianiem zaczynam za ok półtora miesiaca . Póki co sztobry się "chłodzą"

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 19:58 
czeladnik
czeladnik

[quote="olmek"][quote="posy"] Moja koncepcja jest taka, że wystarczy do 1cm nad węzłem pokaleczyć.

Dokładnie tak. Poza tym jest bardzo duża różnica między korzeniami wyrastającymi z węzła i jego bezpośredniego sąsiedztwa , a tymi powstającymi na międzywęźlach. W pierwszym przypadku wyrasta ich 3-4 i są grube , masywne, dające początek korzeniom szkieletowym, w drugim zaś przypadku wyrasta cała masa drobnych korzonków.

Tak wyglądają korzenie rozwijające się w węźle (po 20 dniach grzania):
Obrazek

Pąk jest tylko lekko nabrzmiały.

Jak wy to robicie? Z moich 20 sztobrów w zeszłym roku nic się prawie nie ukorzeniło, a wszystko (tak mi się zdaje) robiłem według forumowych zaleceń i przewodników :cry:

PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 20:49 
Kiper
Kiper

[quote="MirekL"]Jak wy to robicie? Z moich 20 sztobrów w zeszłym roku nic się prawie nie ukorzeniło, a wszystko (tak mi się zdaje) robiłem według forumowych zaleceń i przewodników :cry:

Za bardzo się nie znam, ale główne przyczyny niepowodzenia przy ukorzenianiu winorośli bez użycia ukorzeniarki - według moich doświadczeń:
1) Za mokro
2) Zbyt ciężka ziemia, lub zbyt głęboko w podłożu piętka sztobra
3) Zbyt zimno
4) Zbyt sucho :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 00:18 
Ekspert
Ekspert

Dodam jeszcze 5-ty powód:
5. Złe sztobry - albo przemarznięte, albo niedokońca zdrewniały, albo cięte z końcówki latorośli.
Najlepszy sztobr to cięty u nasady tzn. pierwsze 4-5 oczek,bo na pierwszyn węźle i tak ciężko zrobić, ale od drugiego węzła to już miałem 99% przyjęć.

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 01:35 
mistrz
mistrz

[quote="MirekL"]
Jak wy to robicie? Z moich 20 sztobrów w zeszłym roku nic się prawie nie ukorzeniło, a wszystko (tak mi się zdaje) robiłem według forumowych zaleceń i przewodników :cry:

Ja w zeszłym roku ukorzeniałem pierwszy raz. Zastosowałem metodę z mnożarką wg opisu DarkaRz.

Miałem około 65-70 sztobrów, po 3-4 z każdej odmiany. Około 85% sztobrów puściło korzenie. Z tych co mi się nie ukorzeniły to: Hibernal odpadły wszystkie 3 szt. (były to najgrubsze sztobry), Cascade padło 2 na 3 (czytając opinię o tej odmianie, to może i dobrze :D ). Jeszcze w 50% tj. 4 na 8 nie ukorzeniło mi się V20/25.

Sztobry zacząłem ukorzeniać 6-7 kwietnia i po miesiącu miały tak poplątane korzenie, że przy ostrożnym wyciąganiu, każdej sadzonce naderwałem trochę korzeni.
Pomimo nadrwania korzeni każdej sadzonce w gruncie radziły sobie dobrze.
Jako podłoże stosowałem ziemię kwiatową uniwersalną i piasek dość gruby w proporcji 50/50.

W tym roku mam zamiar wykorzystać pudełka po mleku (podpatrzone na forum), niestety za późno zacząłe je zbierac i nie uzbieram dla wszystkich sztobrów.

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 11:45 
Ekspert
Ekspert

Ja też może wykorzystam pudełeczka po mleku (takie jak dostają dzieci w szkole). Tylko czy w takim ptrzypadku nie należałoby bardziej podwyższyć temperaturę z uwagi na fakt iż papier dobrze izoluje i ciepłe powietrze ucieka przez szczeliny pomiędzy pudełeczkami?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 13:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]Ja też może wykorzystam pudełeczka po mleku (takie jak dostają dzieci w szkole). Tylko czy w takim ptrzypadku nie należałoby bardziej podwyższyć temperaturę z uwagi na fakt iż papier dobrze izoluje i ciepłe powietrze ucieka przez szczeliny pomiędzy pudełeczkami?

Swoje ukorzeniarki mam zrobione na wymiar i między kartonikami nie ma szpar. Poza tym czujnik temperatury umieszczony jest w jednym z kartoników na wysokości piętki , tak więc stabilizacja temperatury odnosi sie dokładnie do tego miejsca i nie jest zależna od ewentualnych strat , ani izolacji cieplnej papieru. Jednak szpar nie powinno być z innego względu , unoszące się ciepłe powietrze przyspiesza rozwijanie się pąków.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 14:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="tomekb1"]Ja też może wykorzystam pudełeczka po mleku (takie jak dostają dzieci w szkole). Tylko czy w takim ptrzypadku nie należałoby bardziej podwyższyć temperaturę z uwagi na fakt iż papier dobrze izoluje i ciepłe powietrze ucieka przez szczeliny pomiędzy pudełeczkami?

Swoje ukorzeniarki mam zrobione na wymiar i między kartonikami nie ma szpar. Poza tym czujnik temperatury umieszczony jest w jednym z kartoników na wysokości piętki , tak więc stabilizacja temperatury odnosi sie dokładnie do tego miejsca i nie jest zależna od ewentualnych strat , ani izolacji cieplnej papieru. Jednak szpar nie powinno być z innego względu , unoszące się ciepłe powietrze przyspiesza rozwijanie się pąków.

jeśli zdecyduję się na pudełka (dzieci przyniosły cały zapas mleka ze szkoły na 1 miesiąc - 48 sztuk) to całość zasypię z wierzchu trocinami , te dobrze izolują i oczka nie opływałoby ciepłe powietrze (bo mimo szczelnego ułożenia zawsze jakieś szparki mogą być.

Najgorsze że ja nie mam ukorzeniarki na wymiar pod pudełka. Stosowałem kratkę z aluminium, ale korzonki potrafią przerosnąć do sąsiednich komórek.

PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 21:14 
Kiper
Kiper

[quote="misiek52"]Przy poziomie 10cm i większym korzenie tworzą się nie na piętce a na międzywęźlu (na granicy wodnopowietrznej). Staram się zachować temperaturę w granicach 20 do 24 stopni, co drugi dzień zmieniam wodę.

Bajtek napisał:
korę miedzy wezlami nalezy pokaleczyc, a jezeli jest to duza odleglosc wystarczy pokaleczyc od dolnego wezla ok 10 cm wlasnie.. na tych skaleczeniach tez wytwarza sie kallus.. i siłą rzeczy rowniez pozniej, korzenie.. slabo, ale widac to na tym zdjeciu..:) [url]http://maria.winnice.net/raz/_1279119_0

Też kaleczę korę ale takich efektów jak na przesłanych zdjęciach to w moim przypadku brak -gratuluję sadzonek. Mam pytanie w jakim celu moczone są końce sztobrów w ukorzeniaczu (jakim) wkładane do foli na kilka godzin a następnie wkładane do butelki z wodą o pojemności blisko 1litr. Czy tego typu postępowanie powoduje szybsze powstanie kallusa ?

Pozdrawiam
Tadeusz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 08:54 
mistrz
mistrz

[quote="dominikams"]Termostat raczej musi być. Styro mam oczywiście, ale nie wiem, czy kurcze jest sens to robić na dwadzieścia kilka sztobrów.

W tym roku na dwadzieścia, a w następnych ???? :D

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 10:13 
Ekspert
Ekspert

Ja w zeszłym roku obiecywałem sobie, że to moje ostatnie ukorzenianie. Mimo tego w tym roku będę ukorzeniał trochę swoich sztobrów, trochę od Kuby. I jeśli uda mi się ukorzenić malutkie sztoberki moskiewskiego czarnego, to może to być rzeczywiście moje ostatnie ukorzenianie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 10:31 
Kiper
Kiper

Ja też sobie tak obiecuję. Całe lato później chodzę po ogródku i patrzę. Tu jakieś bratki, tam śliweczka, tu agreścik, tam porzeczka a tu znowu jakieś kwiatki i już tylko czekać trzeba i wypatrywac okazji aby żone przekonac. Wtedy można juz na całego znowu ukorzeniać. Skoro już sie tyle ukorzeniło i to takich ładnych to może jeszcze ciut da sie więcej przekopać - "aby sie nie zmarnowały, bo przecież szkoda". I w taki sposób znowu mam troszkę więcej miejsca. Później oczywiście solenne obiecywanie, że to juz ostatnie i nigdy więcej...
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 14:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]..., to może to być rzeczywiście moje ostatnie ukorzenianie.

:lol: :lol: :lol:
A zapomniałeś o sąsiadach i znajomych :D :D :D
Jak zaczną porządnie owocować, to się nie opędzisz :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 14:45 
Ekspert
Ekspert

To fakt. Znajomym zawsze coś daję. Zresztą jak się tak zastanawiam to zawsze powinno się mieć po 1-2 sadzonek z każdej posiadanej odmiany. Tak na wypadek jakby jakiś krzew szlag trafił.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1