Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 21:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 08:12 
nowicjusz
nowicjusz

Chciałbym otworzyć dyskusję na temat filmiku w Youtube -Pokaz cięcia winorośli w Winnicy Św. Jakuba.
z dn.02.03.2015,Czy nie uważacie ,że przy cięciu na jedno oczko może być mało latorośli płodnych a jeżeli już to jakie odmiany mogą być tak cięte szczególnie wielkoowocowe.
Rudolf

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 09:41 
Ekspert
Ekspert

Coś mi sie wydaje ,że maja tam hybrydy .Natomiast cięcie tak krótkie sugeruje co najmniej Chordonny lub inne winifery. Deserowe odpadają .Bardzo mnie to cięcie zainteresowało,może ktoś ,kto mieszka blisko cos więcej bedzie wiedział.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 09:49 
nowicjusz
nowicjusz

Przede wszystkim sprawdź dla swoich odmian na forum jakie preferują cięcie, przeważnie jest to podane. Przy cięciu na 1 oczko nie wszystkie odmiany dadzą płodne latorośle lub grona będą małe. Mogli na filmiku dodać, że dla takiej a takiej odmiany, która to preferuje stosują to cięcie. Ponadto czasami może być oczko uszkodzone lub przemarznięte i wtedy nie ma już alternatywy. Osobiście przy deserowych zostawiam dłuższe łozy ( strzałki) a później usuwam zbędne latorośle.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 11:23 
Kiper
Kiper

No właśnie. Pan doktor tnie, jakby to były vinifery, a zgodnie z informacją z internetu mają tam Biankę, Aldena, Einset Seedless, Seyve Villard, Muscata Odeskiego, Izę, Konkorda Rosyjskiego, Aurorę i Rondo. Nie wiem, którą z tych odmian akurat ciął w tym filmie, ale zalecił takie cięcie wszystkim uczestnikom szkolenia, więc trochę się boję o ich uprawy.
Zresztą troszkę się boję też o Winnicę św. Jakuba (której gorąco kibicuję), bo wiedzy panu Januszowi odmówić nie można, to jednak dokonuje tam trochę kontrowersyjnych rzeczy:
- wyprowadził całego Royata (pień i ramię) w 1 rok,
- w drugim roku zebrał 5-7 kg z krzewu,
- w trzecim roku (po krzewach widać, że ten rok jest trzeci) przystępuje po raz pierwszy do zasadniczego cięcia i tnie na 1 oczko, jakby to były klasyczne vinifery (co odnosi się też do wyłamywania przez niego całych pasierbów).

Bardzo jestem ciekaw, jakie będą efekty tegorocznego cięcia.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 14:08 
Ekspert
Ekspert

Nie wiedziałem że od intensywnego cięcia winorośl może się "wypłakać na śmierć".

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 14:37 
mistrz
mistrz

Hmmm, ostatnio też się zastanawiałem, jak to jest z fizjologią odmian z pierwszymi oczkami bezpłodnymi: w którym momencie pąk jest "zaprogramowany", czy wyda latorośl z kwiatostanem czy z wąsem? Czy to decyduje się na etapie powstawania tych paków (czyli na latorośli w poprzednim sezonie) czy też dopiero wiosną, jak pąki startują? I czy to można jakoś jeszcze regulować wiosną krótszym/dłuższym cięciem (zn. czy łoza wiosną krótko przycięta będzie zmuszona do owocowania z latorośli z bliższych oczek, niż jakbyśmy tę łozę zostawili dłuższą)?

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 14:42 
Kiper
Kiper

''- w drugim roku zebrał 5-7 kg z krzewu''

Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić krzew w 2 roku z takim obciążeniem 5-7kg, o których mówił gospodarz tej winnicy w filmie.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 14:45 
przedszkolak
przedszkolak

PiotrSz napisał(a):
- wyprowadził całego Royata (pień i ramię) w 1 rok,
- w drugim roku zebrał 5-7 kg z krzewu,

Z filmu wywnioskowałem, że było to raczej coś wyjątkowego, a nie reguła. Raczej odebrałem to jako ciekawostkę - co można uzyskać z dobrej sadzonki.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 14:50 
Ekspert
Ekspert

Ja bym tak nie ciął :)
Zawiązki kwiatów tworzą się w poprzednim roku w pąkach - dostrzegam zależność - im pąk większy tym lepszą łozę i większe grona wyda. W zeszłym roku na łozach przeznaczonych na owocowanie w roku kolejnym - pousuwałem kwiaty - łoza jest zdecydowanie silniejsza, grubsza, pąki większe.
Pierwszy pąk jest zwykle anemiczny - i to niezależnie na których krzakach.
Na jeden pąk to bym się bał ciąć nawet winiferę - na dwa, trzy już OK - potem wyłamać łozę bezpłodną lub szczytową.
Też nie słyszałem aby krzew się wypłakał na śmierć. Ale jeśli wymarzną wszystkie pąki to rzeczywiście tak to może wyglądać - łozy płaczą - nic się nie rozwija i jeśli nie wybije jakiś wilk to krzew zamiera.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 14:55 
Kiper
Kiper

Wyprowadzenie pnia i ramienia owoconośnego w 1 roku jest możliwe jak najbardziej ale tego owocowania w 2 roku 5-7 kg sobie nie mogę wyobrazić jaka może być jakość takich owoców ??? i w jakim stanie jest krzew po takim owocowaniu 5-7kg myślę że nie wygląda okazale.....

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 18:05 
Ekspert
Ekspert

Od dr.Liska słyszałem ,ze jeśli krzewy będą konsekwentnie ciete bardzo krótko to w końcu zaczną plonować przy takim cieciu.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 18:11 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
Wyprowadzenie pnia i ramienia owoconośnego w 1 roku jest możliwe...

.. i czasami może się to udać, ale bywa i tak że wiosenny przymrozek masakruje wszystkie latorośle z pąków głównych i wówczas sytuacja się komplikuje. Bywa i tak, że ponownie wybijają latorośle z pąków zapasowych tylko na końcowych oczkach, a z tyłu pozostaje "goły" zdecydowanie za długi pień. Krótsze cięcie po pierwszym sezonie, gwarantuje nam, że po takich zniszczeniach wybiją pąki które są zdecydowanie bliżej i nie ma w kolejnym sezonie, problemu z brakiem łozy tam gdzie jest potrzebna.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 18:29 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
monteverst napisał(a):
Wyprowadzenie pnia i ramienia owoconośnego w 1 roku jest możliwe...

.. i czasami może się to udać,

Mi przy paru sadzonkach się to udało, jesienią przyciąłem dobrze zdrewniałe, grube łozy na docelową długość ramienia. Ale teraz, po odkryciu wziąłem takie rady na poważnie i skróciłem je o połowę. Będę przedłużał jesienią.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 18:41 
mistrz
mistrz

zypsek napisał(a):
Od dr.Liska słyszałem ,ze jeśli krzewy będą konsekwentnie ciete bardzo krótko to w końcu zaczną plonować przy takim cieciu.

A to już chyba troche trąci łysenkizmem. Genetyki raczej nie da się w ten sposób nagiąć.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 18:56 
Ekspert
Ekspert

Obejrzałem ten film w całości i mam wiele uwag do porad nt. cięcia i ukorzeniania. Jest ich tak wiele, że aż nie chce mi się wymieniać. Masa uproszczeń, ogólników i kilkakrotnie rażący brak konsekwencji, co do podawanych informacji. Porady nt cięcia na altanie, całkowicie do bani.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1