Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 04:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 22:51 
przedszkolak
przedszkolak

Już sobie odpowiedziałeś najpierw nawozy wapniowe /jesień / ,a nawiosną nawozy potasowe / może być też sól potasowa .

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 23:22 
czeladnik
czeladnik

Nie do końca.Ponieważ według zaleceń nawozowych Okręgowej Stacji Chemiczno Rolniczej oba nawozy tj. wapniowy i potasowy mam zastosować jesienią.Pytanie jest, skoro nie można stosować ich razem to w jakim odstępie czasu?

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 23:59 
przedszkolak
przedszkolak

Jeżeli takie masz zalecenia to jak masz zaczarować żeby potas się nie uwstecznił .

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2014, 18:10 
nowicjusz
nowicjusz

Minimalny odstęp pomiędzy nawożeniem nawozami wapniowymi doglebowo a innymi (potasowymi, fosforowymi, magnezowymi itp.) wynosi 2-3 tyg. Lepiej zawsze poczekać troszkę dłużej.
Sól potasową korzystniej wysiać jesienią po ot aby chlorki w niej zawarte zdążyły się wypłukać do wiosny i nie zaszkodziły rośliną.

PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2014, 19:36 
czeladnik
czeladnik

franekk napisał(a):
Nie do końca.Ponieważ według zaleceń nawozowych Okręgowej Stacji Chemiczno Rolniczej oba nawozy tj. wapniowy i potasowy mam zastosować jesienią.Pytanie jest, skoro nie można stosować ich razem to w jakim odstępie czasu?

Stacja nie myli się.
Nawozy wapniowe węglanowe można łączyć m. in. z solami potasowymi, siarczanem potasu bez szkody dla obu, gleby i roślin.

PostNapisane: poniedziałek, 9 grudnia 2019, 16:27 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
stwor napisał(a):
Wyniki badania gleby jakie otrzymałem:
pH 6,1
fosfor (P2O5) 1,0 bardzo niska
potas (K2O) 3,5 bardzo niska
magnez (Mg) 10,7 wysoka
...
Propozycje doradcy (dla trawnika):
1,5kg N /100m2------ 5kg saletry amonowej
0,85kg P2O5 /100m2 ----1,8kg superfosfatu potrójnego
1,55kg K2O /100m2 ---- 3,5kg siarczan potasu

Kolega ładnie przedstawił ilości czystego pierwiastka i odpowiadające ilości nawozu. Szkoda, że już się nie loguje, bo ciekawy jestem jak podniósł z tak niskich poziomów potas. Doradca doradził 3,5kg siarczanu potasu na 100m2 i ciekawe jak to teraz wygląda po latach.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 01:52 
mistrz
mistrz

Na jesieni wysłałem glebę do badania. Tak prezentują się wyniki badań dostarczonej próbki:
- zakres podstawowy (pH, P2O5, K2O, MgO),
Obrazek

- zawartość mikroelementów wraz borem (Zn, Mn, Cu, Fe + B)
Obrazek

- zalecenia nawozowe dla potrzeb ogrodniczych
Obrazek

Staram się od długiego czasu przeanalizować te wszystkie informacje i porównać z wartościami zalecanymi przez literaturę. Przy analizie podstawowej stwierdzono bardzo niski stosunek K:Mg, natomiast w zaleceniach nawozowych napisano już, że jest on poprawny. To trochę dwa różne wnioski?
Wydaje mi się, że przyrównując te wyniki do zaleceń w literaturze mam za mało potasu w glebie oraz aż nadto magnezu. Dobrze analizuję te wyniki? Co z mikroelementami?
Wiem na pewno to, że mam trochę za niskie pH. Chciałbym wiedzieć które pierwiastki należy jeszcze uzupełnić oraz jakim najlepiej nawozem? Mógłby ktoś mi doradzić?

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 12:47 
Kiper
Kiper

Radek18 napisał(a):
Na jesieni wysłałem glebę do badania. Tak prezentują się wyniki badań dostarczonej próbki:
- zakres podstawowy (pH, P2O5, K2O, MgO),
Obrazek

- zawartość mikroelementów wraz borem (Zn, Mn, Cu, Fe + B)
Obrazek

- zalecenia nawozowe dla potrzeb ogrodniczych
Obrazek

Staram się od długiego czasu przeanalizować te wszystkie informacje i porównać z wartościami zalecanymi przez literaturę. Przy analizie podstawowej stwierdzono bardzo niski stosunek K:Mg, natomiast w zaleceniach nawozowych napisano już, że jest on poprawny. To trochę dwa różne wnioski?
Wydaje mi się, że przyrównując te wyniki do zaleceń w literaturze mam za mało potasu w glebie oraz aż nadto magnezu. Dobrze analizuję te wyniki? Co z mikroelementami?
Wiem na pewno to, że mam trochę za niskie pH. Chciałbym wiedzieć które pierwiastki należy jeszcze uzupełnić oraz jakim najlepiej nawozem? Mógłby ktoś mi doradzić?

Ogólnie wyniki bardzo dobre. Jedynie magnezu masz o wiele za dużo i przez to zablokowane może być pobieranie potasu. Unikaj nawozów z magnezem ( także wapno kup bez magnezu).
Potas musisz dać ( najlepiej w formie bezchlorkowej), żeby poprawić stosunek Potas-Magnez.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 16:40 
mistrz
mistrz

Ciekawe jestem na ile te wyniki są poprawne. W tym roku niektóre krzewy wydały cienkie łozy. Myślałem, że jest to spowodowane jakimś brakiem pokarmowym. Wyniki badań jak rozumiem raczej sugerują coś innego. Być może je przeciążyłem? Sadzonki urosły za to ogromne, co potwierdzali nawet koledzy z forum. Krzewy zwłaszcza młode zaczęły jednak późno drewnieć. Myślałem, że to wynik późnego startu wegetacji i majowych ulewnych deszczy. Widocznie brakuje im potasu, choć rok temu całą uprawę nawiozłem popiołem drzewnym. Dziwne, że w zaleceniach przy potasie napisano, że nawożenie zbędne, a po przecinku podano jednak dawkę :crazy:
Co z mikroelementami? Wystarczy jakiś nawóz wieloskładnikowy? No właśnie, skoro muszę najlepiej unikać magnezu co zatem zastosować? Osobno jakieś wapno granulowane i do tego saletrę potasową czy lepiej siarczan potasu? I oprócz tego coś wieloskładnikowego z mikroelementami? Czy np. saletrę potasowo-wapniową i do tego coś dołożyć?

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 17:43 
Kiper
Kiper

Radek18 napisał(a):
Ciekawe jestem na ile te wyniki są poprawne. W tym roku niektóre krzewy wydały cienkie łozy. Myślałem, że jest to spowodowane jakimś brakiem pokarmowym. Wyniki badań jak rozumiem raczej sugerują coś innego. Być może je przeciążyłem? Sadzonki urosły za to ogromne, co potwierdzali nawet koledzy z forum. Krzewy zwłaszcza młode zaczęły jednak późno drewnieć. Myślałem, że to wynik późnego startu wegetacji i majowych ulewnych deszczy. Widocznie brakuje im potasu, choć rok temu całą uprawę nawiozłem popiołem drzewnym. Dziwne, że w zaleceniach przy potasie napisano, że nawożenie zbędne, a po przecinku podano jednak dawkę :crazy:
Co z mikroelementami? Wystarczy jakiś nawóz wieloskładnikowy? No właśnie, skoro muszę najlepiej unikać magnezu co zatem zastosować? Osobno jakieś wapno granulowane i do tego saletrę potasową czy lepiej siarczan potasu? I oprócz tego coś wieloskładnikowego z mikroelementami? Czy np. saletrę potasowo-wapniową i do tego coś dołożyć?

Nie no w tych zaleceniach to coś im się ewidentnie pomieszało. Potas co prawda jest wysoki, ale tak jak napisałem wcześniej trzeba go jeszcze dołożyć żeby sie poprawił stosunek K-Mg. Potasu powinno byc około 3-4 razy więcej niż magnezu. To że w zaleceniach napisali że ten stosunek jest poprawny to ewidentny zonk.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 18:02 
mistrz
mistrz

Czyli jednak dobrze analizuję te wyniki. Muszę więc nieco podnieść pH i potas. Wydaje mi się, że mam też trochę za mało fosforu. Mogłoby go być nawet drugie tyle. Co więc najlepiej zastosować, aby nie zrobić przesadnie dużych wydatków, a łatwo uzupełnić braki? Najlepiej jakieś nawozy łatwo dostępne.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2019, 18:39 
przedszkolak
przedszkolak

Wg. Guru winoroślowego - Pana RM, stosunek K:Mg powinien wynosić 2:1. Ja bym podał wczesną wiosną (albo jeszcze lepiej późną zimą, jeśli warunki pogodowe pozwolą) sól potasową. Chlorki winorośli nie szkodzą (dalej za p. RM), a i nie pogorszysz sobie PH.

Pozdrawiam, Andrzej

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2019, 11:43 
Kiper
Kiper

Czy to normalne, że minęło już ponad 2 miesiące, a ja nadal nie mam wyników badania gleby???
Łódzka schr... :evil:
Jak jest u Was?

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2019, 12:19 
czeladnik
czeladnik

beny napisał(a):
Czy to normalne, że minęło już ponad 2 miesiące, a ja nadal nie mam wyników badania gleby???
Jak jest u Was?
Normalne. Ruszył program wapnowania. Mi na początku grudnia powiedzieli minimum 7 a norma 9 tygodni.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2019, 21:33 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
beny napisał(a):
Jak jest u Was?
Jak po miesiącu zadzwoniłem, to pani powiedziała że dopiero miesiąc pan czeka to nawet nie bede pana przełączać do pań od badań :-)
Podobnież 8 tygodni a przez swięta pewnie dłużej. Zaparkowałem temat i zająłem się wermikompostem i zakupem kalifornijek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1