Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 16:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 marca 2013, 08:09 
Ekspert
Ekspert

Po prostu najlepiej jest jak rzędy są skierowane z północy na południe. Wtedy jest najlesze(równomierne) nasłonecznienie z każdej strony.

PostNapisane: czwartek, 7 marca 2013, 12:54 
mistrz
mistrz

No to wreszcie się cyfrowy polsat przyda do czegoś ;]

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 19:57 
czeladnik
czeladnik

Nie myślałem sobie że jak zwapnuje ziemie (doprowadze do odpowiedniego ph ) to wystarczy mi na zawsze ,ale chociaż może na jakieś 5 lat . Dzisiaj wyczytałem na blogu pewnej winnicy że taki zabieg przeprowadzają co roku przy ph 5,5-6,0 a umnie jest jeszcze gorzej bo 4,2. Naprawde tak często będe też musiał ?

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów , a zwłaszcza tych którzy odpiszą :-)

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 21:29 
Kiper
Kiper

Romku

przeczytaj np. to
http://www.lodr.pl/doradztwo/produkcja- ... zanie-gleb

Ekspertem nie jestem - wapno działa długo i efekty są opóźnione dlatego wapnować powinno się co kilka lat, tak aby można było też wiarygodnie też zbadać glebę po tym zabiegu. To opracowanie dużo wyjaśnia.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2013, 12:21 
czeladnik
czeladnik

Wyniki badania gleby jakie otrzymałem:
pH 6,1
fosfor (P2O5) 1,0 bardzo niska
potas (K2O) 3,5 bardzo niska
magnez (Mg) 10,7 wysoka (wszystko w mg/100g)

Propozycje doradcy (dla trawnika):
1,5kg N /100m2------ 5kg saletry amonowej
0,85kg P2O5 /100m2 ----1,8kg superfosfatu potrójnego
1,55kg K2O /100m2 ---- 3,5kg siarczan potasu
ewentualnie "Polifoska 6" w ilości ok. 5kg /10m2

Robiłem też próbkę z innego miejsca (inna ziemia) wyszedł mi lepszy fosfor/potas - 3,2/4,5 ale ph 7,0 - dlatego mam zastosować siarczan potasu żeby przy okazji zakwasić - no ale mam co do niego wątpliwości.

Wszelkie uwagi mile widziane :-)

PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 20:16 
czeladnik
czeladnik

Witam ,

Pisałem w innych wątkach o działce przeznaczonej dla sadzonek winorośli z piramidy płotowo-stodołowej.
Posiadam dwie działki tzw. "Rodos" ( rodzinne ogródki działkowe otoczone siatką ) :lol:
W tym sezonie dałem zlecenie OSCHR na zbadanie gleby metodą sadowniczą oraz zalecenia nawozowe.
Poniżej wyniki jakie otrzymałem :

Kategoria gleby - średnia

1a ( 0-20cm ) - pH w kcl - 6,72 , P2O5 - 31,8 , P - 13,9 , K2O - 12,2 , K - 10,1 , Mg - 7,0 , K:Mg - 1,4
1b (20-40cm) - pH w Kcl - 6-97 , P2O5 - 24,1 , P - 10,5 , K2O - 8,6 , K - 7,1 , Mg - 5,0 , K:Mg - 1,4

2a ( 0-20cm ) - pH w Kcl - 6,47 , P2O5 - 40,3 , P - 17,6 , K2O - 47,6 , K - 39,5 , Mg -10,1 , K:Mg - 3,9
2b (20-40cm) - pH w Kcl - 6,61 , P2O5 - 25,0 , P -10,9 , K2O - 15,1 , K - 12,5 , Mg - 4,3 , K:Mg - 2,9

Wartości podane są mg/100g p.s.m gleby

1A i1B to działka z postu : polityka-obyczaje/piramida-plotowo-stodolowa-t6338-240.html#p140029

Zalecenia ad. 1
Wysiać gorczycę na nawóz zielony i w okresie jej kwitnienia przekopać głęboko tzn. poniżej 20cm.
Następnie jeżeli czas na to pozwoli zabieg ten powtórzyć do jesieni.
Przy ostatnim przekopaniu można dodać obornik kurzy w ilości ok. 1,5 - 2kg/m2
Po posadzeniu winorośli w pierwszym roku uprawy nawożenie jest zbędne.

Zalecenia ad.2

Wykonać oprysk roztworem siarczanu magnezu w stężeniu 0,3% nawozu , drugi zabieg po 5-7 dniach.
Po zbiorach owoców wysiać dolomit w dawce 50g/m2 i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby.
Wiosną przyszłego roku ( 2014 ) wysiać w początkowym okresie wegetacji 15g/m2 saletry amonowej.
Drugą dawkę wysiać po kwitnieniu winorośli też w ilości 15g/m2.

Ta druga działka to uprawiana już od kilku lat z nasadzeniami 4-o letnimi Ronda , Regenta , MF oraz deserowymi od kol. Kapitana .
Korzystając z okazji chciałbym serdecznie podziękować kol. Veteran5 za duża pomoc oraz porady jakich udzielił mi na priva oraz maila.

Proszę osoby biegłe w temacie o uwagi oraz dodatkowe wskazówki.
pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 12:23 
mistrz
mistrz

Witam dziś zamierzam zawieźć glebę do badania.
Jakie polecacie zrobić badania?
Czy oprócz podstawowych tj. Ph , P, K, Mg
Prosić jeszcze o jakieś dodatkowe ?

Oraz jaką metodą sadowniczą czy rolniczą bo na tym forum znalazłem dwie sprzeczne opinie.

PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 12:44 
Ekspert
Ekspert

Tutaj masz odpowiedź.
doktorek napisał(a):
Wyłącznie metoda sadowniczą. Dziwię się że w ogóle zadali to pytanie. Proszę pamiętać, żeby koniecznie określili klasę agronomiczną gleby metoda palcową. Standardowo w tej metodzie określa się P, K. Mg oraz pH. Sugeruję dodatkowo wykonać mikroelementy. Wtedy określa się bardzo istotne składniki jak bor i cynk Azot niestety trzeba określić inaczej, a rozbieżność jest duża. Z reguły stosuje się go od 30 do około 100 kg w czystym składniku na ha. Największa ilość z jaką się spotkałem w literaturze to 110 kg. Niestety nawet wykonanie badania gleby metodą sadowniczą nie daje nam całkowitej wiedzy ponieważ możemy dane odnieść do drzew sadowniczych dla których były wykonywane w Polsce badania. Ale lepiej zrobić ten błąd niż nawozić "na czuja"

PostNapisane: środa, 16 lipca 2014, 06:19 
czeladnik
czeladnik

Witam,

mnie jeden z doradców firmy Yara Mila odpowiedział tak:

Na przyszłość proszę kontrolować zasobność gleby metodą ogrodniczą (uniwersalną) z warstwy 0-20 cm.

uzasadniając ją jako bardziej dokładną i szczegółową.

Ja swoją próbę zleciłem wykonać metodą sadowniczą sugerując się danymi podanymi przez R. Myśliwca na portalu http://www.winnica.golesz.pl/nawozenie-winorosli.html
Wartości granicznych NPK oraz mikroelementów metody uniwersalnej dla winorośli nigdzie nie mogłem wygooglować.

pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 16:49 
Ekspert
Ekspert

W tym roku (po 3 latach uprawy) obiecałem sobie, że w końcu zrobię badania gleby.
Winnicę mam zadarnioną trawą, glebę do badań pobrałem spod darni, z głębokości około 10-15 cm, w kilku miejscach winnicy.

Nie umiem za bardzo teraz zinterpretować tych wyników. Poczytałem, wychodzi mi, że mógłbym trochę Mg podwyższyć.
Ale już te mikroelementy to nie mogę nigdzie znaleźć jakichś danych, ile powinny wynosić.
Może mi ktoś pomóc w analizie tych wyników?

Załączniki:
gleba.jpg
gleba.jpg [ 85.2 KiB | Przeglądane 1224 razy ]

PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 20:19 
Kiper
Kiper

Na 100g suchej masy gleby zawartość:
Boru to 2-4 mg optymalna
Cynku 3-5 mg minimalna
Miedzi 2-4 mg optymalna
Wartości podałem za Myśliwcem.
Niestety nie znalazłem wartości dla żelaza i manganu.

PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 20:20 
przedszkolak
przedszkolak

Na stronie Romana Nyśliwca jest książka dział nr. 76 Badanie gleby http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf

PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 09:20 
mistrz
mistrz

Zniechęcony uprawą w roku bieżącym zaczynam jeszcze raz od tego od czego powinienem zrobić na początku. Tak jakoś wszystko słabo rosło, po przymarzało, pochorowało się, grad dotłukł, i resztę ptaki podjadły ( jedyne to 3 rzędy rusztowań udało mi się zabetonować - jako osiągnięcie ? )
Wykonałem badanie gleby aby stwierdzić czy występują niedobory w glebie mające wpływ na wzrost roślin. Koszt badania ok 45 zł wraz z zaleceniami nawozowymi, próbki pobrane w ok. 30 miejscach w winnicy na 2 głębokościach:0-20 cm, i 20-40 cm.
Podaje dla głębokości 0-20, 20-40
PH 6,20 - 5,97
fosfor 8,60 - 3,20
potas 20,80 - 9,10
magnez 12,00 - 11,50

czyli zawartość składników mineralnych raczej wysoka

zalecenia - ze względu na odczyn lekko kwaśny wapnowanie w dawce 20 kg/ar w okresie jesiennym

wiosna:
saletrzak - 2 kg/ar na ruszenie wegetacji
saletra amonowa - 1 kg/ar - do końca czerwca
siarczan potasu - 1,5/ar
oczywiście wskazane nawożenie kompostem i obornikiem, a także nawóz dolistny Calciplus
(dodam że do tej pory winniczka prowadzona raczej w systemie ekologicznym z użyciem bakterii EMA,obornik od zwierząt domowych, wiek krzewów 3 lata.międzyrzędzia zadarnione - białą koniczyną ,wapnowanie wykonane przed nasadzeniami - na czuja, wcześniej na tym stanowisku był ugór)

Co do powyższego opracowania podam że osoba sporządzająca je bazuje na literaturze: , a w tym Uprawa winorośli - R Myśliwiec 2003, więc nie wiem co o tym sądzić, aczkolwiek chętnie wysłucham waszych sugestii

pozdrawiam

T.Nowak

PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 15:48 
Ekspert
Ekspert

Masz za niskie Ph (czyli niedobór Wapnia)

Za R. Myśliwcem:

Wapń (Ca)
Jest składnikiem zużywanym przez winorośl w dużych ilościach. Z 1 ha winnicy rocznie ubywa go ok. 130 kg. Pełni ważną funkcję w regulacji odczynu gleby. Właściwy odczyn gleby w winnicy (pH 6,5?7,2) wpływa na prawidłowe przyswajanie przez krzewy składników odżywczych z gleby. Kwaśny odczyn gleby (pH poniżej 6,5) oznacza niedobór wapnia dla winorośli. Prawidłowo zwapnowane gleby zawierają 1?3% Ca, a zawartość powyżej 3% sygnalizuje przewapnowanie. Nawozów wapniowych nie powinno się mieszać z innymi nawozami mineralnymi ani stosować w tym samym czasie co obornik.

Niedobór. Zahamowaniu ulega wzrost krzewów i obniżeniu ich plonowanie. Na niedobór tego pierwiastka najwcześniej reagują młode liście ? brzegi ich się zwijają, a na blaszkach mogą pojawiać się nekrotyczne plamy. Kwitnienie przebiega wadliwie, wskutek czego grona są rzadkie, ?przestrzelone?, a jagody mają niższą zawartość cukru. Najbardziej wrażliwe na brak wapnia są korzenie, a szczególnie włośniki, które zamierają lub nie wyrastają wcale. Optymalne stężenie wapnia w glebie, odpowiadające wymaganiom winorośli (pH ok. 7), pogarsza przyswajanie potasu i magnezu przez rośliny, dlatego gleby przeznaczone pod winnice powinny mieć odpowiednio wysoką zawartość K i Mg. Wysoką zawartość K i Mg mogą mieć szczególnie gleby ciężkie, gliniasto-ilaste, o dużym udziale części spławialnych.

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 14:01 
czeladnik
czeladnik

Według zaleceń nawozowych dla mojej gleby(lekko kwaśnej 5,6) i ubogiej w potas,należy nawozić w okresie jesiennym wapnem magnezowym i siarczanem potasu.Ale wyczytałem,że nie można stosować siarczanu potasu razem z nawozami wapniowymi.
Mam pytanie w takim układzie w jakich odstępach czasu stosować te nawozy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1