Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2020, 23:35 
przedszkolak
przedszkolak

Witam proszę o interpretację wyników analizy podpowiedź jak skutecznie poprawić wyniki
Gleba ciężka kl 4
pH 6.5
P 0.9
K 5.8
Mg15.4
K/mg 0,4

Bor n2,95

PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2020, 09:36 
przedszkolak
przedszkolak

Witam wszystkich forumowiczów
Po 3 latach zmagania się z moimi roślinkami w końcu postanowiłem się za nie zabrać na poważnie. Zrobiłem analizę gleby wraz z zaleceniami i dostałem takie wyniki i zalecenia.
Chyba analizował to ktoś kto się zna na tym bardziej niż ja więc chyba warto temu zaufać.
Mam tylko pytania co do aplikacji powyższych nawozów:
1. Które mogę zaaplikować na raz a które po jakimś czasie?
2. Po jakim czasie resztę?
3. Czy podczas sezonu coś jeszcze muszę dokładać czy w sezonie reagować tylko na bieżąco?
4. Mam plan żeby zrobić w międzyrzędziach ugór a pod samymi krzewami agrowłókninę jakieś 80cm. Czy nawozy rozsypać w międzyrzędziach i zmieszać z glebą glebogryzarką czy tylko sypnąć po wierzchu?
Jeśli któreś z moich pytań jest śmieszne lub niewłaściwie zadane proszę o poprawienie mnie.
pozdrawiam i proszę o pomoc

-- poniedziałek, 16 marca 2020, 09:36 --

Witam może jednak ktoś pomoże i odp. na pytania
Za wszelki odzew będę bardzo wdzięczny
pozdrawiam

wojtek2287 napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów
Po 3 latach zmagania się z moimi roślinkami w końcu postanowiłem się za nie zabrać na poważnie. Zrobiłem analizę gleby wraz z zaleceniami i dostałem takie wyniki i zalecenia.
Chyba analizował to ktoś kto się zna na tym bardziej niż ja więc chyba warto temu zaufać.
Mam tylko pytania co do aplikacji powyższych nawozów:
1. Które mogę zaaplikować na raz a które po jakimś czasie?
2. Po jakim czasie resztę?
3. Czy podczas sezonu coś jeszcze muszę dokładać czy w sezonie reagować tylko na bieżąco?
4. Mam plan żeby zrobić w międzyrzędziach ugór a pod samymi krzewami agrowłókninę jakieś 80cm. Czy nawozy rozsypać w międzyrzędziach i zmieszać z glebą glebogryzarką czy tylko sypnąć po wierzchu?
Jeśli któreś z moich pytań jest śmieszne lub niewłaściwie zadane proszę o poprawienie mnie.
pozdrawiam i proszę o pomoc

Załączniki:
Komentarz: moje wyniki
IMG_20200311_121941.jpg
IMG_20200311_121941.jpg [ 95.13 KiB | Przeglądane 775 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2020, 22:24 
Kiper
Kiper

Wojtek,
nie jestem specem od nawożenia, ale
gdy dostałem swoje zalecenie nawozowe, to gdy trzeba było podzielić nawożenie na dwie tury to było to w zaleceniach napisane.
Jeśli masz wątpliwości, czy możesz zmieszać nawozy, to zapytaj u producenta.
Ja nawozy sypię siewnikiem lejkowym (czyli leci wszędzie - w rzędy i międzyrzędzia), a następnie kultywator lub glebogryzarka w międzyrzędziach.
I zbytnio się nie przejmuję.
Wysyp odpowiednie dawki, a gleba przy współudziale wody zajmie się resztą. :wink: :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1