Teraz jest niedziela, 1 czerwca 2025, 02:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Badanie gleby
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2016, 08:57 
przedszkolak
przedszkolak

Witam !
Proszę doradźcie mi jakie pomiary gleby miałbym zobić jakie są najważniejsze.
Może polecicie mi jakieś labolatorium na śląsku.
Pozdrawiam !

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2016, 09:10 
mistrz
mistrz

Przecież vanKlomp odpowiedział Ci na to pytanie w innym wątku. :wink: http://www.schr.gliwice.pl/rejon.html
A jakie badania robić? Ph i zalecenia nawozowe.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 21:09 
nowicjusz
nowicjusz

cześć
Oddałem próbki do analizy i do opracowań zaleceń nawozowych na 2 różnych działkach. Łącznie kilka próbek, bo trzeba wyszczególnić 0-20cm oraz 20-40cm.
Zaleciłem oczywiście podstawowe badania (pH, fosfor, potas, magnez), oraz szarpnąłem się na mikroelementy(mangan, cynk, miedź, żelazo, bor) i oczywiście porządne opracowania.
Teraz moje pytania:
1. Czy 190 zł za takie usługi to zostałem zrobiony w bambuko? (wydaje mi się trochę drogo, no ale tych próbek było kilka i w sumie sam nie wiem co o tym myśleć)
2. Jak długo czeka się na wyniki? (gdzieś znalazłem info że nawet do miesiąca, ale po jakim czasie powinienem się odezwać do nich-OSCR Kraków, jeżeli nie dostane wyników i opracowań?)
3. Czy jest sens bawić się w ukorzenianie, eksperymentować i sadzić własnoręcznie zrobione sadzonki, czy może lepiej zakupić gotowe sadzonki z paszportami i posługiwać zgodnie z instrukcją (przypuszczam, że są pewniejsze). proszę o odpowiedź zwłaszcza na 3 pytanie, ponieważ do tej pory zakupiłem materiały na tunel, pokryłem koszta badań i pare innych zakupów z tym winogrodem związanych, potem dojdą koszty doprowadzenia gleby do stanu użytkowego, koszta nawozów, tych mikroelementów, podstawy tunelu i wyposażenia, rusztowań i ogrodzenia, a może i następnego tunelu. już liczę koszty w tys :-| (zapewne przygotowanie ziemi trochę potrwa - zakładam, że przynajmniej do wiosna/lato 2017, w związku z tym skoro wyłożę kupę kasy to może warto zainwestować w porządne sadzonki? (wszak one w tym wszystkim najważniejsze). Jak sądzicie?

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 21:19 
Ekspert
Ekspert

Najtaniej wychodzi kupić gotowe sadzonki z pewnego źródła. No chyba że masz dużo czasu, wiedzy i zapału, oraz możliwości, to możesz bawić się w ukorzenianie.
Pisze to z własnego doświadczenia.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Niedawno w wątku "Wysoka forma głowy" @monteverst, podejmuje się ciekawego wyzwania, które można streścić: jak najmniejszym kosztem, bo ryzyko jest duże. Tu prezentujesz przeciwny schemat piszesz, że wkładasz dużo kasy i zachodu to sadzonki jak najbardziej porządne i długie tu nie ma co oszczędzać (ważne też, że kupienie sadzonek to zawsze rok do przodu minimum).

PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 20:18 
nowicjusz
nowicjusz

przyszły wyniki gleby. jednym słowem katastrofa (prawie katastrofa).

gleba średnia (ani lekka ani ciężka hehe)

składniki przyswajalne mg/100g gleby
0-20cm pH 4,06
P 6,0
K 6,6
Mg 6,0

20-40cm pH 4,32
P 1,8
K 5,0
Mg 8,4

mikroelementy mg/kg gleby
B 0,8
Mn 120,7
Cu 2,1
Zn 11,3
Fe 649

zalecenia na ten rok:
wiosna 2016 30kg/ar wapna tlenkowo-magnezowego lub 40kg/ar wapna węglanowo magnezowego, wysiać zielony nawóz.
jesień 2016 40 kg/ar wapna węglanowego
zaleceniami na rok przyszły będę się martwił na wiosne 2017. jest tego sporo.
400kg/ar obornik

P,K
1kg/ar superfosfat lub 4kg/ar hydrocomplex
4kg/ar sól potasowa

Mg rzekomo w normie

N
10g/krzew saletra amonowa (maj)
20g/krzew saletra amonowa (czerwiec)

Cu
300g/ar siarczan miedzi

Fe
400g/ar siarczan żelaza

w związku z tym żadnych nasadzeń w tym roku nie będzie pH=4 to wykończe te sadzonki szybciej niż je wsadzę. co myślicie o tych zaleceniach? najbardziej mnie zszokowało 80kg wapna w ciągu roku. czy nie warto to rozciągnąć w czasie? czy może mnie się tylko wydaje, że to dużo??

PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 22:49 
mistrz
mistrz

80kgx100ar= 8000kg/ha. Przy zawartości w wapnie nawozowym tlenku wapnia w granicach 70% daje to 8000x70%=5600kg. Przy takim ph i średnio ciężkiej glebie to jest tak w sam raz, no może z lekkim zapasem. Mocniejszego wapna raczej nie znajdziesz na rynku a biorąc słabsze na pewno nie przedawkujesz.

PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 02:13 
Ekspert
Ekspert

jawormcz11 napisał(a):
Najtaniej wychodzi kupić gotowe sadzonki z pewnego źródła. No chyba że masz dużo czasu, wiedzy i zapału, oraz możliwości, to możesz bawić się w ukorzenianie.
Pisze to z własnego doświadczenia.

Cześć Marcin cytuję post Mirka nie bez powodu.
Nie myślałem że chcesz bazować swoją uprawę wyłącznie na własnoręcznie zrobionych sadzonkach.
Swoje sadzonki to opcja drugorzędna,pierwsza to profesjonalne sadzonki np e-sadzonka i Krzysiek dobierze ci podkładkę.
Suszi pisze że to rok do przodu,gdybyś posadził teraz wiosną swoje ze sztobrów to śmiem twierdzić że trzy to minimum ,ale w plecy.
Książkowo powinieneś doprowadzić glebę do wymogów winorośli ale nie wszyscy czekają (piszę o sobie) a jak rosną kilka osób widziało (wszyscy nie muszą) co by nie snuć nowych teorii.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Strefa czasowa: UTC + 1