ad1.
Cięcie winorośli wykonujemy późną jesienią, bądź wczesną wiosną, a w zasadzie w końcówce zimy.
Pasierby skracamy za drugim liściem. Liści nie obrywamy (jak są zdrowe), bo one odżywiają roślinę, a także chronią jagody przed silnym słońcem owoce. Co najwyżej 2 tygodnie przed zbiorem odmian ciemnych, wycinamy liście w okolicach gron, by owoce się lepiej wybarwiły.
Arkadia jest odmianą o niezbyt wysokiej mrozoodporności, więc najlepiej ją posadzić przy altanie formując z niej najniższe piętro, by była możliwość zabezpieczenie jej przed mrozem.
ad.2
Ogólnie rzecz biorąc wycinamy 90% lub więcej przyrostów z danego roku. Inaczej z każdego miejsca gdzie był liść krzew spróbowałby wypuścić nowy pęd w przyszłym roku, w następnym znowu itd. Po pewnym czasie mielbyśmy więcej zdrwniałych gałęzi niż liści i owoców - bardzo częsty widok w mojej okolicy
ad3.
Mam Izę Zaliwską o której piszą, że bardzo dojrzała ma bardziej wyrażny posmak labrusca, ale jak na razie mnie, żonie czy dziecią smakują zarówno owoce średnio dojrzałe jak i również te przejrzałe chętnie są wyjadane. Może jak będzie mi owocowało więcej odmian, to po pewnym czasie mój smak się zmieni.
Pewnie jeszcze ktoś bardziej szczegółowo odpowie Ci na pytania, ale ja już muszę iść opryskać śliwy walcząc z robalami.
Pozdrawiam
Sławek