Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 07:12 
przedszkolak
przedszkolak

Czy ktoś stosował agrowłókninę w rzędach? Teoretycznie czarna agrowłóknina będzie "grzać" dodatkowo winorośl. No i odpada problem plewienia :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 08:08 
czeladnik
czeladnik

Nie jest to nowy pomysł - podejrzewam, że połowa desero-maniaków na tym forum używa agrotkaniny (różni się od agrowłókniny). Ja, winiarz :wink: też jej używam: owoce się nie brudzą, chwasty nie rosną, ciepło korzonkom, no i trzyma wilgoć.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 08:55 
mistrz
mistrz

Jako deseromaniak potwierdzam to co powiedział MirekL :) Jedyny mankament to pewien kłopot z okrywaniem krzewów na zimę.

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 08:58 
Kiper
Kiper

no i przyśpiesza plony :D , no włąśnie a czy na zimę zwijacie włókninę, bo ja tak w celu nawożenia dolomitem i spulchnienia ziemi, i jeszcze jedno pytanie kiedy na wiosnę zakładacie (ci co skłądają) tj w jakim terminie bo ja w tym roku założyłem za wcześnie -krzaczkom zrobiło się ciepło i za wcześnie obudziły się pąki-efekt majowe przymrozki dały radę :cry:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 09:13 
mistrz
mistrz

[quote="aguniatarnow"]no i przyśpiesza plony :D , no włąśnie a czy na zimę zwijacie włókninę, bo ja tak w celu nawożenia dolomitem i spulchnienia ziemi, i jeszcze jedno pytanie kiedy na wiosnę zakładacie (ci co skłądają) tj w jakim terminie bo ja w tym roku założyłem za wcześnie -krzaczkom zrobiło się ciepło i za wcześnie obudziły się pąki-efekt majowe przymrozki dały radę :cry:

Prawdę mówiąc nie mam zamiaru jej zwijać. Zamierzam jednostronnie przerzucić ją przez najniższy drut i okryć ziemią, a wiosną pociągając za wystający spod ziemi brzeg agrotkaniny i odrzucając ziemię na swoje miejsce, będzie stosunkowo łatwo odkryć krzewy. Przynajmniej taki mam plan, a praktyka go zweryfikuje :wink:

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 09:38 
czeladnik
czeladnik

Boas czy mógłbyś rozwinąć trochę swój pomysł. Nie bardzo mogę zrozumieć gdzie zamierzasz układać łozy - między agrotkaniną i na to ziemię czy bezpośrednio na podłożu odsłoniętym spod podwiniętego fragmentu agrotkaniny i na to ziemia ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 10:35 
mistrz
mistrz

[quote="YOU_rek"]Boas czy mógłbyś rozwinąć trochę swój pomysł. Nie bardzo mogę zrozumieć gdzie zamierzasz układać łozy - między agrotkaniną i na to ziemię czy bezpośrednio na podłożu odsłoniętym spod podwiniętego fragmentu agrotkaniny i na to ziemia ?

Między agrotkaninę. Ramię i łozy powinny znaleźć się pod dolnym drutem, to przykryję agrotkaniną, a na nią położę ziemię. WIem, że istnieje większe ryzyko rozwoju przeróżnych grzybków, ale liczę, że prewencyjne opryski jesienią i wiosną będą skuteczne. Tym sposobem winorośl będzie okryta ziemią (wprawdzie pośrednio poprzez agrotkaninę), a zarazem agrotkanina pozostanie czysta po odkryciu, samo odkrycie też powinno być łatwiejsze.
Jak już zaznaczyłem taki mam pomysł, ale jak się sprawdzi w praktyce to dopiero się okaże.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 11:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"]
Między agrotkaninę. Ramię i łozy powinny znaleźć się pod dolnym drutem, to przykryję agrotkaniną, a na nią położę ziemię. WIem, że istnieje większe ryzyko rozwoju przeróżnych grzybków, ale liczę, że prewencyjne opryski jesienią i wiosną będą skuteczne. Tym sposobem winorośl będzie okryta ziemią (wprawdzie pośrednio poprzez agrotkaninę), a zarazem agrotkanina pozostanie czysta po odkryciu, samo odkrycie też powinno być łatwiejsze.
Jak już zaznaczyłem taki mam pomysł, ale jak się sprawdzi w praktyce to dopiero się okaże.

Agrotkanina to tworzywo sztuczne. Obawiam się, że Ci się te łozy zapocą i podgniją.
Ja dla estetyki (czystości) agrotkaniny bym nie ryzykował. Tym bardziej, ze to się łatwo myje.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 11:15 
Ekspert
Ekspert

Jedyny minus to chyba koszt.
Ale poza tym u mnie same plusy - zero chwastów, ciepło, grona czysciutkie (nie zachlapane błotem po deszczu).

Ja na zimę agrotkaninę mam zamiar zwinąć.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 11:18 
Ekspert
Ekspert

Nadmierny rozwój korzeni rosowych to zasadniczy mankament.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 11:30 
czeladnik
czeladnik

[quote="Janusz"]
Ja dla estetyki (czystości) agrotkaniny bym nie ryzykował. Tym bardziej, ze to się łatwo myje.
Janusz

Sugerujesz żeby ziemię sypać na agrotkaninę, a na wiosnę spłukać ją wodą pod ciśnieniem :!: :?:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 11:40 
mistrz
mistrz

Janusz"]Ja dla estetyki (czystości) agrotkaniny bym nie ryzykował. Tym bardziej, ze to się łatwo myje.
Janusz[/quote]

Bardziej od estetyki zależałoby mi na łatwym odkrywaniu krzewów na wiosnę :?
Liczyłem na to, że wprawdzie agrotkanina to sztuczne tworzywo, ale jednak jako tako jest przepuszczalna. Skoro jednak mówisz, że to się nie sprawdzi to chyba zweryfikuję swój pomysł, w końcu to twoje zdjęcia zainspirowały mnie do położenia agrotkaniny :wink:

P.S. Spróbuję jednak eksperymentalnie zapocić w ten sposób chociaż jeden krzew. Labruchy mi nie żal, i tak miałem ją wykopać :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 11:55 
czeladnik
czeladnik

[quote="Boas"]

P.S. Spróbuję jednak eksperymentalnie zapocić w ten sposób chociaż jeden krzew. Labruchy mi nie żal, i tak miałem ją wykopać :twisted:

Agrotkanina jest paroprzepuszczalna więc wydaje mi się że ryzyko zaparzenia nie jest zbyt duże.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 11:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="YOU_rek"][quote="Janusz"]
Janusz

Sugerujesz żeby ziemię sypać na agrotkaninę, a na wiosnę spłukać ją wodą pod ciśnieniem :!: :?:
Oczywiście. Od lat tak robię. Żaden problem.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 12:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="YOU_rek"]
Agrotkanina jest paroprzepuszczalna więc wydaje mi się że ryzyko zaparzenia nie jest zbyt duże.

Najpierw będzie nabita ziemią (błotem), potem zmrożona, a potem znów pory będą pozatykane ziemią. ja bym na jej przepuszczalność w takich warunkach za bardzo nie liczył.
Janusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1