Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 04:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 kwietnia 2005, 12:08 
nowicjusz
nowicjusz

Po zimie mam w dwóch donicach łozy o długosci 1,5 m do 2 m po dwie z jednej sadzonki. Pięknie mi wystarowały i juz mam latorośle o długosci około 20 -30 cm. Niemal na kazdym są zawiazki kwiatów. NIe moge sie zdecydować czy je przyciąć i ile. Czy można to zrobić dopiero gdy zawiaża sie kwiaty? Może nie wyszystkie zostana zapylone? Spodziewam sie że muszę ostro ciąć z uwagi na wydolność pokarmową "systemu". Dodam, że zależy mi na zarośnięciu balkonu ale kilka gron byłoby miłym dodatkiem.
Niestety zimę przetrwał tez szkodnik. Co to jest nie mam pojecia. NIepowodował w ubiegłum roku widocznych spustoszeń. Jedyną działalnością są przezroczyste kuleczki, które pokrywały całą roślinkę. podejrzewam że to cos wypija soki i zostawia po sobie takie odchody. Traktowałem to chemią ale nie dało to rezultatu.
Prosze o poradę.

PostNapisane: piątek, 22 kwietnia 2005, 12:14 
Ekspert
Ekspert

Nie zwracaj uwagi na te przeźroczyste kuleczki. Nic nie szkodzą. Co to jest to Ci pewnie wyjaśnią bardziej doświadczeni niż ja, ale u mnie tego jest co roku pełno. Potem gdzieś to gnie, bez żadnego pryskania.

Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 22 kwietnia 2005, 12:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]Nie zwracaj uwagi na te przeźroczyste kuleczki. Nic nie szkodzą.
Pozdrawiam

Te kuleczki to wydzielina hydrokoloidalna , dzieki której krzew pozbywa się zbędnych lub szkodliwych substancji. Jeżeli są to znaczy ,że roslinka ma sie dobrze :D
Trochę się spóźniłeś z przycinaniem , ale lepiej późno niż wcale :?
Napisz jaką masz odmianę.

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 08:45 
nowicjusz
nowicjusz

Niezły obciach z tymi "kulkami". Ale cóż, prawo nowicjusza. :)
Mam dwie odmiany: Aurorę - wystartowała szybciej i ma pąki kwiatowe i Kodrianka -troche sie ślimaczy. Dzięki za informacje, Januszowi też.
Pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 09:21 
czeladnik
czeladnik

No tak Aurora to nie Kodraianka nie ten kaliber :D
Poczekaj Kodrianka jak nie przemarzła to się obudzi

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 11:31 
nowicjusz
nowicjusz

Korzystam z okazji i możliwości innego forum i pochwalę sie swoim "przychówkiem" a przy okazji jeszcze raz powrócę do "przezroczystych kuleczek". http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... w=24673538
Czy ktoś jeszcze z tego forum uprawia winorona na balkonie? Ja mam sporą frajdę z tego :D . Dziękiuję Januszowi za artykuł na ten temat umieszczony na tej stronie w ubiegłym roku roku.

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 12:12 
Ekspert
Ekspert

No to skoro jeszcze raz wracasz do kuleczek, to jeszcze raz Cię uspokoimy: Wszyscy, którzy mają krzewy winorosli w strefie klimatycznej, gdzie wystepuje zima i winorosl przechodzi fazę spoczynku zimowego - wszyscy Ci winogrodnicy mają do czynienia każdej wiosny z tymi kuleczkami. :) To właśnie to co widac na Twoim zdjęciu - chyba juz troche podeschniete . :D

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 13:12 
przedszkolak
przedszkolak

Chwała tej stronie :!: :!:
Na moich roślinkach też są kuleczki ,czyli ma się ok! :lol: A juz się zastanawiałam co to jest i jak sie tego pozbyć?
Ewa

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 10:56 
nowicjusz
nowicjusz

Ewo może również "uprawiasz" winogrona na balkonie?
Ale te winogrona rosną, niektóre owoce maja juz wielkość jednogroszówki. Jeszcze z dwa tygodnie i będę musiał obserwować moich gości wychodzących na balkon na papieroska. :lol:

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 07:38 
Proszę życzliwych o spojrzenie na tą stronkę:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=26441825
W naturze te liście i owoce nie są takie duże. Co dzień przechodze obok płotu gdzie inwazja wonorośli nasila się. A te liscie!
Przy okazji, szkoda że na tej stronie nie można umieszczać swoich zdjęć. Czuję sie jak bym coś przeskrobał. :oops:

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 07:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="Anonymous"]....
Przy okazji, szkoda że na tej stronie nie można umieszczać swoich zdjęć. Czuję sie jak bym coś przeskrobał. :oops:

:?: 8O A kto Ci zabronił?
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 08:28 
czeladnik
czeladnik

Czesc,

jesli uprawiasz winorosle w doniczce, to musisz sie liczyc z tym, ze maja tam troche gorzej niz w gruncie. Stad liscie i owocw beda mniejsze. Niestety wybrales rowniez odmiane, ktora ma sklonnosci do wiazania drobnych jagod.
Masz miejsce na jeszcze jedna doniczke, to kup cos wiekszego, najlepsz bedzie spora skrzynka pod sciana, i zasadz Festivee.

Pozdr.

J.K.

PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 19:55 
Ekspert
Ekspert

Ta donniczka to jest taka trochę mała :roll: Wygląda na maksymalnie 5 litrową. Ja swoje 2 grona Ronda choduję w 10 litrowej donniczce (a to jest jego 3 rok) w przyszłym roku idzie krzaczek do doniczki 20 litrowej i ma mieć nie więcej niż 5-6 gron.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 08:21 
nowicjusz
nowicjusz

Tak, wiem, jest za mała. Na jesieni calość powędruje do skrzyni. Wątpliwości co do podsypywania wzięły sie stąd, że do tej pory widać kilka grudek nawozu. Heńku! jak dożywiasz swoją "winniczkę"? Widze że sztuka w uprawie na balkonie polega na optymalnym dobraniu możliwości (ilość ziemi, miejsca itp.) do radochy (ilośc owoców, wielkość winorośli). Moim zamiarem było wyhodowanie krzewu obrastajacego balkon, jednak to wydaje się niemożliwe. A napewno jest to nie możliwe, gdy sie chce jeszcze mieć z tego owoce (apetyt rosnie w miarę ..hodowania :D ). Pawle, czy przegapiłem możliwości tego forum pozwalające na umieszczanie zdjęć?

Strefa czasowa: UTC + 1