|
[quote="alkor"][quote="lantan"]Alkor oglądałem te płyty poliwęglanowe w jakimś centrum budowlanym i byłem pod wrażeniem, niestety cena zwala z nóg, jakieś 58zł za arkusz. Chyba, żeby dać całe arkusze, a pod nie jakieś poprzeczki drewniane, aby podtrzymać całość konstrukcji(np. przed gradem, czy zalegającym śniegiem). Ale pierwsza myśl jak je zobaczyłem, to dać je na ścianki szklarenki zamiast okien i jakaś konstrukcja z kątowników, ale to też koszt, bo metr takiego kątownika to około 10zł wychodzi. Jeszcze pomyślę i policzę, kalkulując koszta. lantan 58 za arkusz to bardzo tanio, albo cienkie, albo cena za m2, albo jedno i drugie http://www.poliweglan.com/index.php?id=cennik_plyt
Rzeczywiście za grube to nie były, a poza tym ten arkusz miał tak na oko jakieś 1,8mx1,2m. Z tego co zauważyłem to nie były tak przeźroczyste jak szyby, tylko lekko matowe, czyli chyba dające rozproszone światło. Jeśli ta cena 58 to za m^2, to raczej pozostanę przy moich starych oknach, ktorych i tak już nie spieniężę, bo są drewniane, a wszyscy teraz zakładają plastiki. Dzięki za link do poliwęglanu, który dokładnie obejrzę. Pozdrawiam lantan
|