Teraz jest środa, 14 maja 2025, 23:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2019, 17:16 
Kiper
Kiper

newrom napisał(a):
Niech mu w pierwszym roku się zrobi solidna bryła korzeniowa w tym dołku, w przyszłym korzenie pójdą poza dołek szukać wody. Nawet jeśli składników jest pod dostatkiem, ale warunki sprzyjają rozwojowi korzeni, to korzenie będą rosły.
Gorzej gdyby miał glinę, wtedy taki dołek robi się czymś w rodzaju donicy i korzenie nie wychodzą poza :(
A, przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz. Solidne podlewanie gleby przepuszczalnej, powoduje wypłukiwanie składników odżywczych. Co może wyjałowić.

Jeśli chcemy zmienić ziemię pod rośliną to zawsze trzeba tą nową lepszą ziemie przemieszać z obecną glebą, po to żeby warunki wodno-powietrzne były podobne. Inaczej mogą się tworzyć jakieś "mini bagienka" albo wypłukiwanie wartościowych składników.

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 09:24 
przedszkolak
przedszkolak

Krzew nadal stoi w miejscu...obok niego po jednej i drugiej stronie pięknie rosną inne krzewy,posadziłem obok niego nowa młoda sadzonke..jak nei odbije na przyszły rok to trezba bedzie wykopać i zobaczyć...bardzo to dziwne bo to był najwiekszy najmocniejszy krzew.
suszi...no własnie to co robić jesli ma sie taka glebe jak ja...20 cm humusu chociaz to w sumei taki ciemny piasek,potem jakies 50 cm żółtego piasku czystego..potem 10 cm warstwa takiej rudej czerwonej gleby dosyć twarda..ale przepuszczalna..i potem 1,5 metra czystego piasku dosłownie takiego jak na plazy..potem zaczyna sie woda i ..żwirek o frakcji 5-10 mm az do 7 metrów ( wiem bo wierciłem studnie). Jak taka glebe ,,zrobić ,,? Chyba że zostawic jak jest.

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 17:57 
Ekspert
Ekspert

Mam problem odwrotny 7 metrów samego iłu ilastego i ani jednego kamyczka - głębiej nie wiem wiertło się skończyło...
Muszę walczyć z napowietrzaniem wierzchniej warstwy (głębokie motykowanie) wtedy korzenie jakoś idą głębiej.

U Ciebie trzeba dodawać każdą ilość próchnicy (kompost, zielone) i mieszać z rodzimą glebą innej rady nie ma. Korzenie same chętnie pójdą w dół, aż do warstwy wodonośnej. Pokarm ma dyfundować z góry w dół - coś tam posypiesz i wymieszasz co roku.

Trochę cierpliwości i będzie dobrze.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 10:56 
przedszkolak
przedszkolak

dzięki tak własnie robie..choc idzie to powoli..:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1