Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 05:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 14:21 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):
U mnie ukorzenianie na pasie z czarnej folii się nie udało,w tym roku,jak i rok wcześniej.
Powód jest bardzo prozaiczny-2,3 tygodnie maja to nieustanne opady deszczu i temperatura w okolicach 5-10 stopni.Gleba gliniasta,mimo,że ja rozlużniłem i zrobiłem pryzmę,to jednak 90% podkalusowanych patyków zgniło.
P.

A może namiocik foliowy by pomógł... idąc za przykładem Kapitana.
Ja na wiosnę zamierzam dać takowy ukorzenianym patykom - wystarczy kilka łat i parę metrów folii.

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 15:09 
mistrz
mistrz

mysle, ze bede ukorzenial na 2-sposoby - jeden, ktory opisywalem - juz w polowie lutego, reszte jak uda mi sie przetrzymac pod czarna folia, dodatkowo zrobie prawdopodobniej namiocik z agrowlokniny.

A co z reszta? Jak myslicie_ pryesadyac czy zostawic szpalery tak jak sa?

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 15:22 
Kiper
Kiper

WinaMarcina napisał(a):
...A co z reszta? Jak myslicie_ pryesadyac czy zostawic szpalery tak jak sa?
Zdecydowanie przesadzić, liczy sie efekt docelowy, płn-płd--> rządzi. 8)

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 19:27 
Ekspert
Ekspert

Moja przygoda z ukorzenianiem sztoberków winorośli zaczęła się w tym roku. W marcu wykonałem mnożarkę według projektu z tego forum i początkiem kwietnia włożyłem pierwszą partie sztobrów .Po trzech tygodniach sadzonki z dobrze wykształconymi,ale delikatnymi korzeniami przesadziłem do butelek po wodzie mineralnej wypełnionych ziemią (próchnica + piasek ,2/1).Przesadzone do butelek sadzonki ulokowałem na parapetach okiennych,aby miały dostęp do światła i ciepła. Widok kilkuset sadzonek pięknie rosnących zdominował klimat i wystrój mieszkania, we mnie budził nadzieję i dumę a w mojej żonie rozpacz ( dobrze,że większość czasu parapetowej wegetacji moich roślinek była za granicą ).W tym czasie mnożarka przygotowywała następne sadzonki.Te drugą partie miałem sadzić prosto do gruntu,ale pogoda nie pozwoliła,więc poszły również do butelek,ale w stadium kalusa. Miałem plan przesadzenia sadzonek na pas spulchnionej ziemi i okryć czarną folią,ale obawiałem się czy podczas przesadzania sadzonek z butelek nie uszkodzę zbytnio systemu korzeniowego - po 20 maja sadzonki były już w fazie znacznego wzrostu,szczególnie te z pierwszej partii ukorzeniania. Postanowiłem zrobić eksperyment i wsadzić sadzonki w butelkach do miejsca dalszej wegetacji. Odciąłem ostrym nożykiem dna plastikowych butelek i włożyłem sadzonki w butelkach do ziemi obsypując ziemią do wysokości 1/3 butelki.Kilka tygodni temu wykopałem sadzonki w doskonałej formie (dobrze rozwinięty system korzeniowy)Ponad dwieście wysadziłem do gruntu,reszta w piwnicy czeka do wiosny do dalszego wysadzenia i upłynnienia. szkoda,że nie robiłem foto relacji..!Podany tutaj sposób ukorzeniania winorośli jest kolejnym przykładem z wykorzystaniem butelek plastikowych po wodzie mineralnej.Może moje doświadczenia dla kogoś będą przydatne w rozwijaniu pasji i przygody z winoroślą. Jest to mój pierwszy post,więc pozdrawiam wszystkich dziękując za wiedzę oraz bogactwo doświadczeń,którymi bezinteresownie się dzielicie -serdecznie POZDRAWIAM ! Janek :wink:

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 19:56 
Ekspert
Ekspert

Janku cieszę się, że Ci się udało z ukorzenianiem i mam prośbę wpisz w profilu swoją lokalizację(taki tu mamy zwyczaj) bo to pomoże innym użytkownikom forum w ocenianiu warunków uprawy winorośli na Twoim terenie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1