Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 06:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2017, 20:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 maja 2009, 01:00
Posty: 20
Lokalizacja: Koło
Witam.

Winniczka ok. 100 winorośli, planowane:
2 "duże" nastawy: solaris (34szt.) i regent (34szt.),
2-4 "małe" nastawy muscaris(17szt)/ew. z solaris, rondo(17szt.)/c.cortis(17szt.)/c.cantor(17szt.)/ew. z regent.
Obecnie 3 rok, pierwsze owocowanie.

Przymierzam się do zakupu:
1) 2 x zbiornik ze stali nierdzewnej 100l (na "duże" nastawy, "małe" - szkło)
2) hydroprasa - rozpatruję Lancman 35l, ewentualnie GRIFO 20/40l
3) młynkoodszypułkowarka ręczna Grifo DMAI - stal nierdzewna, lub BABY MANO INOX

Sprzęt amatorski, ale bez większego kompromisu, i z założeniem, że nie zechcę go zmienić za kilka lat.
Proszę o sugestie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2017, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbiorniki 100 litrów zbyt duże. Połowa pojemności wystarczy.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2017, 23:13 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
100 winorośli to max 150 kilogramów winogron i 100 litrów wina. Jak sie zniechęcisz to sporo kasy utopisz .
Ale życzę powodzenia

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 07:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5459
Lokalizacja: Łódź i okolice
mikim po co Ci takie duże zbiorniki? Z 34 krzewów będziesz miał ok 65kg czyli ok 40l soku. Jeśli chcesz robić gronowe (nie lać wody) to wystarczą o połowę mniejsze.Chyba, że w perspektywie masz powiększenie nasadzeń tej samej odmiany(jeśli chcesz robić tylko odmianowe).

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2019, 12:32 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 5 września 2017, 07:09
Posty: 93
Lokalizacja: Lipsk (nad Biebrzą)
Czy ktoś z Was fermentuje/maceruje w beczkach plastikowych, takich np. do kiszenia kapusty? Myślę, że nie powinna w jakiś sposób źle oddziaływać na wino. Potrzebuje tańszej alternatywy dla nierdzewki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2019, 13:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2008, 01:00
Posty: 24
Lokalizacja: Zaręby, gm. Żabia Wola, pow. Grodzisk Mazowiecki, mazowieckie
Używam takich https://www.olx.pl/oferty/q-beczka-teflon/. Bardzo dobre do utrzymania w czystości. Wada to nieprzyjemny zapach bezpośrednio po zakupie ale wystarczy zalać do pełna wodą i potrzymać tak ze 24h. Zapach się ulatnia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2019, 14:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5459
Lokalizacja: Łódź i okolice
Też używałem podobnych beczek, z tym że były po laktozie to zapachu nie było. Teraz nie robię już takiej ilości to wystarczą mi wiadra fermentacyjne.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2019, 15:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Szlumf napisał(a):
Używam takich https://www.olx.pl/oferty/q-beczka-teflon/. Bardzo dobre do utrzymania w czystości. Wada to nieprzyjemny zapach bezpośrednio po zakupie ale wystarczy zalać do pełna wodą i potrzymać tak ze 24h. Zapach się ulatnia.
W tych beczkach to śmierdzą uszczelki, wywaliłem je wszystkie. Co do zapachu to wcale nie było tak kolorowo, że woda i 24h. Używam tych beczek do fermentacji piwa od dawna, myte różną chemią ale dwie jeszcze delikatnie zalatują.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2019, 15:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Erikos napisał(a):
Szlumf napisał(a):
Używam takich https://www.olx.pl/oferty/q-beczka-teflon/. Bardzo dobre do utrzymania w czystości. Wada to nieprzyjemny zapach bezpośrednio po zakupie ale wystarczy zalać do pełna wodą i potrzymać tak ze 24h. Zapach się ulatnia.
W tych beczkach to śmierdzą uszczelki, wywaliłem je wszystkie. Co do zapachu to wcale nie było tak kolorowo, że woda i 24h. Używam tych beczek do fermentacji piwa od dawna, myte różną chemią ale dwie jeszcze delikatnie zalatują.

Ja wietrzę. Wystarczy je zostawić na kilkanaście dni i pod wpływem powietrza zapach znika.
Ja w takich fermentuję/maceruję miazgę - nie utlenia się.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO