Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wymiary pras
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 11:18 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 13
niech mi ktos powie jakiej wielkosci sa szpary miedzy deseczkami w prasach euro-winu. czy sa to dobre prasy i czy na prawde az takie znaczenie ma to czy sa w niej obejmy nierdzewne czy zwykle


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 11:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="cegla"]niech mi ktos powie jakiej wielkosci sa szpary miedzy deseczkami w prasach euro-winu. czy sa to dobre prasy i czy na prawde az takie znaczenie ma to czy sa w niej obejmy nierdzewne czy zwykle
szpary mają 3 mm a obejmy są malowane też więc to chyba nie problem ale wkręty chyba powinny być nierdzewne....

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 11:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 13
więc porzeczki da rade bez problemu wycisnąc ??? bo widzialem prase z biowinu to byla totalna pomylka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 11:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="cegla"]więc porzeczki da rade bez problemu wycisnąc ??? bo widzialem prase z biowinu to byla totalna pomylka
czyli jakie masz uwagi do pras z biowinu

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 16:33 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 22 grudnia 2004, 01:00
Posty: 172
Lokalizacja: Dynów podkarpackie
Leszku_B możesz podać wymiary dębowej listewki w koszu prasy (grubość, podstawa dolna i górna, wysokość)?

_________________
winniczka
N = 49°48'37,8''
E = 22°13'51''
Pozdrawiam LeszekVII


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 17:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="LeszekVII"]Leszku_B możesz podać wymiary dębowej listewki w koszu prasy (grubość, podstawa dolna i górna, wysokość)?

Wybaczcie ale ja takiej prasy nie posiadam tylko pewne informacje są na stronie euro-winu - niestety wymiarów listewek nie ma..... :lol: natomiast ja myślę że trochę przesadzacie w tak dokładnym kopiowaniu tych modeli handlowych. Ja w zeszłym sezonie dla treningu zrobiłem kosz z litewek sosnowych o wymiara przekroju poprzecznego 2x2,4cm i wysokosci kosza 40cm. Doszedłem do wniosku że szczeliny dla tłoczenia winogron powinny być jak najmniejsze bo wydaje mi się że nie będzie się niszczył materiał w którym bedziemy dokonywać tłoczenia. Ponadto kosze powinniśmy mieć o kilku wymiarach i do różnych kolorów winogron. Więc i wymiary do każdych listewek będą inne bo zależne od średnicy tłoka i wysokości kosza. No a na koniec powiem że na dzień dzisiejszy mam roczny kosz i śrubę z nakrętką no a reszta dopiero w planach...... 8O

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 05:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Leszek_B"]...Ponadto kosze powinniśmy mieć o kilku wymiarach i do różnych kolorów winogron...

A weź i mi to logicznie uzasadnij. Do różowych też musi być oddzielny kosz? A umycie nie wystarczy?
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 07:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Pawel"][quote="Leszek_B"]...Ponadto kosze powinniśmy mieć o kilku wymiarach i do różnych kolorów winogron...

A weź i mi to logicznie uzasadnij. Do różowych też musi być oddzielny kosz? A umycie nie wystarczy?
Pozdrawiam,
Paweł różowe i czerwone to ten sam kosz ale białe po czerwonych to różnie chyba może być. Zresztą wszystko zależy jak jest zabezpieczone drewno przed wsiąkaniem moszczu... No i praktyka wszystko pokaże bo to są moje domysły. Zresztą jeśli nikomu nie przeszkadza że biąłe wino może odrobinke być różowe gdy kosz coś barwnika odda to nie ma sprawy ..... Kosze Euro-winu są zabezpieczone woskiem pszczelim - może ktoś wie gdzie coś takiego można kupić lub jaki inny środek można zastosować?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 08:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Jak masz pieniądze i fanaberię to sobie możesz stosować do każdej odmiany inny kosz. :lol: :wink: Możesz też za każdym razem woskować klepki w koszu - ale to niewiele daje. Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby zabarwione klepki zabarwiły mi białe wino. Po tłoczeniu prasę trzeba dobrze umyć i wysuszyć - to wszystko!

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 08:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"]Jak masz pieniądze i fanaberię to sobie możesz stosować do każdej odmiany inny kosz. :lol: :wink: Możesz też za każdym razem woskować klepki w koszu - ale to niewiele daje. Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby zabarwione klepki zabarwiły mi białe wino. Po tłoczeniu prasę trzeba dobrze umyć i wysuszyć - to wszystko!

No i dzięki - za radę praktyka :D i tym sposobem trochę kasy zostanie na coś innego...

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2006, 07:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 13
czyli jakie masz uwagi do pras z biowinu

no jesli chodzi o prasy biowinu to maja szpary jak row marianski i sa niestabilne jak holera!!!
a mam pytanie odnoscie intensywnosci koloru jesli robie z czerwonych winogron - jak lapiecie odpowiednii????????????


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2006, 07:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="cegla"]czyli jakie masz uwagi do pras z biowinu

no jesli chodzi o prasy biowinu to maja szpary jak row marianski i sa niestabilne jak holera!!!
a mam pytanie odnoscie intensywnosci koloru jesli robie z czerwonych winogron - jak lapiecie odpowiednii????????????


Regulujemy to czasem fermentacji w miazdze. Najintensywniejszy kolor jest po ok 6 do 8 dniach (średnio tydzień), wcześniej jest mniej intensywny, ale jest tez mniej garbnikow> Przy fermentacji miazgi powyżej tygodnia część barwnika wypada z osadem - kolor jest mniej intensywny, ale trwalszy i jest więcej garbnikow w winie.

Pozdro,
D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2006, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="DarekRz"]...Przy fermentacji miazgi powyżej tygodnia część barwnika wypada z osadem - kolor jest mniej intensywny, ale trwalszy i jest więcej garbnikow w winie.

Pozdro,
D

Skoro odezwał się fachowiec to go pociągnę za język :D
Co oznacza termin powyżej tygodnia :?:
Poproszę o przykłady. Bo na przykład brak koloru u Wiszniowych nie jest problemem (Wiszniowyj Rose chyba nie byłoby jaśniejsze od rasowego burgunda). Natomiast garbników mogłoby być nieco więcej (rok temu macerowałem 8 dni). Czy stosowałeś kiedyś na prawdę długą macerację (koło 14-20 dni), jakie to niesie ze sobą zagrożenia? Mam wrażenie, że wino jest bezpieczne dopiero po hydraulicznym zamknięciu.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 10:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 13
hmmmmmmmm DAREK Rz odpowiedz bo mnie tez to interesii !!! ale sadze ze na to nie ma jakiejs jednej reguly!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wymiary pras
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 06:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="Pawel"][quote="DarekRz"]...Przy fermentacji miazgi powyżej tygodnia część barwnika wypada z osadem - kolor jest mniej intensywny, ale trwalszy i jest więcej garbnikow w winie.

Pozdro,
D

Skoro odezwał się fachowiec to go pociągnę za język :D
Co oznacza termin powyżej tygodnia :?:
Poproszę o przykłady. Bo na przykład brak koloru u Wiszniowych nie jest problemem (Wiszniowyj Rose chyba nie byłoby jaśniejsze od rasowego burgunda). Natomiast garbników mogłoby być nieco więcej (rok temu macerowałem 8 dni). Czy stosowałeś kiedyś na prawdę długą macerację (koło 14-20 dni), jakie to niesie ze sobą zagrożenia? Mam wrażenie, że wino jest bezpieczne dopiero po hydraulicznym zamknięciu.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł

Termin jest trochę orientacyjny - zależy także od szybkości fermentacji (czyli uzytych drożdży i temperatury) bo jest wypadkową czasu i stężenia alkoholu w nastawie. Zarówno antocyjany (barwniki) jak i taniny (garbniki) lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. Z tym, że antocyjany również w wodzie rozpuszczają się dość dobrze a taniny słabo. W związku z tym następuje najpierw przechodzenie do nastawu barwników. W warunkach w jakich zazwyczaj prowadzi się fermentację win czerwonych (czyli w temp. ok. 20- 22 st.C - max 25) po ok. tygodniu - do 10 dni stężenie antocyjanów jest maksymalne - dalej raczej spada z tego powodu,że do nastawu uwalniają się wypłukane alkoholem garbniki, które wiązą się z antocyjanami. Ponieważ i jedne i drugie należą do grupy polifenoli - połączone łańcuchy naturalnych polimerów są tak duże, że część z nich wypada do osadu. Barwa wina jest więc słabsza po długiej fermentacji miazgi niz po czasie ok. tygodnia. Trzeba jednak wiedzieć, że niezwiązane z taninami barwniki polimeryzują szybciej, przyłączając dalsze cząstki antocyjanow - i takie niezwiązane z garbnikami barwniki wypadają szybciej niż związane. Dlatego barwa wina po dłuzszej fermentacji miazgi jest nieco słabsza, ale za to trwalsza.

Oczywiście są odmiany o tak intensywnej barwie moszczu, że tej różnicy między tygodniem a dwoma czy trzema nie widać gołym okiem.

Przykładem może być Marechal Foch. Jest odmianą o silnie zabarwionym moszczu, ale małej ilości garbników. Np. w roku 2003 fermentowałem go 3 tygodnie w miazdze - garbniki dało się wyczuc ale barwa była ciemnoczerwona - do blado purpurowej najwyżej. W latach nastepnych fermentowałem 8 i 12 dni - barwa wyraźnie mocniejsza - rocznik 2005, który przetrzymałem na krzaku do 9 października miał na tyle duzo barwnika, ze mimo odrobinę dłuższej fermentacji miazgi (12 dni) barwa jest smoliście fioletowo-purpurowa a garbniki da się już wyczuć.

Miazgę fermentuję zawze w pojemniku fermentacyjnym przynajmniej o 1/3 wiekszym niz objętość miazgi - chodzi mi o to, aby nad miazga była duża poduszka z CO2. Co prawda moje pojemniki z PE mają w pokrywach korki i rurki z zamknięciem hydraulicznym, ale i tak bąbelki w rurce są wyraźne tylko w czasie fermentacji burzliwej - po tygodniu ciśnienie gazu jest za słabe i wydostaje się głownie przez nieszczelności pokrywy. Siarkuję miazgę przed fermentacją i jeszcze nie mialem klopotow z zepsuciem nastawy przy dłuzszej fermentacji (wazna jest ta duża poduszka CO2 nad powierzchnią miazgi).

Ostatnio pojawiły sie gumowe zamknięcia do balonow z szeroką szyjką Biowinu - dobre rozwiązanie do długiej fermentacji miazgi - ale zamieszać balonem bez otwierania to mozna najwyżej 15-20 l - a czapę trzeba rozbic od czasu do czasu.

Pozdrawiam
Darek

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO