Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ustawa winiarska
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 14:15 
Witam Szanownych uczestników forum.
Przeczytałem ( wydaje mi się starannie ) ustawę i ni w ząb nie mogę pojąć jak rozpocząć legalne prace przy założeniu winnicy a następnie legalną produkcję wina.
Czy mógłbym prosić o praktyczne rady.
Grabin.

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 14:51 
Kiper
Kiper

A gdzie to można przeczytać?

Link jakiś?

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 14:59 
Kiper
Kiper

Na przykład tutaj: http://www.instytutwina.pl/prawo.htm

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 15:13 
Kiper
Kiper

[quote="Grabin"]Witam Szanownych uczestników forum.
Przeczytałem ( wydaje mi się starannie ) ustawę i ni w ząb nie mogę pojąć jak rozpocząć legalne prace przy założeniu winnicy a następnie legalną produkcję wina.
Czy mógłbym prosić o praktyczne rady.
Grabin.

Bo do tego nie wystarczy sama ustawa winiarska. Musisz spełnić jeszcze wiele wymogów wielu innych ustaw dotyczących sadownictwa, uprawy, rodzaju prowadzonej działalności, cła i podatków, praw autorskich, przepisów BHP, p-poż, san-epid, przepisów unijnych i trudno powiedzieć jeszcze czego, bo nikt się jeszcze w tym nie połapał. Konia z rzędem temu, kto to wie.
Sprawa nie jest taka prosta.
Po pierwsze musisz mieć legalne sadzonki odpowiednich odmian (choć nie do końca jest to jednoznacznie określone),
po drugie musisz prowadzić działalność gospodarczą,
po trzecie musisz zapewnić nadzór celny,
po czwarte ... ale tamte już wystarczą, ażebyś wina legalnie nie mógł zrobić bo nie będzie cię na to stać.

Czy są może wśród nas prawnicy? którzy mogliby pomóc w rozwikłaniu tego problemu.

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 15:38 
Kiper
Kiper

Bez sensu, że się wchrzaniają jakie trzeba mieć sadzonki, jakie odmiany.

Sadzonki sam sobie mogę zrobić, a jak będę miał złe odmiany to mój ból jeśli kiepskie wino zrobię, najwyżej będę sprzedawał obszczymurkom po 1 zł/litr :-).

Państwo powinno stworzyć warunki, a nie dyktowac jakie odmiany, bo na tym powinno mi zależeć, aby sprzedać swój towar.

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 17:07 
czeladnik
czeladnik

W pełni się zgadzam z tą opinią!
Jeszcze gdyby te odmiany były odpowiedznie, to nie byłoby tyle sprzeciwu. Ale z Rielslinga to ja dobrego wina nie zrobie :evil:

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 17:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="Agent0700"]

Sadzonki sam sobie mogę zrobić, a jak będę miał złe odmiany to mój ból jeśli kiepskie wino zrobię, najwyżej będę sprzedawał obszczymurkom po 1 zł/litr :-).

Oczywiście pod warunkiem, że doliczysz do tego 1,40 zł/litr akcyzy i doliczysz do tego razem 22% Vat i będziesz miał działalność gospodarczą i uregulowany stosunek do ZUS - minimalnie zapłacisz tylko około 150zł miesięcznie ubezpieczenia zdrowotnego (jeśli już zakład za Ciebie pozostałe składki ZUS płaci). No i oczywiście pozostałe snepidid, straż pożarna urząd celny i laboratorium załatwisz żeby Ci się nie wtrącały :lol: :lol: :lol:

No chyba, że będzie to gospodarstwo agroturystyczne i sikacza nie będziesz sprzedawał ale robił np "konsultacje w uprawie i domowym wyrobie win"

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 17:38 
Kiper
Kiper

Wydrukuję sobie dyplom z tytułem "Wielki Fachuwiec od Degustowania Wina i Wyrobów Owocowych Winopodobnych" w skrócie WFDWiWOW i będę urządzał degustacje :-)

Wstęp 30 zł, a wina do oporu :-)

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 17:41 
mistrz
mistrz

To strażaki tez stoją w kolejce po swoje "małe conieco"? 8O

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2005, 18:32 
Kiper
Kiper

[quote="JurekJ"]To strażaki tez stoją w kolejce po swoje "małe conieco"? 8O

Jak działalność gosp. i np laboratorium, skład celny i ... to tak :D
No chyba że będziesz organizował im co miesiąc "wykłady z/o ... degustacji win ? :) :D :lol:

PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 14:53 
Witam
Dziękuję wszystkim za odpowiedż na nurtujace mnie pytania lecz chyba Tomekk ( czeladnik ) znalazł rozwiazanie .
Faktycznie gdyby wśród nas znalazł się prawnik to pewnie rozwiązał by praktycznie te problemy.
Najtrudniejsza kwestia, wydaje się pomijana to uruchomienie składu celnego.
Bariery organizacyjne i wymagane zabezpieczenia lokalowe i finansowe po to aby uzyskać zgodę na prowadzenie składu celnego, są po to tak skomplikowane aby odechciało się zwykłym obywatelom na prowadzenie działalności w tym zakresie.
Chyba przez długie lata pozostaniemy w ogonie innych krajów gdzie normą jest przydomowa produkcja wina w tym na sprzedaż.

Pozdrawiam.
Grabin

PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 16:40 
Kiper
Kiper

[quote="Grabin"]... lecz chyba Tomekk ( czeladnik ) znalazł rozwiazanie .

Tomek ma poważne plany, więc jest nie jako zmuszony "trzymać rękę na pulsie". Ja z roślinkami jestem związany zawodowo ale "te" sprawy równie mocno co Tomka mnie interesują. A te :wink: nie całkiem poważne tony wypowiedzi wynikają z chęci rozluźnienia tematu. Bo jest on poruszany od wielu lat i jak Byśmy wypisali co, jak i za ile trzeba załatwić to nikt by ani jednego krzaczka nie posadził.
[quote="Grabin"]... Chyba przez długie lata pozostaniemy w ogonie innych krajów gdzie normą jest przydomowa produkcja wina w tym na sprzedaż.
Jest nadzieja :)
Są jeszcze ludzie co prą do przodu.
W Jaśle od 05.XI.2005 będą Międzynarodowe Dni Wina.
W programie m.inn. : „Praktyczne prawo winiarskie dla małych gospodarstw winiarskich w Republice Czech, Austrii, Słowacji, Niemiec, Węgier, Włoch i Polsce”, regulacje dotyczące obciążeń podatkowych i skarbowych działalności winiarskiej, regulacje prawne dotyczące zezwoleń do prowadzenia działalności winiarskiej „Problematyka dotycząca prawa winiarskiego w Unii Europejskiej”
Look: http://www.euro-win.pl/dni_wina2005.htm
Będzie dobrze :wink:

PostNapisane: środa, 26 października 2005, 12:00 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Program ciekawy tylko szkoda, że nie będę na konferencji - ciekaw jestem jakim torem potoczy sie rozmowa?

PostNapisane: środa, 26 października 2005, 13:45 
czeladnik
czeladnik

[quote="Grabin"]
Najtrudniejsza kwestia, wydaje się pomijana to uruchomienie składu celnego.

Chodzi chyba nie tyle o skład celny, co skład podatkowy a to dwa różne pojęcia. Dostaje się numer akcyzowy i tyle, po spełnieniu kilku formalnych wyrobów (jeśli dobrze kojarzę to nawet o niekaralności zarządu). Nie jest to zbytnio skomplikowane. Pozostaje jeszcze wpłata zabezpieczenia akcyzowego i tu już problem pojawić się może, bo czasem kwoty zabezpieczeń jakich życzą sobie urzędnicy są kompletnie od czapy.

PostNapisane: środa, 26 października 2005, 14:55 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
A ja jestem optymistą w "tym temacie".
Nie sądzę, bynajmniej, że nasi ustawodawcy zdążą w tym tysiącleciu spłodzić cokolwiek rozsądnego i uprościć prawo dotyczące winiarstwa, tak, jak to jest choćby w Czechach, na Słowacji czy Węgrzech.
Ja po prostu widzę, jak działa nasze prawo w praktyce.
- Mamy listę odmian dozwolonych? - Mamy!
- Mamy chociaż jednego urzędnika zdolnego odróżnić Pinot Noir od wierzby energetycznej? - Nie mamy!
Widzieliście te cudowne paszporty sadzonek? Widzieliście faktury naszych wielkich szkółkarzy? Napisać "winorośl właściwa" na paszporcie podpiętym do faktury za piętnaście odmian v.v., mieszańców i labruchy naszym urzędnikom nie sprawia najmniejszego kłopotu.
Jestem zupełnie pewien, że długo jeszcze będzie można zarejestrować "winnicę" obsadzoną wierzbą, handlować winem bez żadnych zezwoleń czy to w gospodarstwach agro, czy na pseudodegustacjach, czy wg dowolnego innego pomysłu.
Kłopot będą mieli, jak zwykle, tylko ci naprawdę uczciwi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1