Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 14:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 października 2005, 16:12 
Witam.
Oczywiście Patricus ma rację to mój czeski bład, nie skład celny a podatkowy.
Numer akcyzowy wymagany jest przy uruchamianiu składu podatkowego.
( Obecnie) uruchomienie składu podatkowego jest bezwzględnie wymagane przy produkcji wszelkich napojów zawierających alkohol.
Natomiast co do stwierdzenia że procedura nie jest skomplikowana - to życzę powodzenia!.
Zasięgałem opinii w Urzędzie Celnym, wymagania jakie trzeba spełnić od procedur skarbowych przez podanie wielkości planowanej produkcji, po dysponowanie odpowiednim opomiarowanym wyposażeniem, przyprawiają o ból głowy.
Paranoja.

Pozdrawiam Grabin

PostNapisane: czwartek, 27 października 2005, 19:36 
Ekspert
Ekspert

Nie chciałem za bardzo temtu ruszać bo niestety kompletnie nie znam szczegółow. Ale zielonogórskie środowisko ma ponoć jakiś patent na sprzedaż wina w formie gospodarstwa agroturystycznego bez tych wszystkich udogodnień z koncesjami, składami i tym podobnymi udogodnienimi. I to wcale nie są małe ilości bo obiło mi się o uszy jakieś 25 tyś litrów (ale może raczej to było 2,5 tyś :roll: ). Niestety jak wyżej napisałem szczegółów nie znam bo rozmowa była dokładnie na schodach i w kompletnym "przeciągu".

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 23:08 
poważne pytanie czy ta ustawa z 2004 roku do której jest link na winogrona.pl weszła już w życie bo nie wiem napisałem do agencji rynku rolnego do inspekcji nasiennictwa i nic zupełnie nic zero odzewu ;fakane urzędasy:
1STGREEN słuchaj bo jak sądze uczestniczysz w różnych akcjach a ja skromnie ,poważnie również jestem podejżany politycznie więc chcę wiedzieć , uczestniczyć obcować z tematem mam więc ja do ciebię prośbe jakby jakaś akcja się kroiła np: jak ta w jaśle daj mi znać innych również proszę o informację dzięki
poz
zbigu

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 09:26 
Witam Panów po długim czasie.
Otóż przeczytałem w Przekroju z dnia 05 stycznia 2006 infomację w dziale" biznes magazyn Mosza" ...Polacy mogą już oficjalnie produkować i sprzedawać wina z winogron uprawianych na krajowych plantacjach..."oraz że "... już około 2000 gospodarstw zajmuje się tym w Polsce ...",
mam do Was pytanie czy od grudnia ub. roku coś wiadomo o gwałtownej zmianie polskiego prawa i faktycznie bez żadnych utrudnien można w Polsce z v.v. produkować i wprowadzać do obrotu wino, czy pan Tadeusz Mosz skądinąd dobry dziennikarz pływa we mgle.
Na marginesie Mosz powołuje się na opinię Pana Romana Myśliwca tak sądzę, przez zamieszczenie nad tekstem jego zdjęcia .
Czy Pan Myśliwiec zechciałby wypowiedzieć się w tej sprawie.
Pozdrawiam. Grabin.

PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2006, 18:50 
nowicjusz
nowicjusz

[
Cytuj:
Czy Pan Myśliwiec zechciałby wypowiedzieć się w tej sprawie.
Pozdrawiam. Grabin

Pan Roman nie uczestniczy na forum , temat przesłałem mu email-em,czekamy na odp. ...

PostNapisane: niedziela, 28 maja 2006, 18:54 
nowicjusz
nowicjusz

Z tego co wyczytałem tu i tam to legalna dystrybucja własnego wina w polsce praktycznie nie jest możliwa... :( Problem sprowadza się do tego, że każdy mały winiarz podlega takim samym przepisom jak wielki polmos. Praktycznie nie daje to możliwości jakiegokolwiek zarobku więc każdy daje sobie spokój. Nawet tacy zapaleńcy jak Myśliwiec z Jasła nie ma możliwości sprzedawania swoich win których ponoć ma tysiące butelek.
Myśliwiec jednak nie dał za wygraną i od kilku lat walczy o zmianę prawa tak aby zachęcało winiarzy do produkcji i dawało im możliwość prowadzenia legalnej dystrybucji.
Z tego co słyszałem udało się ponoć nadać Polsce status "kraju winiarskiego"
(Innymi słowy: posłowie uznali, że od tej pory wyporodukowanie wina w naszym kraju jest wykonalne - wcześniej nie było)
Dzięki temu można zmienić ustawę i Myśliwiec ma być kimś w rodzaju konsultanta przy tworzeniu tej ustawy.
Ale kiedy to dojdzie do skutku......

PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2006, 12:11 
Kiper
Kiper

Bez obrazy ZIGGI ale te nowości trochę ... wczorajsze.

PostNapisane: środa, 31 maja 2006, 16:05 
nowicjusz
nowicjusz

Pewnie że wczorajsze! Chyba nawet z lutego jak dobrze pamiętam.
A może Ty masz jakieś nowsze?
Przeleciałem powierzchownie ustawę i w sumie nic nowego tam nie znalazłem.

PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 07:01 
Kiper
Kiper

O to właśnie chodzi - od lutego nic nowego.

PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2006, 17:47 
nowicjusz
nowicjusz

przyszedł mi do głowy taki pomysł:
Możę gdyby kilku lub więcej winiarzy zrzeszyło się w coś na kształt spółdzielni? Może wtedy udałobysię te chore obciążenia rożłożyć na kilku i byłoby możliwe coś na tym zyskać? Jedna centrala, jedno laboratorium, jeden numer akcyzowy itd...
Oczywiście przy założeniu że każdy produkuje swoje marki.
Co o tym myślicie?

PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2006, 20:06 
Kiper
Kiper

Wygląda na to, że jednak coś sie dzieje. http://www.instytutwina.pl/konwent.htm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1