Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 12:14 
czeladnik
czeladnik

Chciałem się zapytać, co myślicie na ten temat. Moim rodzicom niedawno popsuła się lodówka i nie warto jej naprawiać. Ma dwie komory, jedna mała (zamrażalnik) i druga większa o wymiarach 95cm x 50 cm x 43 cm (dł x szer x gł), co myślicie o przerobieniu tej większej komory na ukorzeniarkę, którą i tak miałem w planach niedługo zrobić. Czy widzicie jakieś problemy w tym "projekcie"? :P

PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 12:38 
Ekspert
Ekspert

NoolaN napisał(a):
Czy widzicie jakieś problemy w tym "projekcie"?

Tak waga :lol:
Bez wyciąganej jednej ścianki nie wyciągniesz sztobrów nie obrywając tego co wyrosło

Opcja ze styropianem chyba najlepsza... lekkie, izolacyjne i łatwe do obróbki

PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 12:57 
czeladnik
czeladnik

W takim razie, porzucę chyba ten pomysł i skleję styropianowe pudło :P Koszt niewielki, więc nie ma nad czym się zastanawiać.

PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 19:41 
Ekspert
Ekspert

NoolaN napisał(a):
W takim razie, porzucę chyba ten pomysł i skleję styropianowe pudło :P Koszt niewielki, więc nie ma nad czym się zastanawiać.

A mi się pomysł podoba. Jakby zrobić rozpakowywanie od strony komory zamrażalnika? W zasadzie wszystko gotowe. Tylko wywalić agregat i co tam jeszcze z instalacji, a samo pudło nie jest ciężkie.

PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 20:35 
mistrz
mistrz

Pomysł z lodówką jest niezły.
Ja bym na Twoim miejscu przed nasypaniem perlitu po prostu włożył do komory, przy ściance, jedną płytę styropianu (najlepiej 10 cm).
Zamiast rozbierać całą komorę wyciagniesz tylko płytę. Będziesz mógł wtedy bezproblemowo rozluźnić perlit i wyjąć sadzonki bez uszkodzeń.
Jeśli chodzi o wagę pudła, to na pewno warto zdemontować drzwiczki, agregat i zamontować ukorzeniarce kółka. Ja w swojej zamontowałem i bardzo jestem z nich zadowolony (jak nawilżysz wypełnienie ukorzeniarki, to lekkie nie będzie).
No i jeszcze pozostaje kwestia odpływu wody. Musiałbyś nawiercić otwory, żeby nie utopić sztobrów. Reszta ukorzeniarki właściwie bez zmian.
Myślę że w ten sposób możesz zaoszczędzić sporo zabawy i trochę kasy.

Aha, jak rozmontujesz układ chłodzenia, to uwolnisz freon do atmosfery :-(
A kółka wykorzystałem z zepsutego krzesła obrotowego.

PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 22:28 
Kiper
Kiper

Układ chłodzenia można wykorzystać do grzania.... i ukorzeniarka gotowa :wink:

PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 22:31 
mistrz
mistrz

NoolaN napisał(a):

Albo kup jak człowiek sadzonki i nie kombinuj!!! Daj szkółkarzom zarobić :lol:
Co to będzie jak wszyscy zaczną piec chleb i reperować buty???

PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 23:20 
nowicjusz
nowicjusz

Też kombinowałem co i jak. Do momentu remontu kuchni.
Tyle pięknych ukorzeniarek powstało. Tylko Drzwiczki od szafek trzeba było poodkręcać;)
Klej + folia zagrzejnikowa cuda zrobiły ;)
Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 18:39 
Ekspert
Ekspert

gruby napisał(a):
Też kombinowałem co i jak. Do momentu remontu kuchni.
Tyle pięknych ukorzeniarek powstało. Tylko Drzwiczki od szafek trzeba było poodkręcać;)
Klej + folia zagrzejnikowa cuda zrobiły ;)
Pozdrawiam

Dobrze byłoby dodać jeszcze styropian,grzałkę i odpowiednie odprowadzenie wody :roll: .
Płyta wiórowa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć :!:

PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 20:28 
nowicjusz
nowicjusz

Tak też się stało.... kabel grzewczy + regulator + dziurki na odprowadzenie wody oczywiście
A folia była już ze steriopianem jest full wystarczająca. Po co styropiann 5-tka? co ja chałpe ocieplam? ;)

PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 21:45 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Erikos napisał(a):
heavy1 napisał(a):
...Co to będzie jak wszyscy zaczną piec chleb i reperować buty???
Będzie jak dawniej :lol:

A jakaż to filozofia w upieczeniu chleba, czy naprawieniu butów?
Prosta robota nie wymagająca ekstra wiedzy ani umiejętności - tylko trochę wprawy trzeba.

A co to będzie?
Więcej ludzi żyłoby we w miarę przyzwoitych warunkach bez kasy, gdyby im się tylko zechciało chcieć...
Nie sztuką jest wydać kupę kasy. Sztuką jest dać sobie radę przy jej braku, a więc upiec chleb i naprawić sobie buty, żeby głodnym nie być i boso nie chodzić, a za umiejętności, które się posiada, wziąć rewanż od sąsiada lub kasę od obcego. :)
Jak kto ma na zbyciu, to niech wydaje ;)

A co Małgorzata się tak wkurzyła????

Nie powiedziałem,że jest jakaś filozofia w upieczeniu chleba (choć jakaś jest, bo nie wszystkim wychodzi!!!) czy w drobnej naprawie butów.
Chodzi mi jedynie o popyt wewnętrzny!!! Zwłaszcza teraz kiedy jest najbardziej wskazany!!!!

PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 23:21 
Ekspert
Ekspert

Waldku nie krzycz wykrzyknikami na kobietę pomimo,że jesteś "Mistrzem" :!: :!: :!:

Ale tak na serio :lol: to mamy wszyscy problem :roll: bo nie jesteśmy w stanie wszystkiego
się nauczyć :D Nie możemy być premierami,burmistrzami,wójtami,szewcami :lol:,ale, ale w dziedzinie
winorośli nikt nam nie podskoczy,ani wójt,ani burmistrz,ani premier :?: no premier pewnie
tak :shock: bo jak nam wymyśli jakąś nowele ustawy o uprawie winorośli :shock: :roll:

Ale na temat ukorzeniania patyków nie trzeba nam nowelizacji,najwyżej trochę studiów
dla chętnych wtajemniczenia w ten zakres wiedzy i umiejętności, wówczas nie będzie zbędnych
dyskursów, ale jak często bywa "lepiej być opiernicz....niż przepracowanym",delikatnie ujmując.
Więc będziemy sobie nawzajem wrzucać wykrzykniki :!: i pytania :?: zamiast czytać.....

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2012, 21:40 
nowicjusz
nowicjusz

Witam.
Postawiłem sztobry 2 tygodnie temu (jak już pisałem w innym wątku) jedne w ukorzeniarce a inne w kubkach po dużych jogurtach... Nadgorliwie chciałem sprawdzić czy coś się tam dzieje i w kilku jugurtach dostrzegłem korzonki na sztoberkach natomiast w ukorzeniarce NIC. Czy powodem może być to, że przy wyciąganiu sztobra z medium(ziemia z perlitem) uszkadzam sadzonkę i dlatego nie widze korzeni? Czy może to jeszcze za wcześnie? Wilgotno mają bo podlewam co trzeci dzień. W dole mają 28 a w górze 10 stopni C.
Pozdrawiam
P.S. odmiana to Concord:) ehh.

PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 19:14 
Ekspert
Ekspert

gruby napisał(a):
Witam.
Czy powodem może być to, że przy wyciąganiu sztobra z medium(ziemia z perlitem) uszkadzam sadzonkę i dlatego nie widze korzeni?

Taki młody korzonek jest tak kruchy, że czasami łamie się pod własnym ciężarem. Jeżeli wyciągasz je "za łeb" z ziemi to na pewno żadnego korzenia nie zobaczysz.

gruby napisał(a):
Czy może to jeszcze za wcześnie?

Po 2 tygodniach. co najmniej kalus powinien być

gruby napisał(a):
Witam.
Wilgotno mają bo podlewam co trzeci dzień. W dole mają 28 a w górze 10 stopni C.

Tu upatruję przyczyny niepowodzenia. Winorośl to nie roślina akwariowa. Nadmiar wilgoci i wysoka temperatura często jest przyczyną zagniwania stopek sztobrów. Przetnij taki jeden bez korzeni jakiś centymetr od dołu (nad węzłem). Jak w przekroju będzie miał czarne przebarwienia to, to jest to.
Najlepiej zrób i wstaw jakąś fotkę.

PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 19:33 
Kiper
Kiper

Nawiązując do wypowiedzi kapitana to osobiście zauważyłem, że u mnie sztobry najlepiej się ukorzeniają gdy ziemia jest tylko lekko wilgotna - gdy brałem ziemię z worka zazwyczaj stwierdzałem wystarczającą wilgotność - po włożeniu sztobrów do ziemi spryskałem ją tylko delikatnie z wierzchu i przez przynajmniej 2 tygodnie była dostatecznie wilgotna, a przesychała tylko wierzchnia warstwa.
Piszę tu o ukorzenianiu w PET-ach, kartonach po soku/mleku i głębszych skrzynkach tylko ustawionych na podłodze(podłogówka) w chłodnym jednak pomieszczeniu.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1