mmarcinns napisał(a):
Mam takie małe pytanko, czy na ukorzeniarke można wykorzystać plastikowe skrzynke? i wyłożyć ją tak samo jak styropianową?
Pierwszą ukorzeniarkę miałem właśnie w postaci skrzynki i szybko się zorientowałem, że to kiepski pomysł.
Teraz mam ukorzeniarkę, której zewnętrzne ściany są z MDF-u, a ściana frontowa jest zdejmowana. Do ścianki z kawałka MDF-u przykleiłem odpowiednio docięty styropian, a całość okleiłem wykładziną podłogową (zapobiega to łuszczeniu się styropianu). Spód ukorzeniarki stanowi wylewka z zatopionym przewodem grzejnym. Czujnik temperatury wstawiany jest przez otwór w tylnej ściance. Otwór ten jest na poziomie wylewki, wiercony ze spadem na zewnątrz - pełni jednocześnie rolę odpływu dla nadmiaru wody.
Ukorzeniarka wspaniale się sprawdza, choć już wiem, że następna będzie jej ulepszoną wersją. Podstawowym błędem jest to, że styropian na ścianach wewnątrz ukorzeniarki jest nieosłonięty, co powoduje, że łatwo go uszkodzić. W następnej wersji (a może jeszcze spróbuję ulepszyć ten model, o ile klej złapie na zabrudzonych płytach styropianu) postaram się wewnętrzne ściany wyłożyć płytkami ceramicznymi, których w domu zawsze trochę jest jako resztki po remontach kuchni czy łazienki lub czymkolwiek, co zabezpieczy styropian przed uszkodzeniem. Styropian powinien być jedynie izolatorem, a nie materiałem do budowy konstrukcji.
edit:
Poniżej rysunek ścianki przedniej. Styropian i widoczna płaszczyzna z MDF oklejone są wykładziną. Styropian ma takie wymiary, by po oklejeniu wykładziną idealnie pasował do styropianowych ścian bocznych i razem z nimi stanowił szczelną konstrukcję.