Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 09:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 11:25 
mistrz
mistrz

Witam.

Zabieram się właśnie do budowy tuneli foliowych (oczywiście dla winorośli). Z racji tego, że posiadam trochę drewna konstrukcyjnego, co prawda z rozbiórki, ale w niezłym stanie, mam zamiar wykonać je z drewna, i tu moje pytania. Czy ktoś posiada może doświadczenia w budowie takich konstrukcji, chodzi mi o to, czy sprawdza się kąt wiązania konstrukcji dachowej 90 stopni, czy lepiej połączyć to z elementami giętkimi? Co jest lepsze dla folii? Bo dla konstrukcji na pewno coś a la więźba dachowa.Kąt oczywiście docelowo może będzie inny, bo wyszłoby mi to wysokie, ale folia nie będzie ściągana, tylko wymieniana, i chcę uniknąć zalegania śniegu. Drugi problem to sposób przymocowania folii do konstrukcji nośnej. W jaki sposób to zrobić najlepiej? Czy można wstępnie takerem, przez jakieś podkładki, a następnie obić listwami od zewnątrz, czy może jest jakiś inny patent? Za wszelkie porady będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam
Waldek

PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 13:42 
Ekspert
Ekspert

Jak duże mają być te tunele? Możesz podać wymiary rzutu? Co do mocowania folii na połaci "dachowej" to, moim zdaniem, najlepiej wcale nie dziurawić folii - czyli ani takerem, ani przez listwy - jedynie mocowanie przy szczytach i okapie - jest to jednak mozliwe przy niezbyt duzych tunelach - dlatego prosilem o wymiary.

PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 19:39 
mistrz
mistrz

Witam.

Pierwszy, który zacząłem teraz budować ma bok długości 11 m., szerokość 4 m., tak więć powierzchnia folii całkiem spora. Boję się,żeby nie poleciało z halnym

Waldek

PostNapisane: piątek, 5 marca 2010, 13:21 
czeladnik
czeladnik

mialem kiedys 3 tunele (10szerokie 30m dlugie 3wysokie z żerdzi sosnowych) i nigdy ich wiatr nie przewrocil,bo najwazniejsze FOLI SIE NICZYM NIE DZIURAWI.folia z boku tunelu musi byc solidnie zakopana zeby wiatr jej nie wyrwal.wietrzniki i drzwi na szcztach podczas wiatru musza byc zamkniete .na szczytach tunelu foliowego z przodu i z tylu musza byc sznurki naciagowe zeby wiatr nie poderwal foli.obojetnie z czego zbudujesz tunel foliowy pamietaj ze folia musi byc w jednym kawalku,a jakiekolwiek male rozdarcia zaraz zaklejaj tasma z klejem do latania dziur.(ja stosowalem tasme MARMY bardzo dobrze trzyma).jak bedziesz mial jakies pytania czy watpliwosci chetnie odpowiem.

PostNapisane: czwartek, 18 marca 2010, 23:25 
mistrz
mistrz

Witam

Wielkie dzięki za porady. Pogoda zaczyna zachęcać do działania. Postaram się zdać jakąś relację z budowy, bo po głowie chodzi mi kilka rozwiązań konstrukcyjnych.

Pozdrawiam
Waldek

Strefa czasowa: UTC + 1