Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 03:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 21:22 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 czerwca 2007, 01:00
Posty: 83
Lokalizacja: Rzeszów
Dzisiaj robiłem porządki w swoim winiarskim schowku.
Odnalazłem kolbę 1-molowym roztworem NaOH którą w zeszłym roku poratował mnie znajomy chemik.

Mam zamiar rozcieńczyć dziesięciokrotnie wodą destylowaną co da mi roztwór 0,1 m do miareczkowania.

Pytanie do fachowców : czy ów roztwór stojąc w szafie, w stałej temperaturze, zamknięty w kolbce (plastikowy korek) rozkalibrował się ?
Czy mogę go po rozcieńczeniu używać do normalnego miareczkowania ?

Oczywiście chodzi mi o własne potrzeby a nie jakieś precyzyjne pomiary kwasowości w moszczu.

_________________
Jeśli się nie śmiejesz znaczy, że umarłeś.
----
Pozdro
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2008, 00:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Jeżeli roztwór nie miał kontaktu z powietrzem , konkretnie z CO2 , to powinien być OK, ponieważ sam w sobie jest stabilny. Wszystko zależy od szczelności korka.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2008, 20:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
W moim 0,1-molowym roztworze NaOH wytrąciły się przezroczyste, nitkowate kryształki. Niechętnie się popnownie rozpuszczają przy mieszaniu roztworem. Przechowywany jest cały czas w temp. 15-20 st C. Co to może być i jak się ma do przydatności tego roztworu do miareczkowania ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 09:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Miałem nadzieję, że jakaś odpowiedź padnie, chemików mamy tu wielu...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 10:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Dość nietypowe objawy, dlatetego trudno doradzać. Jeśli roztwór był cały czas szczelnie zamknięty i w plastiku to powinien być ok. Chyba, że kryształki będą zapychać biuretę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 13:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Dzięki Mietek,

wyniki miareczkowania są niby sensowne. Może to przetestować na roztworze spożywczego kwasku cytrynowego (innego w domu nie mam) ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 13:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
[quote="oryks"] Może to przetestować na roztworze spożywczego kwasku cytrynowego (innego w domu nie mam) ?


Lepszego nie trzeba, byle nie jest zbrylony, no i przy przeliczeniach nie zapomnij, że jest to kwas trzyprotonowy i monohydrat.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 14:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
...czyli do zobojętnienia roztworu zawierającego 1g jednowodnego kwasu cytrynowego trzeba użyć 142,8 ml 0,1 - molowego NaOH.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 14:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
trzyprotonowy i monohydrat 8O tak, taak, jaassne :wink:

olmek, dobrze przewidziałeś i uprzedziłeś pytanie :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 14:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
Cześć dziś badałem Solarisa to:
1. badanie na zeszłorocznym NAOH wyniki 22,5 brixa i 11,6 g kwasów co mnie zdziwiło. Naoh było częściowo zużyte a więc co2 się do niego dostało
2. badanie nowe NAOH wynik 22 brixy a więc zebrane jagody mniej słodkie o 0,5 brixa i potencjalnie więcej kwasów. a z badania wyszło 10g kwasów

Wniosek - nie używać otwartego NAOH z zeszłego roku bo fałszuje wyniki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2018, 22:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: Krasnystaw/Orłów
Witam,
pozwólcie, że podepnę się do tematu z NaOH.
W tym roku kupiłem w jednym sklepie internetowym zestaw do badania kwasowości (bufor pH7, BBT, NaOH 0,1) oraz "Błękitny wskaźnik" zapas do kwasomierza Br....n. Badana próbka moszczu to Bianca, 19,1 Brix.
Wyniki:
-zestaw z NaOH - 6,4 g/l,
-wskaźnik 9,8 g/l.
Dodatkowo, gotowym wskaźnikiem zbadałem wino ze sklepu, czerwone półsłodkie - wynik 8g/l. Czy możecie podpowiedzieć który wynik jest bardziej zbliżony do prawidłowego?

_________________
Pozdrawiam
T.A


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 września 2018, 16:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wg mnie to bardziej prawdopodobny wynik :
19,1 Brix; kwasy 9,8g/l
Sprawdź jeszcze na innym winie jednym i drugim płynem aby się upewnić.
Niskie cukry i niskie kwasy to mało prawdopodobne dla odmiany Bianca :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 21:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: Krasnystaw/Orłów
Minął tydzień od tamtych pomiarów, kupiłem drugi NaOH i dzisiaj miałem takie wyniki na tej samej Biance:
19,8 Brix,
6 g/l - NaOH,
9 g/l - wskaźnik (data ważności do 2020 r).
Smakowo wg mnie to te 9 g/l to trochę za wysoko. Dodatkowo pomierzyłem tymi odczynnikami Chorwacką Grasevine 2017, alc. 12%:
4,1 g/l - NaOH,
6,3 g/l - wskaźnik.
Znalazłem notatki z roku 2016 roku, też mierzyłem NaOH i gotowym wskaźnikiem, ciekawa rzecz się nasuwa, różnica między pomiarami to współczynnik wynoszący ok. 1,5 - czy da się to jakoś wytłumaczyć ?
W każdym bądź razie postanowiłem, że poczekam jeszcze ze zbiorem, owoce i liście w miarę zdrowe, zawartość cukru wzrasta a w razie czego do zakwaszenia jakieś owoce jeszcze się znajdą.

_________________
Pozdrawiam
T.A


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO