Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 16:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2005, 15:21 
Kiper
Kiper

Ponieważ jestem czasem pytany, gdzie niedrogo mozna nabyc pastylki DS 1921 G, bo mam takie zawieszone w winniczce. (służą do rejestracji temperatur) podaje adres pod którym od niedawna można je nabyć : xein@go2.pl Nie wiem po ile w tej chwili są, ale to już każdy sobie ustali.
Można, zdaje się, dostać tam i niedrogi interfejs.

PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2005, 10:15 
Ekspert
Ekspert

Potwierdzam. Sam nabyłem jakieś 1,5miesiąca temu coś takiego razem z czytnikiem (człowieka poznałem przez allegro). Wisi i mierzy, na razie nie ściągałem danych, mam jeszcze czas do połowy września. Cena, o ile dobrze pamiętam 40 zł, czytnik dodatkowe 15 czy jakoś tak. Uwaga... dobrze sprecyzuj o co Ci chodzi bo możesz dostać termometr bez pamięci.
Poza tym człowiek chyba godny zaufania. Ostatnio nawet pytał czy nie mam chęci kupić więcej pastylek.
Jeszcze raz jego adres xein@go2.pl

Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: sobota, 8 października 2005, 09:36 
Kiper
Kiper

Ja też jestem posiadaczem pastylki z tego źródła. Miałem problemy z "uruchomieniem" pastylki ale dzięki pomocy jakoś poszło. W chwili obecnej od 10 rano rejestruje dane temperaturowe. Mam zapytanie do osób posiadających wyżej wymienioną "pluskwę": Jak umieściliście pastylkę w swoich winniczkach żeby wyeliminować czynniki zakłócające pomiar .

PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 11:33 
Ekspert
Ekspert

Wziąłem obciętą plastikową butelkę, dość dużą. Z wierzchu obłożyłem ją watą szklaną z folią aluminiową (zostało mi po budowie kominka). W środku pastylkę umieściłem w kawałku pończochy. Wszystko przekręcamy do góry nogami i zaczepiamy na wysokości 1m najlepiej w cieniu listowia. No i mamy taki dzwon z sercem w postaci pastylki. Patent nieprzemakalny i nie-nagrzewający się od słońca.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 15:57 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]Wziąłem obciętą plastikową butelkę, dość dużą. Z wierzchu obłożyłem ją watą szklaną z folią aluminiową (zostało mi po budowie kominka). W środku pastylkę umieściłem w kawałku pończochy. Wszystko przekręcamy do góry nogami i zaczepiamy na wysokości 1m najlepiej w cieniu listowia. No i mamy taki dzwon z sercem w postaci pastylki. Patent nieprzemakalny i nie-nagrzewający się od słońca.
Pozdrawiam,
Paweł

Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcie? Jest tam jakiś przewiew?
Ja myślałem o stworzeniu jakiegoś skromnego okrycia, w miarę płaskiego i przymocowaniu tego na północnwej stronie pnia drzewa.
Pozdrawiam, Nikodem

PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 16:27 
Ekspert
Ekspert

Przewiew jest bo pastylka wisi praktycznie na krawędzi butelki.
Mam w domu taki termometr z nadajnikiem. Nadajnik umieściłem w styropianowej skrzyneczce. Kolor biały, ale na słońcu nawet teraz temperatura często przekracza 35 stopni. W nocy jest OK :D W sumie ten termometr pilnuje krytycznych temperatur o poranku (ma alarm) dlatego nie dbam o jego wskazania w ciągu dnia .

Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 17:55 
Kiper
Kiper

Jesteście przekonani, że takie izolowanie czujnika styropianem czy też wełną jest właściwe ? Przecież chyba chodzi o zmierzenie faktycznej temperatury w winnicy. Czy czujnik nie powinien być wystawiony na takie same warunki jak winorośl ?

PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 18:21 
Kiper
Kiper

A ja zrobiłem taki mały domek ze styropianu odsłonięty z jednej strony.(północnej) Umieściłem go w cieniu liści na wys. 150 cm.

PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 18:24 
Kiper
Kiper

[quote="oryks"]Przecież chyba chodzi o zmierzenie faktycznej temperatury w winnicy. Czy czujnik nie powinien być wystawiony na takie same warunki jak winorośl ?

No, ale na newno nie bezpośrednie słońce. Chyba, że pokolorujemy go na zielono... Każdy kolor, każdy materiał inaczej absorbuje energię z bezpośrednich promieni słonecznych. Mnie się wydaje, że aby mierzyć SAT czy też głębokość przymrozku, to trzeba wyeliminować bezpośrednie działanie słońca. Z drugiej strony nie możemy takiemu czujnikowi stwarzać szklarniowych warunków (a więc wyeliminować słońce i wyeliminować izolację TERMICZNĄ), dlatego dobry przewiew jest konieczny. Czy ktoś ma inne zdanie? Pozdrawiam, Nikodem
P.S. Jeśli możecie, to zamieście zdjęcia, będziemy wtedy wiedzieć o czym naprawdę mówimy.
Ja jeszcze pastylki nie posiadam...

PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 09:31 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Właśnie nabyłem przedmiotową pastylke i mam pytanie jakim pragramem obsługujecie te pastylki? - mam interfejs orginalny na LPT.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2005, 21:13 
pastylka nie powinna być wystawiona na działanie slońca
SAT jest to suma średnich temperaturdziennych wszystkich dni okresu wegetacyjnego , do obliczania SATu potrzebna jest temperatura gdyby pastylka była wystawiona na bezpośrednią działalność słońca pomiar byłby zafałszowany w tym sensie że temp. odczytywana byłaby wyższa (wiąże się to z bezpośrednim promieniowaniem na czujnik) temperaure w winnicy powinniśmy mierzyć w cieniu ale nie koniecznie w miejscu specjalnie osłoniętym od wiatru

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 07:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]pastylka nie powinna być wystawiona na działanie slońca
SAT jest to suma średnich temperaturdziennych wszystkich dni okresu wegetacyjnego , do obliczania SATu potrzebna jest temperatura gdyby pastylka była wystawiona na bezpośrednią działalność słońca pomiar byłby zafałszowany w tym sensie że temp. odczytywana byłaby wyższa (wiąże się to z bezpośrednim promieniowaniem na czujnik) temperaure w winnicy powinniśmy mierzyć w cieniu ale nie koniecznie w miejscu specjalnie osłoniętym od wiatru

Dzięki Bogu w końcu znalazł się jeden, który nam coś mądrego doradzi.
Na prawdę wielkie dzięki. My tu do tej pory jak te dzieci we mgle. W końcu mamy przewodnika!
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 07:46 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="zbigu"]pastylka nie powinna być wystawiona na działanie slońca

Dzięki za podpowiedzi :D , a może nam powiesz jaki jest u Ciebie SAT :?:

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 11:54 
Ekspert
Ekspert

Firma Dallas prowadzi taką politykę , że osobom zarejestrowanym na ich stronie ( zarejestrować może się każdy) wysyła próbki swoich nowych układów w celach doświadczalnych za darmo! Dwa lata temu również pastylki DS 1921G były taką nowością i właśnie tą drogą dostały się na różne aukcje. W chwili obecnej zapasy darmowych pastylek już się wyczerpały i stąd brak ich na rynku w atrakcyjnej cenie. Dallas sprzedaje je w cenie 14S za sztukę przy minimalnym zakupie 1000szt. Ostatnio widziałem w ofercie jakiejś polskiej hurtowni elektronicznej po 120PLN za szt. Sprowadzane są głównie dla przemysłu spożywczego w celu rejestracji temperatur przechowywanych produktów. Tak więc pozostanie kupić pastylkę drożej , lub poczekać na nowy układ , zarejestrować się i poprosić o 1-2 szt. do "testów".

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 21:27 
Witam ! Takie pastylki i interfejs na com lub usb można zdobyć całkowicie za darmo zdradzę tajemnicę za parę sztobrów. Właśnie zamówiłem i czekam na przesyłkę ! Jak otrzymam to podam to do wiadomości szanownym kolegom. Jak pomysł sie spodoba to poroszę o wysłanie sztobrów. Pozdrawiam!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1