Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 17 marca 2006, 18:31 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Panowie mam wiadomość :!: od xein@go2.pl że ma na zbyciu pastylkę Dallas DS 1921 G za jedyne 45,00zł + przesyłka jeśli jest ktoś chętny to prosze powałać się na mnie bo ja już kupiłem :? i z niej rezygnuję.
I proszę o potwierdzenie tego faktu na moje PW - bo jak jej nie sprzeda to będę musiał za nią zapłacić - tak wypada gdy się coś zamawia :D .

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 21:15 
Kiper
Kiper

A więc ma już dwie do sprzedania bo ja też zrezygnowałem.
Mam z innego żródła.
Ale xein twierdzi że jest dużo chętnych na te pastylki.
Pozdr.
Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 22:02 
czeladnik
czeladnik

Taa... Do mnie pisał jeszcze z tydzień przed Leszkiem... Ale też do tego czasu zdążyłem sobie załatwić z innego źródła. Pisał, że ma całe góry chętnych, no to się chyba troszkę ździwił... :roll:

PostNapisane: wtorek, 21 marca 2006, 14:05 
Kiper
Kiper

[quote="CrazyCat"]Taa... Do mnie pisał jeszcze z tydzień przed Leszkiem... Ale też do tego czasu zdążyłem sobie załatwić z innego źródła. Pisał, że ma całe góry chętnych, no to się chyba troszkę ździwił... :roll:

Czyli to znaczy że chętnych do robienia mapy temperatur jest za mało bo pastylki w cenie 45,00 zł :D leżą bezczynnie (dodatkowo DS 1923 - pomiar temperatury + wilgotności za 100,00 - tylko po co komu wilgotność?), a za rok znów będą pytania ( a jakie sadzonki są najlepsze do Świętokrzyskiego.... :lol: )
Panowie i Panie pomiarów czas zacząć :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: wtorek, 28 marca 2006, 19:29 
czeladnik
czeladnik

Ja jeszcze w kwesti "budki pomiarowej" dla DS'a. Zastosowałem patent z odwróconą obciętą butelką owiniętą folią aluminiową stroną odbijającą promieniowanie termiczne i słoneczne do zewnątrz. Mimo, że czujnik wisiał praktycznie na skraju butelki, to jednak podczas 2 miesięcy pracy wyraźnie widać, że promieniowanie słoneczne ma spory wpływ na zebrane dane. Przykładowo temperatura potrafiła skoczyć między dwoma sąsiednimi pomiarami (co 30 min) o ładnych parę stopni.
Teraz zastosowałem inowację, tzn. obciąłem także czubek butelki, co utworzyło swoisty komin. W nim wisi czujnik, a otwarcie u góry nie będzie pozwalać na zbieranie się ciepłego powietrza. Czujnik i tak wykonany jest z kwasówki i jest wodoszczelny, także warunki atmosferyczne nie powinny mu zaszkodzić...

PostNapisane: czwartek, 30 marca 2006, 06:45 
Ekspert
Ekspert

Witam.
Proszę o pomoc - jeżeli ktoś z Was namierzy interfejs (po przystępnej cenie oczywiście) do odczytu pastylek DS1921 to proszę dajcie znać.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: czwartek, 30 marca 2006, 07:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="CrazyCat"]Ja jeszcze w kwesti "budki pomiarowej" dla DS'a. Zastosowałem patent z odwróconą obciętą butelką owiniętą folią aluminiową stroną odbijającą promieniowanie termiczne i słoneczne do zewnątrz. Mimo, że czujnik wisiał praktycznie na skraju butelki, to jednak podczas 2 miesięcy pracy wyraźnie widać, że promieniowanie słoneczne ma spory wpływ na zebrane dane. Przykładowo temperatura potrafiła skoczyć między dwoma sąsiednimi pomiarami (co 30 min) o ładnych parę stopni.
Teraz zastosowałem inowację, tzn. obciąłem także czubek butelki, co utworzyło swoisty komin. W nim wisi czujnik, a otwarcie u góry nie będzie pozwalać na zbieranie się ciepłego powietrza. Czujnik i tak wykonany jest z kwasówki i jest wodoszczelny, także warunki atmosferyczne nie powinny mu zaszkodzić...

Ja dałem folię aluminiową z watą mineralną (taką do izolowania kominków). Poza tym może po prostu taką butelkę powiesić gdzieś w cieniu. Oczywiście nie przy północnej ścianie, ale za jakimś drzewkiem, krzaczkiem iglaczkiem. Będzie przewiewnie i w cieniu.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 17:55 
Kiper
Kiper

Panowie muszę się pochwalić - pastylka działa ekstra. Termometr elektroniczny w domku letnim powieszony z sondą na zewnątrz niestety wysiadł, a pastylka wisiała w 3 woreczkach foliowych na pniu drzewa od północy, 50cm nad ziemią i już wiem jakie mrozy spotkały by moje winorośla gdybym ich nie okrył - Concord jednak poznał temperaturę -31 stopni C.

Skoru już wielu z nas ma jakieś dane to może znajdzie się jakiś moduł mapki pogodowej by określić np. śr. temp. miesiąca lub aktualny SAT na dzień - co wy na to

PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 08:04 
Kiper
Kiper

Chcialbym zamowic 2-4 pastylki + czytnik (interfejs USB). Moze ktos mi powiedziec, gdzie obecnie mozna je zdobyac bo xein juz ich chyba nie ma...

PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 08:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="shron"]Chcialbym zamowic 2-4 pastylki + czytnik (interfejs USB). Moze ktos mi powiedziec, gdzie obecnie mozna je zdobyac bo xein juz ich chyba nie ma...

Może tu: http://www.wg.com.pl ale to zdziercy - :( . Żeby się dowiedzieć trzeba do nich zadzwonić.

PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 20:52 
Kiper
Kiper

[quote="shron"]Chcialbym zamowic 2-4 pastylki + czytnik (interfejs USB). Moze ktos mi powiedziec, gdzie obecnie mozna je zdobyac bo xein juz ich chyba nie ma...

Ja uparcie będę polecał angielski sklep: http://www.myrialog.com/cgi-bin/ic/homechip - pastylki są dostępne, szybka wysyłka, bardzo elastyczny sprzedawca, stosunkowo tanio (oczywiście trudno porównać z darmowymi próbkami), zamawiałem 2 razy i jestem zadowolony.
Pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 października 2006, 05:39 
mistrz
mistrz

Pastylki i przewód można kupić http://www.allegro.pl/item137005842_doskonaly_termometr_rejestrator_ds_1921.html
http://www.allegro.pl/item137008831_profesjonalny_kabel_czytnik_ibutton_1_wire.html
Ja u tego człowieka osobiście kupiłem jedną sztukę DS 1921G.
Trochę trudno się z nim robi interesy (wymieniliśmy się chyba kilkunastoma emailami, człowiek nie odbiera telefonu).
Najważniejsze chyba jednak to, że układ dosłał szybko i jest on sprawny.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2006, 18:36 
Ekspert
Ekspert

Usunąłem 3 ostatnie posty. To forum to nie magiel.
Inwektywy wymieniajcie sobie za pośrednictwem PW.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2006, 19:02 
Ekspert
Ekspert

Lubie w tym forum prawie brak agresji-ale jezeli np w przyszlosc ktos ma robic zakupy u tego Pan-to zapewne wolalby wiedziec co moze go spotkac.
Wiec w tym wypadku bylbym za pozostawieniem tej wymiany zdan dla wiedzy forumowiczow(moze z drobna moderacja).

[quote="Janusz"]Usunąłem 3 ostatnie posty. To forum to nie magiel.
Inwektywy wymieniajcie sobie za pośrednictwem PW.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2006, 22:01 
Kiper
Kiper

Też uważam, że tamte posty powinny pozostać. Niech potencjalni kupcy wiedzą, co ich spotka. Mnie to odebrało chęć do robienia interesów z seg'iem.

Ps. Kasuję swój poprzedni post, bo odwołuje się do usuniętego fragmentu wątku.

J

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1