Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 15:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 21:52 
chodzi mi właśnie o takie uwagi Pan Wojtek jest elektronikiem ja nie więc ci nie odpowiem ale cena podana przeż Pana Wojtka była zachwycająca z tego powodu niech nikt się nie smuci
fajnym pomysłem jest aby dołączyć opcjonalnie termometr do gleby

ciekawi mnie jak to wygląda z pastylkami dallas może ktoś opiszę dokładnie co i jak , w ten sposób coś zgapimy
zakres temp wystarczy od -40 do 50 przecież nie będziesz tego trzymał na słońcu
ave
zbigu

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 10:03 
Ekspert
Ekspert

Przede wszystkim muszę wiedzieć na jakim mikrokontrolerze ma być to zrobione , czy timer będzie zewnętrzny z własnym podtrzymaniem coś w stylu PCF8583 , jaki będzie średni pobór prądu przez cały układ. Myslę , że poniżej 100mikroamperów nie uda sie zejść w prosty sposób i daje nam to w efekcie akumulator o pojemności 1Ah przy napięciu ok.5V ( trzy paluszki AAA) , z tym ,że muszą być przystosowane do pracy w temp. od minus 40C.
Chyba ,że zostanie zastosowany jakiś procesor z małym poborem prądu np. z serii MSP Texasa z własnym rtc , wtedy warto zastanowić się nad tym projektem :roll:

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 10:48 
czeladnik
czeladnik

[quote="olmek"]Przede wszystkim muszę wiedzieć na jakim mikrokontrolerze ma być to zrobione , czy timer będzie zewnętrzny z własnym podtrzymaniem coś w stylu PCF8583 , jaki będzie średni pobór prądu przez cały układ. Myslę , że poniżej 100mikroamperów nie uda sie zejść w prosty sposób i daje nam to w efekcie akumulator o pojemności 1Ah przy napięciu ok.5V ( trzy paluszki AAA) , z tym ,że muszą być przystosowane do pracy w temp. od minus 40C.
Chyba ,że zostanie zastosowany jakiś procesor z małym poborem prądu np. z serii MSP Texasa z własnym rtc , wtedy warto zastanowić się nad tym projektem :roll:

pozdrawiam

Kuba

Chodzi Ci chyba raczej o mAh przy paluszkach AAA. No i trzy raczej nie dadzą rady zasilić układu. Co prawda MSP ma niskie zasilanie, jednak czujnik temperatury i układ EEPROM'u potrzebuje raczej wyższego.
Co prawda robiłem kiedyś pomiar temperatury na MSP430 za pomocą komparatora uprocesora, wtedy wystarczy zastosować zwykły rezystancyjny czujnik temperatury. Jednak pozostaje jeszcze EEPROM i tak jak pisałeś przy pracującym liczniku nie da się wprowadzić uC w stan zmniejszonego poboru prądu...

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 14:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="CrazyCat"] Chodzi Ci chyba raczej o mAh przy paluszkach AAA. No i trzy raczej nie dadzą rady zasilić układu.

1Ah=1000mAh :lol: Powyzej 4V powinien pójść i eeprom i czujnik temperatury , o procku nie wspomnę ..a jezeli nie to trzeba dać 4 paluszki i jakiś stabilizator 5V low drop , ale to dodatkowa strata energii.
Ale nie w tym problem. Gdzie i za jaką cenę zdobyć akumulatory zachowujące swoje parametry w niskich temperaturach - to jest wąskie gardło tego przedsięwzięcia.

pozdrawiam

Kuba

P.S Zwykły rezystancyjny czujnik odpada ze względu na znaczący wzrost poboru prądu w stosunku do reszty układu i nieliniowość pomiarów i co za tym idzie pisanie tablić przeliczających.

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 14:34 
czeladnik
czeladnik

Witam
Udało mi się już zdobyć pastylkę DS1921G. Szukam teraz adapteru pod USB. Może wiecie gdzie to nabyć?
Prosze o pomoc.

Pozdrawiam LeszekVII

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 16:21 
czeladnik
czeladnik

Szukam pod USB a nie pod LPT

Pozdrawiam LeszekVII

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 12:04 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="LeszekVII"]Szukam pod USB a nie pod LPT
cześć imienniku ja też chciałem pod USB ale kupiłem to co było czyli pod LPT ale za to oryginalny i wcale nie żałuję. Z oprogramowaniem pracuje doskonale i gniazda do pastylek są zrobione jak należy. Więc jeśli tylko masz w kompie gniazdo LPT to nie zastanawiaj się tylko kupuj od xeina ten na LPT. :D

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 12:13 
czeladnik
czeladnik

[quote="LeszekVII"]Szukam pod USB a nie pod LPT

witaj Leszku chyba xein ma też pod USB sam u niego kupowałem
zapytaj go może jeszcze ma

PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 18:12 
Kiper
Kiper

Znalazłem na allegro kilka interfejsów po 15zł

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82291797
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82291527

PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 19:16 
czeladnik
czeladnik

Jeśli ktoś ma dryg do operowania lutownicą, to taki interfejsik można sobie samemu skonstuować. Koszt przedsięwzięcia to ok. 6zł. Potrzebne jest pare elementów elektronicznych i wtyczka DB9 (komputerowy COM) żeńska. Schemat jest tutaj: http://www.elektroda.net/dla_kompa/ds1820/index.html i tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=100971&highlight=ds1921g&sid=8be094c959dd21c893ae9e9f13dc7c74. Nie zrażajcie się tym, że w pierwszym przypadku na końcu jest czujnik DS18b20, interfejs jest identyczny. U mnie taki czujnik (ds18b20) pracuje od 4 miesięcy. Wszystkie elementy można zlutować "na pająka" i ukryć w obudowie wtyczki DB9. Teraz dostałem DS1921G i robię drugi interfejsik do niego.

PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 14:49 
czeladnik
czeladnik

Witam
Proszę szanownych kolegów o szybką pomoc, może mi się uda zarejestrować temperaturę tej nocy. Mam już pastylke DS 1921 G i port pod LPT.
Pomóżcie w znalezieniu i zainstalowaniu programu do tej pastylki a może uda mi sie zarejestrować mróz tej nocy. Dzisiaj na mojej winniczce 60 cm nad ziemią było o 7 rano -31 stopni.
Proszę o pomoc. :?:

Pozdrawiam LeszekVII

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2006, 14:20 
czeladnik
czeladnik

Mam pastylkę, interfejs i program. Wszystko działa i zdobyte zostało dzięki kolegom z forum. Wielkie dzięki.

Pozdrawiam LeszekVII

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2006, 21:31 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="LeszekVII"]Witam
Proszę szanownych kolegów o szybką pomoc, może mi się uda zarejestrować temperaturę tej nocy. Mam już pastylke DS 1921 G i port pod LPT.
Pomóżcie w znalezieniu i zainstalowaniu programu do tej pastylki a może uda mi sie zarejestrować mróz tej nocy. Dzisiaj na mojej winniczce 60 cm nad ziemią było o 7 rano -31 stopni.
Proszę o pomoc. :?:
I jednak interfejs pod LPT :D - i jak Ci się podoba bo dla mnie ekstra :D

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 07:57 
Ekspert
Ekspert

Pod koniec roku będziemy mieli śliczną, aktualną mapę średnich i ekstremalnych temperatur, SAT itp. dla całej Polski.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2006, 07:31 
Kiper
Kiper

Kontynuję informacje dot. możlwości zakupu pastylek:
Ponieważ ceny przesyłki w amerykwńskim sklepie www.ibuttonlink.com nagle wzrosły bardzo znacznie 6 -> 20$ sami właściciele sklepu przekazali nam informacje o możliwości zakupu pastylek w Wielkiej Brytanii: www.homechip.co.uk . Właściciel angielskeigo sklepu szybko sie z nami skontaktował i zaproponował 7,5 funtów za pastylkę DS1921G (ok. 42zł) i 6 funtów za przesyłkę. Właśnie przegotowałem zamówienie dla zdzicholo i mamy nadzieję, że przesyłka dotrze w ciągu tygodnia, dwóch. W sklepie można płacić kartą kredytową. Jeśli ktoś jest zainteresowany, chętnie pomogę.

Nie czerpię żadnych korzyści finansowych z pośrednictwa ani za te informacje.
Pozdrawiam, Nikodem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1