napisałem do człowieka na alegro który chciał sprzedać coś podobnego do pastylki z pytaniem czy może sam zrobić takie urządzenia jak 1921 G
oto nasza korespondencja
.................................
Witam serdecznie
Oczywiście, że można.
Zapoznałem się z wątkiem na wskazanym forum i temat jest interesujący.
Nie skłaniał bym się jednak w stronę dallasa ze względu na ich ceny, wybrałbym Texasa (patrz moja aukcja Termometr na TMP101). Najtańszy termometr DALLAS'a to ok. 10PLN(nielicząc pozostałych el.), a Texasa można kupić za 0,5€. Doliczając koszty pozostałych elementów typu procek i pamięć to i tak wyjdzie połowę taniej niż DS1921, problem może być jedynie z zasilaniem i ew. z interfejsem (RS232 jest tańszy, a do USB można podpiąć się przez przejściówke za marne 15PLN).
Oczywiście mógłbym się pokusić o projekt i prototyp, mam nawet wszystkie potrzebne elementy. Potrzebuję trochę więcej szczegółów typu, częstotliwość pomiarów, dokładność itp.
I oczywiście pytanie, jakim budżetem Pan dysponuje ?
Ile tego by schodziło rocznie itp.
Pracowałem przy różnych projektach i nawet najbardziej błache rzucały kłody pod nogi.
Proszę więc o kontakt pod tel ......., a najlepiej osobiście w stolicy.
Z poważaniem
.................
"nie da się to parasola w d.... otworzyć"
//////////////////////////////
Witam
Panie Wojtku ja potrzebuje dwóch takich elementów ale na naszym forum winogrona sprzedał by Pan jeszcze powiedzmy 20 sztuk rocznie (szacunkowo , minimalnie, oczywiście mógłby się Pan pozytywnie zaskoczyć ale głowy nie dam) oprócz naszego forum są jeszcze chętni na
www.wino.org.pl , można również udeżyć na fora ogrodnicze (tych nie znam specjalnie) oraz do sklepów czy magazynów gdzie ktoś będzie potrzebował znać temperaturę ,to kwestia tylko promocji może sprzedałby Pan 60-80 sztuk a może tylko 10 jedno jest pewne trzeba się spieszyć przed wiosną (my chcemy mierzyć SAT ,ogrodnikom też można to jakoś sprzedać bo napewno jest tam paru zapaleńców): to odnośnie ilości .
maszyna musiałaby mierzyć i zapamiętywać temp co pół godziny przez conajmniej 3-4 tygodnie
wyjście do komputera nie ma znaczenia bo kabel można sobie dokupić ,
ale nie wiem jak to będzie współgrało z komputerem czy trzeba mieć specjalny program może ten do dallas 1921, może coś innego?,
{jakby Pan się zdecydował to ja mógłbym napisać program do przetwarzania danych w exelu w miare moich skromnych możliwości za darmo }
zasilanie na jakieś baterie (nie ważne jakie ) akumulator??? napewno nie czy sieć energetyczna
dokładność jak myśle 1'C choć to nie ma znaczenie bo jak w instrukcji napisze Pan że jest dokładny do 0,5'C to kto to sprawdzi aby nie za duża (tu można dyskutować) ;ważny jest zakres od conajmniej -25/-30 do +40'C
najważniejsza jest cena na alegro dallas można było kupić za 45zł można to również sprowadzić z zagranicy ,także cena to około do 60zł ale to również do dyskusji.
pozwole sobie przedstawić Pana odpowiedź (oczywiście bez Pana danych na forum niech inni dodadzą komentarze a wtedy do Pana zadzwonie)
dziękuję za odpowiedź
pozdrowienia
zbyszek
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
jeśli kogoś to zainteresuje niechnapisze ko0mentarz z uwagami + ile takich urządzeń byłby w stanie kupić
ave
zbigu