Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 02:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2005, 18:03 
czeladnik
czeladnik

[quote="markokon"]Witam ! Takie pastylki i interfejs na com lub usb można zdobyć całkowicie za darmo zdradzę tajemnicę za parę sztobrów. Właśnie zamówiłem i czekam na przesyłkę ! Jak otrzymam to podam to do wiadomości szanownym kolegom. Jak pomysł sie spodoba to poroszę o wysłanie sztobrów. Pozdrawiam!

Jeśli kombinujesz z zamówieniem darmowych próbek z Maximy/Dallas Semiconductor to nie da rady. Ja już próbowałem. Przy DS1921G jest gwiazdka, co oznacza, że trzeba spełnić specjalne wymagania. Inne układy, które zamawiałem doszły bez problemu, jednak tego czujnika nie było.
Próbowałem dwa razy, raz tłumaczyłem, że czujnik potrzebny mi do pracy magisterskiej, jednak nic z tego. No chyba, że masz jakieś swoje wypróbowane sposoby... Niestety ja ci sztorbów nie wyślę, bo wszystko u mnie młodziutkie - jednoroczne. No chyba, że chcesz Betę... :roll:

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2006, 12:06 
Kiper
Kiper

Mam problem z przesłaniem danych do Exela.Importuje dane . Po tej operacji mam w komórce liczbę ze znakiem stopnia C. W takiej postaci nie mogę sumować danych. Czy może wiecie jak oddzielić znak stopnia C od liczby ?

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2006, 12:43 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Artur"]Mam problem z przesłaniem danych do Exela.Importuje dane . Po tej operacji mam w komórce liczbę ze znakiem stopnia C. W takiej postaci nie mogę sumować danych. Czy może wiecie jak oddzielić znak stopnia C od liczby ?
Ale napisz w jakim programie robiłeś eksport danych do Excela a może robiszimport danych z pliku tekstowego a wtedy trzeba ustawic parametry importu to znaczy miejsca oddzielające kolumny cyfr od innych znaków... Napisz coś więcej co robisz i wczym!

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2006, 12:52 
Kiper
Kiper

Robię import danych w Exelu i nie mogę oddzieliż stopni Celsjusza, które są napisane z małym kółeczkiem - nie mogę zlikwidować tego kółeczka. Jak daję separator to zostają stopnie celsjusza jak daję bez separatorów to temperatury nie są w równej kolumnie i nie mogę oddzielić liczbu od stopni celsjusza.

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 07:13 
Ekspert
Ekspert

Użyj opcji "zamień - zamień na".
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 10:08 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]Użyj opcji "zamień - zamień na".
Pozdrawiam,
Paweł

- wejdź do komórki zawierającej kółeczko i literę C
- zaznacz (ręcznie) te znaki i skopiuj (Ctrl C)
- zaznacz całą kolumnę (kolumny)
- użyj komendy Edycja -> Zamień (Ctrl H)
- wklej (Ctrl V) kółeczko i literę C do okienka "Znajdź"
- w okienku "Zamień" nic nie wpisuj, zostaw puste
- naciśnij "Zamień"

Powodzenia

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 14:12 
Kiper
Kiper

[quote="Artur"]Robię import danych w Exelu i nie mogę oddzieliż stopni Celsjusza, które są napisane z małym kółeczkiem - nie mogę zlikwidować tego kółeczka. Jak daję separator to zostają stopnie celsjusza jak daję bez separatorów to temperatury nie są w równej kolumnie i nie mogę oddzielić liczbu od stopni celsjusza.

Artur jeśli już masz plik tekstowy to: otwierasz go w excelu przez kliknięcie na otwórz następnie zmieniasz typ pliku na tekstowy i w oknie nazwa pliku wskazujesz co chcesz obrabiać- czyli klikasz ten plik tekstowy dwa razy np. Następnie pojawia Ci się okno "Kreator importu tekstu krok 1 - 3" i teraz zaznaczasz kropeczkę oknie stała szerokość, w oknie "zacznij import od wiersza) wpisujesz nr wiersza od którego ma zacząć (aby zobaczyć od którego to wystarczy paskiem przewijania dojechać do miejsca gdzie zaczynają się dane z teperaturami) i w okienku Pochodzenie pliku Winno już być Windows (ANSI) - jeśli nie ma to popraw.
Następnie kliknij na dalej.
Teraz widzisz swój plik w formacie data godzina i teperatura więc tylko kliknij na linijkę nad danymi w miejscach gdzie chcesz zaznaczyć oddzielenie kolumny. Tak powinno Ci wyjść 6 kolumn i wszystko masz oddzielone. Następnie klikasz dalej i powinno być zaznaczone okienko ogólny ale jak chcesz coś zmienić to możesz pierwszą kolumnę zaznaczyć jako data i wbrać jej format wg tego co masz w pliku a reszte jako ogólny no i masz plik gotowy do zabawy w obliczenia i wykresy.
Myślę że masz to samo co ja.... :?

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 19:41 
Kiper
Kiper

[quote="TomekK"]
- wejdź do komórki zawierającej kółeczko i literę C
- zaznacz (ręcznie) te znaki i skopiuj (Ctrl C)
- zaznacz całą kolumnę (kolumny)
- użyj komendy Edycja -> Zamień (Ctrl H)
- wklej (Ctrl V) kółeczko i literę C do okienka "Znajdź"
- w okienku "Zamień" nic nie wpisuj, zostaw puste
- naciśnij "Zamień"
Tomek

Tomku tak zrobiłem i się udało. Mam same liczby bez litery C.
Dziękuję za pomoc.

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 20:09 
Kiper
Kiper

[quote="Leszek_B"]
Artur jeśli już masz plik tekstowy to: otwierasz go w excelu przez kliknięcie na otwórz następnie zmieniasz typ pliku na tekstowy i w oknie nazwa pliku wskazujesz co chcesz obrabiać- czyli klikasz ten plik tekstowy dwa razy np. Następnie pojawia Ci się okno "Kreator importu tekstu krok 1 - 3" i teraz zaznaczasz kropeczkę oknie stała szerokość, w oknie "zacznij import od wiersza) wpisujesz nr wiersza od którego ma zacząć (aby zobaczyć od którego to wystarczy paskiem przewijania dojechać do miejsca gdzie zaczynają się dane z teperaturami) i w okienku Pochodzenie pliku Winno już być Windows (ANSI) - jeśli nie ma to popraw.
Teraz widzisz swój plik w formacie data godzina i teperatura więc tylko kliknij na linijkę nad danymi w miejscach gdzie chcesz zaznaczyć oddzielenie kolumny. Tak powinno Ci wyjść 6 kolumn i wszystko masz oddzielone. Następnie klikasz dalej i powinno być zaznaczone okienko ogólny ale jak chcesz coś zmienić to możesz pierwszą kolumnę zaznaczyć jako data i wbrać jej format wg tego co masz w pliku a reszte jako ogólny no i masz plik gotowy do zabawy w obliczenia i wykresy.

Leszku B
Tak to robiłem to tej pory. Tylko że przerzucałem dane w stopniach F. Wszstko przebiegało bezproblemowo. Jak w grudniu przerzuciłem w stopniach C, wówczas dane w komórkach nie były w jednej linii i liczby zachodziły na znak literowy C tak że nie mogłem podzielić na kolumny (oddzielnie liczby, oddzielnie litera C ze znakiem stopnia).

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 21:38 
mistrz
mistrz

Jesli ktoś z Was potrafi mi przybliżyć temat zczytywania danych z 4, może z pięciu oddalonych od siebie o 10 -20 km siedlisk byłbym zobowiązany?
Każdy pomiar z tego co pamiętam może być dopięty do gsm, z tym iż musiałby posiadać podłączenie do jakiejkolwiek linii. Szukam alternatywy tego założenia. Albo większa pojemność danych "pastylki" do rzadszego odczytu.

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 21:58 
Kiper
Kiper

[quote="WinnicaCiepliceZdroj"]Jesli ktoś z Was potrafi mi przybliżyć temat zczytywania danych z 4, może z pięciu oddalonych od siebie o 10 -20 km siedlisk byłbym zobowiązany?
Każdy pomiar z tego co pamiętam może być dopięty do gsm, z tym iż musiałby posiadać podłączenie do jakiejkolwiek linii. Szukam alternatywy tego założenia. Albo większa pojemność danych "pastylki" do rzadszego odczytu.
Nie wiem w czym problem - ja mam 100 km do winnicy i wystarczy mi dwie pastylki jedna pracuje a druga na podmiane i zawsze znajdzie się odpowiedni czas by raz na trzy miesiące zamienić pastylkę i zczytać w domu dane :D ....może tyle Ci wystarczy chyba że chcesz dane online :?

PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 22:01 
Kiper
Kiper

[quote="Artur"][quote="Leszek_B"]

Leszku B
Tak to robiłem to tej pory. Tylko że przerzucałem dane w stopniach F. Wszstko przebiegało bezproblemowo. Jak w grudniu przerzuciłem w stopniach C, wówczas dane w komórkach nie były w jednej linii i liczby zachodziły na znak literowy C tak że nie mogłem podzielić na kolumny (oddzielnie liczby, oddzielnie litera C ze znakiem stopnia).
Ja dane mam tylko w stopniach C i nie ma problemu czyli musiałeś co zmienić w ustawieniach zapisu danych do pliku tekstowego.... :?

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 20:42 
mistrz
mistrz

[quote="Leszek_B"] może tyle Ci wystarczy chyba że chcesz dane online :?

w zupełności wypowiedź dla mnie pełna, dzięki

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 16:28 
Kiper
Kiper

Witam
Mam problem ze zdobyciem DS1921G.
Kiedyś były, a teraz za skurczybyka nie można ich znaleźć.
Kupiłem już nawet adapter z bajeranckim kabelkiem i... leży w szafie.
Koledzy!
Jeśli któryś z Was ma jedną sztukę, która nie jest mu niezbędna, to chętnie odkupię. Obiecuję dołączyć się aktywnie do SAT-owania i dostarczać dane z pięknego Podkarpacia.
Mam jeszcze jedną malutką wątpliwość. Czy do sumowania tego SAT-u nie należy uwzględniać tylko nadwyżki ponad 10st Celsjusza?
Gdzieś czytałem że tak robią Jankesi obliczając coś co nazywa się
Effective Growing Degree Days (EGDD). Ale może oni zwyczajnie liczą co innego.
Będę liczył tak i tak. Nie ma to w każdym razie znaczenia przy zbieraniu danych.
Paweł L.

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 19:36 
czeladnik
czeladnik

Witam
Ja podobnie jak Paweł też chętnie nabyłbym pastylkę DS1921G i umiesciłbym ją na swojaj małej winniczce. Lecz jest problem z nabyciem tego cuda. Na allegro gość (chyba XAIN) który to sprzedawał odpisał mi, że nie ma i narazie w najbliższym czasie nie będzie miał. Może ktoś z szanownego grona wie gdzie to ustrojstwo można nabyć, może jakiś sklep wysyłkowy, lub pomoc kolegów z forum w kupnie. Im wiecej pomiarów byśmy mieli tym lepiej dla nas wszystkich i naszych winorośli bo moglibyśmy porównywać dane.

Pozdrawiam LeszekVII

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1