Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 19:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 1 maja 2010, 09:02 
Kiper
Kiper

magas37 napisał(a):
shron napisał(a):
Swoją drogą przy obliczaniu czasu warto jeszcze uwzględnić zasypywanie. Tu moim zdaniem świder jest szybszy
Przepraszam jestem nowy i nie bardzo rozumie :oops: , mam taki zwykły świder z castoramy , ale nie zdążyłem go nawet ubrudzić. pozdro magas37

Może napisałem troszkę skrótowo ;) Chodzi o to, że szybciej zasypiesz np. 70-80cm dołek pod słupek wykonany świdrem, niż jamę wykopaną łopatą.

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 17:45 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie.
Ja dotychczas używałem 2 rodzajów świdrów.
Pod pierwsze sadzonki około 200 przygotowałem otwory większe.
Świder napędzany wałkiem WOM z ciągnika , wiertła mam różne ale wierciłem fi 300 mm
Obrazek
Obrazek

Teraz w jeden dzień przygotowaliśmy około 280 dziur w jeden dzień małym świdrem spalinowym z allegro za 800 zł.
Obrazek
Nie wyobrażam sobie pracy w ogrodzie bez wiertnic.
Wiercę tym małym pod wszystko truskawki, pomidory, papryka, małe szkółkowe drzewka iglaste, słupki ogrodzenia.
Wywierciłem tym chińskim czymś już pewnie z 5000 dziur i się nie popsuło.
W ubiegłym tygodniu posadziłem 2000 drzew i krzewów miododajnych dla pszczół, bez świdra nie ma życia :)
pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 20:43 
nowicjusz
nowicjusz

Asaf napisał(a):
Wywierciłem tym chińskim czymś już pewnie z 5000 dziur i się nie popsuło.
W ubiegłym tygodniu posadziłem 2000 drzew i krzewów miododajnych dla pszczół, bez świdra nie ma życia :)
pozdrawiam.

Kolego, jak zwie się to cudo ?

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 00:20 
czeladnik
czeladnik

Chcaiłem przywrócić ten temat bo przez dwa lata nic nie przybyło, a za 2-3 miesiące muszę wykonać ok.1000 otworów (170 pod słupki reszta pod winorośle). Pisałem do Asafa żeby podał nazwę tego sojego świdra , ale niestety nie odpowiada. Wybrałem dwie możliwości do zakupu ,może ktoś miał z tymi świdrami coś do czynienia i podzieli isę swoimi doświadczeniami 1) http://allegro.pl/swider-ziemny-wiertni ... 26337.html i druga wersja http://allegro.pl/zipper-wiertnica-swid ... 18968.html Wiem że zawsze można świder wypożyczyć ,ale lubię co jakiś czas kupić sobie nową ,,zabawkę.''

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 06:41 
Ekspert
Ekspert

wielkopolanin napisał(a):
Wiem że zawsze można świder wypożyczyć ,ale lubię co jakiś czas kupić sobie nową ,,zabawkę.''

Tylko, że jak już wszystko wywiercisz to ta zabawka będzie ci niepotrzebna. Nawet gdybyś wiercił cały tydzień to wypożyczenie profesjonalnego świdra wyjdzie cię połowę ceny tego chińczyka.

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 07:13 
mistrz
mistrz

Asaf napisał(a):
bez świdra nie ma życia :)
pozdrawiam.

I nie masz się co zastanawiać, powyższe stwierdzenie jest absolutnie prawdziwe.
Jeżeli mówisz o o blisko 800 winoroślach i nie masz tylko 30 ar to będziesz dosadzał :lol: bo od takiej ilości się zaczyna, potem rusztowanie ogrodzenie itd.
i jak się okaże, że nie masz już co robić to i tak 100 dziur rocznie wywiercisz. Kotwy, przesadzanie, poprawki, zawsze się coś znajdzie

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 11:45 
czeladnik
czeladnik

Misza który to dla Ciebie świder to chińczyk? Zipper to Austria ,a Oleo-mac był przynajmniej włoski chyba że teraz fabryki ma w Chinach jak większość producentów. Ogólnie kupuję wszystkie narzędzia do ogrodu firmy Husqvarna, ale niestety świdra do ziemi nie mają. Mam firmę Ramirent w drugim końcu miasta i i teoretycznie mógłbym od nich wypożyczyć świder. Ale tylko teoretycznie bo mogą mieć na stanie 1-2 sztuki ,a jak przyjdzie sezon wiosna - lato to firmy które zakładają zieleń wypożyczają sprzęt na 1-3 miesięcy bo i tak każdemu do rachunku za usługę doliczą te kilkadziesiąt złotych, a nie muszą serwisować i kupować nowego sprzętu i wywalać przed sezonem swojej kasy na maszyny lub narzędzia. W zeszłym roku potrzebowałem młot do kucia i owszem pojawił się w wypożyczalni,ale w listopadzie. Misza jeden lubi znaczki ,drugi wypić, trzeci jedno i drugie, a ja lubię mieć różne narzędzia pod ręką u siebie w domu. Do tej pory jak coś kupowałem na jedną robotę tak jak pisze Arturro,przydawało się jeszcze na wiele innych okazji ,tym bardziej że 1,5 roku temu dokupiłem 6ha ziemi z budynkami i mam co ,,kombinować,,. Arturro ,a Ty miałeś lub masz jakieś doświadczenia z wiertnicami- napisz nawet jak miałeś innej firmy niż te które sobie ,,upatrzyłem,,?

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 12:49 
Ekspert
Ekspert

Ten tańszy :wink:
Jak lubisz kolekcjonować różne sprzęty to kupuj. Kto bogatemu zabroni? :lol:

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 14:14 
mistrz
mistrz

Arturro ,a Ty miałeś lub masz jakieś doświadczenia z wiertnicami- napisz nawet jak miałeś innej firmy niż te które sobie ,,upatrzyłem,,?

Mam coś takiego za 800 tylko, że "czerwony" działa 2 lata ponad 2000 dziur. Kolega ma też "chińczyka" przy plantacji choinek co prawda wierci tylko wiertłem "10" i płytko ale tam się sadzi 1x1m więc 10.000 na ha a ma ponad 3 ha plantację.
Zwróć uwagę na poprzednie posty i odkręcające się śrubki to standard. Ja w już trakcie pierwszego sezonu rozkręciłem co się dało i było widać i dawałem na każdy gwint po kropelce specjalnego kleju (mają w casto) bo rozkręcał się w oczach (gaźnik, wydech) ssał lewe powietrze i nie chciał palić bądź zbieral obroty :lol:

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 20:39 
mistrz
mistrz

Chcaiłem przywrócić ten temat bo przez dwa lata nic nie przybyło, a za 2-3 miesiące muszę wykonać ok.1000 otworów (170 pod słupki reszta pod winorośle). Pisałem do Asafa żeby podał nazwę tego sojego świdra , ale niestety nie odpowiada. Wybrałem dwie możliwości do zakupu ,może ktoś miał z tymi świdrami coś do czynienia i podzieli isę swoimi doświadczeniami 1) http://allegro.pl/swider-ziemny-wiertni ... 26337.html i druga wersja http://allegro.pl/zipper-wiertnica-swid ... 18968.html Wiem że zawsze można świder wypożyczyć ,ale lubię co jakiś czas kupić sobie nową ,,zabawkę.''

Chciałbym zapytać czy do zastosowań świdra, o których myślisz średnica otworu 20 cm na pewno jest wystarczająca?

Ja używam świdra ciągnikowego. Wywierciliśmy nim kilka tysięcy dziur (osobiście wierciłem kilka setek).
Głównie do sadzenia drzewek owocowych i do słupów ogrodzeniowych (drewniane, dość duża średnica).
Konstrukcja taka jak na stronie: http://www.las.trz.pl/swidry.htm (3 i 4 zdjęcie w górnym rzędzie).
Średnica wierteł oczywiście większa niż 20 cm.
Do konstrukcji tego urządzenia można mieć zastrzeżenia (choćby to, że podczas transportu nie można go zbyt wysoko podnieść i często haczy o podłoże), ale ręcznie kopać tych wszystkich dziur to bym nie chciał.

Z ciekawych zabawek tego typu podoba mi się taki świder:
http://www.rnhlas.pl/index.php?l=pl&k=40&p=34
Świdrem często nieźle telepie jak trafi na jakiś kamień, więc taka taczka powinna być pomocna .

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 20:53 
Kiper
Kiper

Moja opinia co do świdrów ręcznych.
Świdry ręczne fiskers są chyba jedne z lepszych. Testowałem Fiskers i Romanik. Romanik istne dno !!!

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 21:03 
Ekspert
Ekspert

Ja kupiłem "chińczyka" - i jest całkiem OK. Kupiłem dwa świdry 15cm i 25cm Ten 25cm jest zbędny. Pod słupki i pod sadzenie używam tego 15cm i jest wystarczający - a nie szarpie tak jak większe średnice. Za to przedłużka jest niezbędna.
Ręczne świdry to strata czasu, ciągnikowe to chyba przesada w drugą stronę, ale jak się to kalkuluje. Choć wygoda używania ręcznej spalinowej wiertnicy przy wiertle 15cm jest całkiem duża.

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 23:58 
czeladnik
czeladnik

vitia3 też mi się podoba gdyby nie cena http://www.grube.de/pflanzfuchs-73-581-variation.html Canin gratuluję nowego zakupu- ładnie wygląda Kubotka którą nabyłeś, Napisz jaki świder kupiłeś i ile już nim pracowałeś, będę miał wreszcie chociaż jedną wiarygodną opinię o ,,chińczyku,, na tak lub nie.

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2013, 07:51 
Ekspert
Ekspert

Ja kupiłem przez allegro stąd:
http://allegro.pl/Shop.php/Show?categor ... d=14736351

tu bezpośredni link do aukcji:
http://allegro.pl/wiertnica-glebowa-swi ... 32511.html

W tytule pisze 5,2km w opisie 4,3km ale na moje oko to nawet tyle nie ma, ale na 15cm wiertło w mojej ziemi wystarczy Ma jeszcze kiepski ssak do paliwa i jak jest go mało w zbiorniku to przerywa (husqvarna potrafi wyssać paliwo do ostatniej kropli dla porównania)

Wierciłem nim 80 dziur pod słupki i około 120 pod nasadzanie.

Aby była jasność, nie_chińczyk będzie z pewnością lepszy, ale ten w zupełności mi wystarcza.

PS. te rączki odkręciłem i wiercę jednoosobowo
Obrazek

Załączniki:
20121110_125956_mini.jpg [172.69 KiB]
Pobrane 16 razy

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2013, 00:48 
czeladnik
czeladnik

Canin dziękuję za odpowiezd i linki gdzie kupiłeś. Zdjęcie na którym widać wiertnicę masz założony świder 20 czy 25cm średnicy? Bo nie wiem czy przy sadzeniu winorośli bardziej się przyda wiertełko o średnicy 20 ,a może 25cm. Jest to dosyć istotne przy zakupie świdra glebowego, bo rzadko można w zestawie dostać wiertło 25cm . A warto od razu dokupić to co potrzebne,a nie jak sadzenie na polu się zacznie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1