Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 23:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 20:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="shron"] Nie wiem czy jest sens sie bawić i spawać bo w Castoramie taki swiderek kosztuje afair 60zl i jest zrobiony dosyć solidnie.

Do najbliższej Castoramy mam 100 km :evil: Tu w mojej 35 tysięcznej pipiduwie mam do dyspozycji tylko 3 markety budowlane, ale wszystkie za EUR-a.
Tym niemniej muszę mieć 2 większy i mniejszy, bo mam słupki modrzewiowe "niesort" psim swędem wyciągnięte z lasu, i niektóre po okorowaniu mają średnicę około 20 cm na dole a niektóre 8-9. Pionować je będę i ustawiać już w dołkach bo są baaardzo nierówne :roll:

Romku nie za cienka blacha ? Jak sobie radzi z kamieniami.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 20:41 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Romku nie za cienka blacha ? Jak sobie radzi z kamieniami.

Koło jest wycięte z blachy 2mm bo taką miałem, u mnie wystarczająco gruba. Koronka prowadząca jest zwinięta z blachy 5mm, mozesz ją zastapić kawałkiem starego wiertła, czy nawet zaostrzonym kawałkiem pręta - to tylko prowadzenie świdra. Co do kamieni to dużego doświadczenia nie mam,
- mało ich spotkałem przy wierceniu. Przy jakichś małych nie ma problemu, trzeba troche bardziej rozgiąć rozcięcie a większe to od razu wyjąć z wierconego dołka.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Proste jak budowa cepa ;-)
http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/w1.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/w2.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/w3.jpg

PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 21:27 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Heniek"]Podzielcie się konstrukcjami.
Jak kto robił, jakie efekty. Muszę koło 100 dziurek w ziemi zrobić, a nie uśmiecha mi się łopata :evil:

Heniek

Cześć
Ja kupiłem w Castoramie świder za około 60 zł 2 lata temu, ale są w sprzedaży cały czas.... fi 120 trzy zwoje. Idealne pod moje słupki z rury fi 63mm resztę uzupełniałem betonem. Wywiercenie dołka o głębokości 70cm ziemi lekkiej to kilka minut, a w glinie nie wiele dłużej ... idzie jak po maśle niestety ja mam dodatki w postaci korzeni po drzewach owocowych i nie tylko, ale też sobie radzę. Natomiast świdry ponad 20cm oglądałem bo są w Siemianowicach w sklepie (ceny odpowednio wyższe i konstrukcja solidniejsza od Castoramy, tylko trochę ponad jeden zwój) ale dla mnie to było za duże. Natomiast sadzonki wolę sadzić szpadlem.
P.S. Jak by trzeba było to mogę być pomocny w zakupie....

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 07:15 
mistrz
mistrz

Misza niezły świderek ale czy jeden zwój wystarczy .. ?
Myślałem że trzeba minimum trzy .. ale teraz tak sobię myślę że jakby było więcej zwojów przy większym " fi " to trzeba mieć niezłą krzepę aby wywiercić otwór o głębokości 70 cm . :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 07:53 
Ekspert
Ekspert

Zwój służy tylko do utrzymania odwierconej ziemi - pracuje tylko ostrze na początku zwoju. I tak trzeba co jakić czas wyciągać, bo jak za dużo pokręcisz to są problemy z wyciągnioęciem.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 16:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Podzielcie się konstrukcjami.
Jak kto robił, jakie efekty. Muszę koło 100 dziurek w ziemi zrobić, a nie uśmiecha mi się łopata :evil:

Heniek

Świderki produkuje "Techmłot" w Bydgoszczy. Zapytaj o najbliższego dystrybutora to ci ściągnie.
Mam taki i polecam, szybszy od łopaty.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2008, 16:55 
mistrz
mistrz

Skorzystałem z tych podpowiedzi przed rokiem, trochę wbrew zasadom :wink: [quote="heavy"]... szpadel obowiązuje do powierzchni ok. 0,3ha. Od 0,3 do 0,5ha obowiązuje świder ręczny. Od 0,5 do 1ha świder spalinowy. A od 1ha sadzarka :lol: :lol: :lol: ...
Korzystam z FISKARS'a 22cm - idealnie się sprawdza. Pozwala bez większego wysiłku przygotować dół do głębokości 120cm, jest miejsce na obornik na dnie, warstwę żyznego podłoża. Wczoraj w godzinę "wykopałem" 25 dołków.
ObrazekObrazek
Moja (męska) intuicja mówi mi też :roll: , że w przypadku takiego punktowego wiercenia głębokich dołków korzenie chętniej będą się rozwijać wgłąb żyznej ziemi a nie podpowierzchniowo w mazowiecki piach...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2008, 16:12 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="terroir_pl"]Skorzystałem z tych podpowiedzi przed rokiem, trochę wbrew zasadom :wink: [quote="heavy"]... szpadel obowiązuje do powierzchni ok. 0,3ha. Od 0,3 do 0,5ha obowiązuje świder ręczny. Od 0,5 do 1ha świder spalinowy. A od 1ha sadzarka :lol: :lol: :lol: ...
Korzystam z FISKARS'a 22cm - idealnie się sprawdza. Pozwala bez większego wysiłku przygotować dół do głębokości 120cm, jest miejsce na obornik na dnie, warstwę żyznego podłoża. Wczoraj w godzinę "wykopałem" 25 dołków.

Witam!

Również się nie zastosowałem :) mam ok 0,1 ha. Do tej pory uzywałem ręcznych świdrów - 10 (Castorama), 17 (jakiś polski) i 22 (ten sam co wyżej) do sadzenia. Łącznie wywierciłem (nie sam, z przyjaciółmi i rodziną) przez ostatnie lata kilkaset dołków (250 pod sadzonki, 200 pod żywopłot, 176 pod rusztowanie, jeszcze kilkadziesiąt pod ogrodzenie).

Potwierdzam, że ręczne świdry są dobre, wygodne, i nieco męczące :( po kilkudziesięciu dołkach ręce odpadają. Mam twardą zbitą gliniastą glebę.

Dlatego podjąłem męską decyzję i mając w perspektywie jeszcze 150 dołków kupiłem świder spalinowy. Malutki taki, firmy GUEDE znalazłem na e-bayu w Niemczech w cenie poniżej 1000 PLN. Szwagier regularnie kursujący przywiózł. Made in China - ale korpus solidny z aluminium, przekładnia slimakowa, silnik dwusuw 2,2 KM, wygląda nieźle. W ten weekend go testowałem na trzech dołkach. I się załamałem. Wywiercenie dołka o średnicy 15 cm i głębokości 80 cm w miękkiej ziemi trwa mniej niż.... 10 sekund. Zero wysiłku.

I teraz pluję sobie w brodę, że nie kupiłem go dwa lata temu.....

W długi weekend będe go testowal w warunkach polowych, podzielę się wrażeniami. Pierwsze wrażenie jest takie, że najwięcej trzeba się namęczyć aby go zapalić... ;) ale może dlatego że nowy i niedotarty jeszcze, zapalił dopiero po kilkunastu pociągnięciach sznurka (mam glebogryzarkę z silnikiem B&S, po całej zimie nie ruszania zapaliła od pierwszego pociągnięcia...) .Jedna osoba spokojnie nim operuje, waży 14 kilo tylko, wygląda solidnie. Mam nadzieję, że się sprawdzi.

Wydaje mi się, że mogę polecić to rozwiązanie.

Pozdrawiam,

Arek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2008, 22:31 
Kiper
Kiper

Arku a nie zamieściłbyś przy okazji zdjęcia tej maszyny. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2008, 23:33 
przedszkolak
przedszkolak

Może sam siebie sfotografuję w akcji, to będzie dla mnie pamiątka i materiał szkoleniowy dla innych, na razie opis ze strony producenta:

http://www.guede.ws/cgi-bin/twinklecom. ... ref=94137#

Moja winniczka jest w Jasieniu Brzeskim, chętnym mogę osobiście zademonstrować działanie ;)

Pozdrawiam,

Arek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2008, 07:50 
Również miałem okazję ostatnio wiercić doły za pomoc wiertnicy mechanicznej. Czysta przyjemność. Tylko cena za wysoka. Ale jeśli istnieje możliwość wypożyczenia to zachęcam wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2008, 09:07 
Kiper
Kiper

[quote="asledz"]Może sam siebie sfotografuję w akcji, to będzie dla mnie pamiątka i materiał szkoleniowy dla innych, na razie opis ze strony producenta:

http://www.guede.ws/cgi-bin/twinklecom. ... ref=94137#

Moja winniczka jest w Jasieniu Brzeskim, chętnym mogę osobiście zademonstrować działanie ;)

Pozdrawiam,

Arek
To teraz wiadomo o co chodzi.
Ładny sprzęcik.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 18:47 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="tomek"]To teraz wiadomo o co chodzi.
Ładny sprzęcik.

http://asledz.wrzuta.pl/film/r5Ps1HoHSk/

a teraz wiadomo także jak działa :)

Arek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 19:27 
Kiper
Kiper

[quote="asledz"][quote="tomek"]To teraz wiadomo o co chodzi.
Ładny sprzęcik.

http://asledz.wrzuta.pl/film/r5Ps1HoHSk/

a teraz wiadomo także jak działa :)

Arek

Oooo faktycznie wierci aż miło :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1