Canin napisał(a):
Moje myśli szły dokładnie tym tokiem rozumowania - kupiłem 15cm pod słupki i 25cm pod sadzenie. 25cm wiertło jest nieco za duże do wiercenia ręcznego, szarpie się, poza tym dół jest niepotrzebnie tak wielki. Finalnie pod nasadzenia też wierciłem 15cm - i takie wiertło jest na zdjęciu.
Mogę Ci odsprzedać wiertło 25cm po okazyjnej cenie

Podobnie sądziłem i sam ręcznie kręciłem wiertnicą bardzo dopasowaną do średnicy słupków.
Jesienią nająłem fachowca ze sprzętem profesjonalnym i kiedy zaczął wiercić otwory pod ogrodzenie średnicą 20 cm to jak duże było moje zdziwienie po co tak duża średnica,kiedy moje słupki mają średnice 10 - 15 cm. Jednak okazało się że było dużo lepiej obsypywać słupki ziemią (mam podłoże ciężkie gliniasto ilaste).
Więc nie ma sensu uciekać do minimalnych średnic,chyba że jest podłoże piaskowe.
Również sadzenie sadzonek w dołku nieco szerszym jest lepszym rozwiązaniem.
Za wywiercenie dołka 50 - 60 cm płaciłem 1,50 zł.,na wiosnę będę nadal korzystał z tej usługi wiercenie pod rusztowanie. Pisząc to nie mam na celu nikogo zniechęcać do zakupu świdra mechanicznego,jest to przydatny sprzęt ale każdy ma inne uwarunkowania i wybiera opcje dla siebie najkorzystniejszą.