Teraz jest czwartek, 22 maja 2025, 06:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Strop w winiarni
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2022, 20:16 
czeladnik
czeladnik

Tak się zastanawiam, bo szukałem chyba wszędzie w necie i po okolicznych winnicach, czy drewniany strop w pomieszczeniu do winifikacji i przechowywania to dobry pomysł.. Ale od początku; do moich kilku arów za domem dosadziłem jeszcze trochę w "polu". Ogrodzone, z rusztowaniem, dziarsko rośnie. W międzyczasie działałem sobie w małym pomieszczeniu- taka trochę kotłownia,trochę spiżarnia, gdzie miałem wygospodarowane może 3m2 plus szpeje w garażu. W końcu wydębiłem od teścia część stodoły na przyszłe potrzeby. Jako że całość podwórza jest z lekkim spadem na wschód, różnica poziomów grunt-boisko stodoły w jej zachodniej części względem wschodniej to ok 0.8m na długości 9m. Więc wpadłem na pomysł; wyrównam poziom do niższego punktu, wzmocnie fundamenty wraz z ich izolacja wodna i będę miał pomieszczenie zagłębione po części w gruncie na głębokości ok 0.6m.
Ze stodoły bylo rozebrane deskowanie ok 15 lat temu. Od tamtego czasu pokryta blachą trapezową. Planuje postawić ściany z pustaka ceramicznego i aby nie obciążać konstrukcji ( i swojego portfela) myślałem nad stropem drewnianym; mianowicie belki stropowe 180x80 osadzone w gniazdach co 0.8m, na to podbiciówka,folia,izolacja,legary i deskowana podłoga(na razie na różne graty, może kiedyś coś więcej).
Tylko nie wiem jak drewniany strop będzie się zachowywał w warunkach zwiększonej wilgotności i niskich temperatur. Budowlańcy nie widzą problemu- zabezpieczyć odpowiednio i po sprawie.
Czy ktoś się spotkał z takim rozwiazaniem? Bo mam trochę zagwozdkę- by obyło się bez remontu za powiedzmy 5 lat. .
ps.jak znajdę chwilę czasu to jakiś rysunek skrobne

Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2022, 00:58 
mistrz
mistrz

speedy01 napisał(a):
Tak się zastanawiam, bo szukałem chyba wszędzie w necie i po okolicznych winnicach, czy drewniany strop w pomieszczeniu do winifikacji i przechowywania to dobry pomysł..........................Ze stodoły bylo rozebrane deskowanie ok 15 lat temu. Od tamtego czasu pokryta blachą trapezową. Planuje postawić ściany z pustaka ceramicznego i aby nie obciążać konstrukcji ( i swojego portfela) myślałem nad stropem drewnianym; mianowicie belki stropowe 180x80 osadzone w gniazdach co 0.8m, na to podbiciówka,folia,izolacja,legary i deskowana podłoga(na razie na różne graty, może kiedyś coś więcej).
Tylko nie wiem jak drewniany strop będzie się zachowywał w warunkach zwiększonej wilgotności i niskich temperatur. Budowlańcy nie widzą problemu- zabezpieczyć odpowiednio i po sprawie.
Czy ktoś się spotkał z takim rozwiazaniem? Bo mam trochę zagwozdkę- by obyło się bez remontu za powiedzmy 5 lat. .
ps.jak znajdę chwilę czasu to jakiś rysunek skrobne

Jako zawodowiec napiszę, że potrzeba najpierw mapy sytuacyjno-wysokściowej i zdjęć otoczenia. Potem oczekiwania inwestora. Budowlańców to się pyta ile by kosztowała realizacja tego konkretnego projektu. A od projektowania, to są projektanci.

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2022, 09:11 
Ekspert
Ekspert

Jaką wilgoć będziesz tam miał? Tyle, co w trakcie obróbki owoców jesienią?
Od czego jest wentylacja?

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2022, 09:48 
czeladnik
czeladnik

kuneg napisał(a):
Jaką wilgoć będziesz tam miał? Tyle, co w trakcie obróbki owoców jesienią?
Od czego jest wentylacja?
Zgadza się. Planuje również klimatyzację w razie potrzeby, a ta raczej wysusza powietrze.
Ogólnie część stodoły do zagospodarowania to jej północna połowa. Od zachodu dom w odległości ok 8m . Od wschodu wiata na całą szerokość i dość długa. Więc słonko zagląda na jedną ścianę od 12:30 do 14 i przez resztę dnia jest w cieniu

Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2022, 10:38 
Ekspert
Ekspert

Do winifikacji strop drewniany nie przeszkadza ale do przechowywania już raczej bym nie polecał. Strop drewniany bardziej się nagrzewa a do przechowywania temperatura musi być niższa. Zwiedzałem wiele winnic ale nigdzie w piwnicach do przechowywania nie było stropu drewnianego.

Strefa czasowa: UTC + 1