speedy01 napisał(a):
Tak się zastanawiam, bo szukałem chyba wszędzie w necie i po okolicznych winnicach, czy drewniany strop w pomieszczeniu do winifikacji i przechowywania to dobry pomysł..........................Ze stodoły bylo rozebrane deskowanie ok 15 lat temu. Od tamtego czasu pokryta blachą trapezową. Planuje postawić ściany z pustaka ceramicznego i aby nie obciążać konstrukcji ( i swojego portfela) myślałem nad stropem drewnianym; mianowicie belki stropowe 180x80 osadzone w gniazdach co 0.8m, na to podbiciówka,folia,izolacja,legary i deskowana podłoga(na razie na różne graty, może kiedyś coś więcej).
Tylko nie wiem jak drewniany strop będzie się zachowywał w warunkach zwiększonej wilgotności i niskich temperatur. Budowlańcy nie widzą problemu- zabezpieczyć odpowiednio i po sprawie.
Czy ktoś się spotkał z takim rozwiazaniem? Bo mam trochę zagwozdkę- by obyło się bez remontu za powiedzmy 5 lat. .
ps.jak znajdę chwilę czasu to jakiś rysunek skrobne
Jako zawodowiec napiszę, że potrzeba najpierw mapy sytuacyjno-wysokściowej i zdjęć otoczenia. Potem oczekiwania inwestora. Budowlańców to się pyta ile by kosztowała realizacja tego konkretnego projektu. A od projektowania, to są projektanci.