gbed napisał(a):
A ja zapytam, czy ktoś posiada taki zbiornik.
https://www.eurowin.pl/pl/p/Zbiornik-in ... plet-/1546Planowałem zakup ale chyba przesunę na przyszły rok, bo w tym i tak nie mam tam co wsadzić.
Nurtuje mnie natomiast pytanie, czy ten zbiornik w stanie napełnionym da się jakoś przenosić/przestawiać.
Nie widzę tam żadnych rączek, na dodatek Jola w pierwszym poście zwróciła uwagę na grubość ścianek, nie wiem czy akurat tego zbiornika, ale faktycznie 0.7/0.8mm, czy to będzie stabilne w trakcie podnoszenia?
Grzesiu,
tego typu zbiorniki przy naszej zabawie to podstawa.
Nie mają rączek, bo ich nie przenosisz, bo po co? Napełniasz młodym winem i gdzie chcesz z tym chodzić? Ma stać i dojrzewać...
Ich zaletą jest pływająca pokrywa, która umożliwia spuszczenie w dowolnym momencie dowolnej ilości wina bez konieczności dodawania chemii, czy wpuszczania gazu, by reszta wina się nie utleniła...
Mam kilka tego typy zbiorników, ciut większych, i uważam je za najlepszy zakup do mojej piwniczki...
Balon to balon. Tańszy, ale ze szkła... Jest zawsze ryzyko stłuczenia... I balon musi być zawsze wypełniony pod korek!
W tym przypadku stal ko z pływającą pokrywą to strzał w 10ątkę!. Grubsza ścianka nie jest potrzebna, bo to nie jest zbiornik ciśnieniowy (jak w przypadku produkcji piwa) i w 100% zapewnia stabilną produkcję / przechowywanie wina.
Stawiasz na stojaku, ławce, czy półce i sobie stoi.
Na pewno się nie rozpadnie.