Zainstalowałem sobie stację pogody w serwisie Wundergroun.com. Zgodnie z instrukcją.
Na ten moment widzę kilka wad - nie wiem, czy to wina stacji czy serwisu internetowego. Może ktoś wie, jak się z tym uporać.
1. Błąd -17,8*C
W dniu w którym temperatura spada poniżej 0*C, stacja w momencie przejścia temperatury prze 0, daje odczyt -17,8*C.
Nie ma tego na przebiegu temperatury, wykres jest poprawny.
Ale w danych widać, że jest to sekundowy odczyt -17,8*C. I temperatura minimalna tego dnia jest odczytywana jako -17,8*C.
Jest to chyba spowodowane ustawieniami *C/*F ponieważ 0*F = -17,8*C. Także jakby w tym momencie, stacja odczytuje Celcjusze jako Farenhaity.
2. Błąd opadów
Stacja mierzy opady i sumuje godzinowe odczyty w systemie narastającym.
Końcowy wynik z dnia - np. 15mm - jest "aktywny" do 2:00 w nocy dnia następnego.
Tj. Jeśli 10 maja napadało 15 mm deszczu - to 11 maja stacja podaje również podaje że napadało 15 mm deszczu...
Powoduje to zawyżenie o około 2x miesięcznych sum opadów.
Jest to chyba spowodowane ustawieniem strefy czasowej i naszego przesunięcia o 2 h....
3. Zgrywanie danych
Nie mogę znaleźć opcji zgrania danych np. do Excela... tj. jest tabelka, można ją skopiować do Excela.
Ale żeby np. cały miesiąc żeby zgrać, to trzeba ręcznie dzień po dniu kopiować...
Poza tym super urządzenie

Zbiera dane, dostęp online dla każdego.
Np. tutaj stacja na mojej winnicy (dokładnie na winnicy, 2 m nad ziemią):
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBOLEC2Można na mapce się przesuwać i wejść w odczyty innych stacji - jest ich naprawdę dużo!