Cześć,
czujnik zwykły na dwa paluszki AAA z aledrogo:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-tempe ... 6226561975Bateryjki w warunkach zew. powinny wytrzymać kilka tygodni - się zobaczy, ale warunki mają ciężkie - zawsze można próbować przerobić pod zasilacz lub kupić inny czujnik z zasilaniem na 230V, ale ja pozostaję przy bateryjkach bo był tani i pod ręką łatwo do kupienia na internecie. Działa na aplikacji Tuya od chińczyków - nie wiem czy dzielę się z nimi wiedza o klimacie w Polsce, ale przynajmniej ja wiem jakie mam warunki
no niestety musi być w zasięgu, czyli górki i za górką już nie ogarnę, chyba, że rozciągnę skrętkę i przez poe zrobię dodatkowy access point - niemniej pozostaję póki co po prostu z pomiarem na warzywniaku. Internet sieje po szopie mały router 4G, więc zasięg to plus minus 5-7m tj. wkoło komina.
zasilanie i internet z sieci - mógłbym się pobawić w panele PV bo mam taką instalację z dwoma panelami 400w każdy, ale z braku czasu nie bardzo chce mi się kombinowac i poprostu biorę prąd z sieci. Głównie przez to, że mam kiepski falownik bez 230V, a magazyn prądu jeszcze nie istnieje, ale jakbym dziabnął sobie Deye 10kW to już by na panelach wszystko hulało.
-- wtorek, 25 lutego 2025, 15:22 --
o taki czujnik